Clericii ieșeni, îngrijorați că-i paște lockdownul de Paști. ÎPS Teofan, sperând ca guvernanții să nu închidă țara fix de Înviere

Râs cu plâns

Perspectiva reinstaurării stării de urgență cu puține zile înaintea Paștelui îi îngrijorează pe mai marii Bisericii Ortodoxe, dar și Catolice. În acest context, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, consilierul său Constantin Sturzu și noul episcop vicar al Iașului, Nichifor Botoșăneanul, au avut o întâlnire de taină în care au discutat aprins pe acest subiect. (pamflet)

O încăpere mobilată sumar, într-un colț al Palatului Mitropolitan. ÎPS Teofan se plimbă prin odaie, ușor agitat. Așezat comod pe un fotoliu, Constantin Sturzu încearcă să îl tempereze.

Constantin Sturzu: – Preaînalte, calmați-vă, vă rog. Sunt doar niște zvonuri. Nu cred că vor îndrăzni să închidă iarăși țara.

ÎPS Teofan: – Ei nu! Pe cât pariu că o vor face? Ăștia n-au nici un Dumnezeu. N-ai văzut că unii dintre miniștri au refuzat să jure pe Biblie la ceremonia de învestire? Una peste alta, Câțu ne-a tăiat și de la buget! Despre ce vorbim aici?

Constantin Sturzu: – Nu ne lasă Preafericitul la greu…

ÎPS Teofan: – Lasă-mă și cu Daniel… A devenit unul de-al lor. O să vezi că nu va crâcni în fața lui Iohannis. Omul și-a aranjat apele, vrea o domnie liniștită. Noroc de Teodosie că-i mai pune pe jar un pic cu ieșirile sale publice.

Constantin Sturzu: – Ar putea și sfinția voastră să aibă puncte de vedere mai tăioase. Nu trebuie lăsat Teodosie să ia tot caimacul audienței.

ÎPS Teofan: – Ai dreptate. La urma urmei, sunt oltean! Ar trebui să am limba mai ascuțită un pic, nu-i așa?

Constantin Sturzu: – Exact! Păi, vine Teodosie dintr-o Arhiepiscopie amărâtă, fără resurse, doar cu niște scrumbii de Dunăre, și face legea în țara asta? Păi, tocmai noi, buricul ortodoxiei românești, capitala spirituală a României, să ne comportăm cu frică și smerenie?

ÎPS Teofan: – Așa e, așa e! Trebuie să devenim tot mai vizibili în media. Mă uit pe Facebook, e nebunie cu Teodosie. Se filmează de dimineața până seara. Iar noi ce facem? Ai văzut, vecinii noștri catolici și-au făcut studio de televiziune, au și radio.

Constantin Sturzu: – Am avut și noi radio, dar l-a luat Preafericitul la București. Ziar, radio, editură, tot ne-a luat.

ÎPS Teofan: – Să începi imediat procedurile pentru achiziționarea de aparatură video. Și să cauți un sediu, un spațiu pentru amenajarea studioului. Găsește și un prezentator mai cu prestanță, cu har. De fapt, ai putea chiar tu să te ocupi de treaba asta, ai deja experiență.

Constantin Sturzu: – Sigur că da! Primul invitat va fi sfinția voastră.

ÎPS Teofan: – Normal! Cine altcineva? Vin la sfințire și, cu ocazia asta, îmi iei interviu.

Constantin Sturzu: – Super! Rămâne să găsim un spațiu. Unde v-ar plăcea să fie?

ÎPS Teofan: – Nu am nici o idee. Undeva mai retras. M-aș gândi la o chilie, un decor gen chilia lui Daniil Sihastru. Înțelegi, cât mai simplu, lipsit de ostentație. Bine, nici să fie o hrubă, speriem oamenii. Ia să-l chem și pe Nichifor, poate are o idee. Apropo, cum s-a acomodat cu noua funcție de episcop vicar?

Constantin Sturzu: – N-au fost probleme. Puțin emoționat, are alte responsabilități acum.

Sturzu îl sună pe Nichifor Botoșăneanul. Acesta apare în câteva minute.

Nichifor Botoșăneanul: – Sărut mâna, Preaînalte. Ședință de seară?

ÎPS Teofan: – Ceva de genul… nu te reținem mult. În primul rând, vreau să-ți spun că sunt îngrijorat în privința unei eventuale carantinări fix în preajma Paștelui. Dacă se va întâmpla așa, va trebui să găsim soluții alternative pentru sărbătoarea Învierii.

Nichifor Botoșăneanul: – Înțeleg. Păi, ce am putea face? Dacă ne închid, asta e.

ÎPS Teofan: – Nu există așa ceva! Nu putem sta cu mâinile în sân. Eu propun să organizăm slujba de Înviere în clandestinitate, noi și câțiva enoriași mai merituoși.

Constantin Sturzu: – Cum ar veni asta, Preaînalte?

ÎPS Teofan: – Nu e dificil. Ne strângem în subteranele secrete ale Catedralei Mitropolitane, facem slujba fix la miezul nopții și o transmitem prin televiziunea cu circuit închis pe care o vei amenaja tu.

Constantin Sturzu: – O să fie ilegală treaba asta. Cine știe, dacă ne toarnă careva?

Nichifor Botoșăneanul: – Și mie mi-e cam frică. Abia am prins și eu postul ăsta de vicar al Aerhiepiscopiei… sunt tânăr, la început de drum.

ÎPS Teofan: – Asta-i bună! Păi ce fel de luptători sunteți voi? Trebuie să apărăm averea credinței! Mă faceți să-l aduc pe Teodosie aici, la Iași, să facă cu voi niște cursuri de autoapărare neortodoxă.

Constantin Sturzu: – Fie! Sunt de acord. Două, trei camere de filmat, microfoane, un stingător bun de incendiu la îndemână și facem transmisia.

ÎPS Teofan: – Foarte bine, așa te vreau! Tu, Nichifor, ce zici, intri în horă?

Nichifor Botoșăneanul: – Ufff, ce bine era la Trei Ierarhi. Mai bine îmi vedeam de stăreția mea. Mi-a trebuit vicar! Dar fie, accept provocarea.

ÎPS Teofan: – Bine! Vom detalia fiecare problemă organizatorică în zilele următoare. Cu ocazia asta, îl termin și pe Teodosie! Să vezi ce față o să facă când aude că facem slujbe de Înviere în catacombe, ca pe vremea creștinilor persecutați în Roma antică! Păi ce, numai el să fie vedetă media?

Teofan (foto dreapta, pamflet): Dacă autoritățile or să închidă bisericile de Paști, îmi fac partid împreună cu Teodosie Snagoveanul. Sper să nu ne bântuie Șoșoacă pe la chilii, că n-o primim nici dacă ne recită Crezul în aramaică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *