„Elena Doamna”, botezul unei străzi. Cunoscută pe vremuri ca Uliţa Albă

Metropola

O istorie aparte are una dintre străzile centrale ale Iașului, cea care face legătura între Târgu Cucu și Bucșinescu. Cunoscută pe vremuri ca Uliţa Albă.

Denumire din noiembrie 1910
De fapt, era strada de promenadă a cartierului Tg. Cucu. Povestea schimbării numelui a spus-o Ion Mitican, un inginer pasionat de istoria orașului. „I s-o fi spus Albă pentru că pe la mijlocul ei, într-o grădină umbrită, strălucea, cu tâmplele luminate de soare Biserica Albă, ctitoria văruită şi fără nume. Sau fiindcă pe sprânceana dealului îi însoţea făgaşul un şir de conace boiereşti cu pereţii ca omătul, ori din cauză că prin preajma ei fusese pe vremuri Târgul de făină. E greu să se mai ştie. Sigur este că numirea aceasta veche a dăinuit până în noiembrie 1910 când consilierii Primăriei şi-au dat seama, cu mare mâhnire, că Iaşul n-avea nicio stradă cu numele Doamnei Elena Cuza. Au hotărât, într-un glas, să-i închine una pe măsura fiinţei sale, liniştită şi modestă. Astfel, fosta Uliţă Albă, ce se trăgea din răspântia Cucului şi până la podul Bucşinescu, a primit numele Primei Doamne a Principatelor Unite”, a relatat Mitican într-una din cărțile sale.

Alegerea străzii
Schimbarea denumirii străzii a fost motivată de decesul, în 1909, a Doamnei Elena Cuza. Cum în acele vremuri nu se obișnuia să se dea străzilor numele unor persoane aflate încă în viață, decizia a fost luată de consilierii Primăriei în 1910, așadar la un an de la moartea Elenei Cuza. Alegerea străzii Albe nu a avut vreo însemnătate aparte, nicio clădire din această zonă nu a avut vreo importanță în biografia Elenei Cuza. Două au fost motivele: pe de o parte această stradă se afla în prelungirea celei deja numite Cuza Vodă, iar pe de altă parte, era totuși o stradă centrală, așa cum se cuvenea pentru Elena Cuza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *