Admiterea la TUIASI începe pe 4 iulie: 6.500 de locuri pregătite, înscriere cu un singur dosar și o singură taxă la trei facultăți

Reflector

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va scoate anul acesta la concurs un număr de 6.500 de locuri la concursul de admitere, dintre care 3.400 sunt la licență, 2.900 la master și 200 la doctorat. În ceea ce privește locurile la buget, fără taxă, finanțate de statul român, doar la licență vor fi aproximativ 2.400, incluzând și locurile destinate românilor de pretutindeni, la master vor fi 1.350 și 120 la doctorat.

Înscrierea candidaților la licență se va realiza în perioada 4 – 23 iulie, la masterat între 10 și 20 iulie, în timp ce la doctorat vor putea fi depuse dosare de înscriere și în sesiunea de vară, între 4 și 14 iulie, dar susținerea colocviului este programată pentru luna septembrie, în intervalul 19 – 22 septembrie.

TUIASI păstrează sistemul revoluționar introdus în 2017, în care candidații se pot înscrie cu un singur dosar la toate facultățile la care doresc, cu o adaptare semnificativă. Începând cu admiterea din 2022, candidații se vor putea înscrie cu un singur dosar și o singură taxă la trei facultăți, ulterior, dacă vor dori, vor depune un nou dosar, achitând o nouă taxă, pentru a fi luați în calcul și la celelalte facultăți ale universității.

Decizia a fost luată pentru a ușura procedura de completare a fișelor de admitere de către candidați și munca de triere a viitorilor studenți, în contextul în care aproape toți cei înscriși din 2017 la TUIASI au ales una dintre primele trei facultăți completate, în ordinea preferințelor, pe fișa de înscriere. „Începând din 2017 am adaptat anual procedura de admitere la studiile de licență astfel încât, pe de o parte, să ușureze aplicațiile care presupuneau înscrierea candidaților, iar pe de altă parte să contrabalanseze situațiile în care candidații ar putea fi nehotărâți în alegerile pe care le fac. În acest sens, în acest an, candidații pot opta, cu o singură taxă, pentru domeniile de la trei facultăți, completând o singură fișă de înscriere. Pentru domeniile celorlalte opt facultăți, candidații plătesc o taxă suplimentară și completează tot o singură fișă. Experiența anilor trecuți ne-a arătat că, aproape în totalitate, candidații doresc să urmeze primele două, rar trei domenii, din lista de opțiuni pe care au bifat-o pe fișă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Admiterea se organizează online, prin intermediul platformei informatice dezvoltate de către personalul universității, care va deveni activă în perioada înscrierilor. Studenții care vor să se familiarizeze cu pașii necesari admiterii, pot consulta manualul de utilizare al platformei și cele mai des întâlnite întrebări și răspunsurile la ele. Doar pentru candidații care nu au posibilitatea de a depune online dosarul vor fi organizate în mod special puncte de înscriere la sediile facultăților TUIASI. „O altă noutate, care vine în sprijinul comisiilor de admitere, este aceea că dosarul candidatului se verifică o singură dată, de către comisia de la facultatea care are domeniul plasat de candidat ca prima sa opțiune. Metodologiile de admitere la studiile de master și doctorat rămân aceleași ca în anii trecuți, cu mențiunea că înscrierile la doctorat se vor desfășura în doua etape, în iulie și septembrie, urmând ca interviurile să se desfășoare la finalul înscrierilor, în septembrie”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

\"\"

La Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” vor fi și probe scrise, iar cei care se înscriu și la aceste facultăți trebuie să le treacă primele în lista de opțiuni. La AC se va da un test grilă de trei ore, cu 25 de întrebări, cu subiecte, la alegere, de matematică sau informatică. Nota testului va reprezenta 80% din media de admitere, restul de 20% fiind media de la examenul de bacalaureat. La Facultatea de Arhitectură, candidații vor susține o probă practică, de desen, care va conta în proporție de 70% la media de admitere, restul de 30% fiind nota obținută la examenul de bacalaureat.

La celelalte facultăți, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat sau în combinație cu media de la o disciplină a aceluiași examen, cum ar fi matematica la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. În cadrul fiecărei facultăți, candidații sunt ierarhizați în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere și în limita locurilor aferente fiecărui domeniu de studii.

Comisiile de admitere de la fiecare facultate în parte verifică zilnic dosarele candidaților înscriși şi confirmă legalitatea înscrierii. Dacă se constată nereguli, candidaților li se solicită clarificări sau completări ale documentelor. Odată cu începerea admiterii, situația înscrierilor poate fi consultată pe site, în timp real, de către oricine este interesat.

Confirmarea ulterioară a locului se va face prin depunerea / transmiterea actelor ȋn original. Rezultatele finale ale admiterii, sesiunea de vară, vor fi făcute publice până pe 31 iulie. Sesiunea de admitere din toamnă este programată pentru 5 – 16 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *