APRINDEȚI LUMINA la trecerile de pietoni!

D’ale vedetelor

Dimineața devreme, la răsărit, sau seara la asfințit există câteva zeci de minute în care vizibilitatea șoferilor scade foarte mult. Iluminatul public nu se aprinde totdeauna la timp și există câteva intervale în care șoferii disting cu greu pietonii angajați în traversare. Și după ce se întunecă de-a binelea, în condițiile unui trafic aglomerat, șoferii pot fi orbiți de farurile mașinilor ce vin din direcție opusă și pot distinge greu pietonii, chiar dacă aceștia traversează pe zebră. Acest lucru se întâmplă mai ales în interiorul cartierelor, acolo unde nu toate intersecțiile sunt semaforizate. Cum poate fi rezolvată această problemă la Iași pentru ca circulația auto și pietonală să se desfășoare în siguranță? Nu o să inventăm noi roată, ci doar o să vă arătăm ce-au făcut alții înaintea noastră.

La Tulcea
În noiembrie, la Tulcea a fost inaugurată o trecere de pietoni „inteligentă”. Dalele din sticlă securizată au fost fabricate la Bacău, iar investiția în valoare de peste 10.000 de euro este suportată integral de tulceanul care a venit cu ideea. Lucrarea are o garanție de cel puțin cinci ani. Trecerea de pietoni inteligentă, aflată în centrul orașului Tulcea, pe strada Babadag, va lumina intermitent atunci când nu este folosită de pietoni și continuu atunci când pietonii vor traversa strada. Adrian Trifan, în vârstă de 43 de ani, a depus cererea de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în luna noiembrie a anului 2014 și a obținut certificatul în luna august a acestui an. Ideea lui a primit și avizul de la Poliția Rutieră a municipiului Tulcea. Primăriile din Constanța și București s-au arătat interesate de trecerea de pietoni inteligentă.

În LA
În Statele Unite ale Americii, în Los Angeles, există modelul trecerii de pietoni luminată pe timp de noapte de două reflectoare amplasate deasupra, perpendicular pe zebră. În acest caz și cele două indicatoare suspendate sunt cu leduri luminoase în interior.

\"zebra_1\"Europa
Soluție simplă. În majoritatea orașelor din Europa, la trecerile de pietoni cu probleme rezolvarea a fost una extrem de simplă. Au fost amplasați stâlpi de iluminat public a căror „rază de acțiune” să fie fix peste zebra respectivă.

Și la Cluj
Aceeași problemă a fost identificată și la Cluj. Un clujean propune suprailuminarea trecerilor de pietoni, motivând că măsura ar duce la reducerea numărului de accidente de circulaţie produse din cauza vizibilităţii scăzute a acestora. Ideea a fost adusă în discuție de consilierul local Ioan Bîldea, care a solicitat, printr-o cerere adresată Serviciului Siguranţa Circulaţiei Urbane din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, urgentarea implementării măsurii la nivelul întregului oraș. ”Iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni pe timpul nopții îmbunătățește vizibilitatea și siguranța tuturor participanților la trafic. Chiar dacă în ultimele săptămâni Primăria a depus eforturi pentru a semnaliza corespunzător trecerile de pietoni cu marcaje pe carosabil, în multe locuri, noaptea, acestea sunt mai puțin vizibile pentru șoferi. Soluția în această situație o reprezintă iluminarea trecerilor de pietoni”, a arătat clujeanul, în cererea trimisă. Nivelul de iluminare se va baza pe calcule luminohtenice specifice fiecărei situații în parte, iar iluminarea propriu-zisă se va realiza cu aparate de iluminat speciale, montate înaintea trecerilor de pietoni. În acest mod, crede consilierul, o persoană angajată în traversarea străzii va putea fi observată de la o distanță mai mare și riscul producerii unui accident va fi mult redus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *