UN NOU ORAȘ: Moara de Vânt

Reflector

Imediat după 1990, ieșenii cu bani au început să-și construiască vile în Bucium. În scurt timp, nu-ți mai dădeai seama unde se termină Iașul și unde începe Bârnova. A urmat zona Horpaz, cu un efect similar. Apoi, Miroslava. De Tomești și Holboca nu mai spunem, că limita dintre oraș și sat dispăruse practic din anii ’80. Din toate cele patru puncte cardinale, doar unul nu a urmat aceast scenariu: nordul, respectiv ieșirea spre Aroneanu. Și comuna Aroneanu însăși, dar ăsta e alt subiect. Culmea, zona nordică a orașului, rămasă în urmă ca dezvoltare urbanistică, este și singura în care Primăria municipiului și Consiliul Județean dețin terenuri proprii. E o zonă de aproximativ 400 ha care va găzdui în anii ce vin noua explozie imobiliară a Iașului. Cum va arăta Moara de Vânt peste 5 ani? Hai, zece ani, că la noi oricum lucrurile merg mai lent decât se așteaptă.

Zeci de milioane la Aeroport
Aeroportul, aflat de cinci ani în continuă dezvoltare, va rămâne probabil unul dintre cele mai vizibile proiecte din zonă. Actualele terminale sunt sufocate de pasageri, iar drumul spre Aeroport prin Ciric este tot mai aglomerat. Cel puțin două investiții importante vor fi făcute de CJ în următorii cinci ani. Într-o variantă luată în calcul, terminalele T2 și T3 vor fi unite, extinse și li se va mai adăuga un nivel, astfel încât capacitatea de procesare a pasagerilor să se dubleze. A doua variantă vorbește direct de construirea unui terminal nou, de cealaltă parte a pistei. În al doilea rând, dinspre Tătărași va fi trasat un nou drum de acces spre Aeroport, pe lângă lacul Veneția. Un drum nou este cu atât mai necesar cu cât, din cauza curbelor, actualul drum nu poate fi utilizat de tirurile care ar transporta marfă spre și dinspre viitoarea zonă cargo. În afară de situația în care s-ar transporta doar colete poștale, cu dubița. Totalul investițiilor se va ridica la peste 50 milioane de euro în varianta minimală și la 120 milioane de euro dacă se va construi un terminal nou. Faptul că lucrurile sunt serioase, iar proiectul va fi realizat în viitorul apropiat este dovedit de alocarea de către șefii Aeroportului a 4 milioane de lei pentru revizuirea documentației existente.

Spitalul, peste 300 milioane euro
În zona Moara de Vânt propriu-zisă, cel mai important proiect este, firește, cel de construire a viitorului Spital Regional de Urgențe, cu 850 de paturi. Acesta va ocupa 12 ha din cele 170 ha deținute de municipalitate pe dealul Șorogari. Costurile totale implicate de proiect, respectiv proiectarea, construcția, dotarea și consultanța se ridică la 321,4 milioane de euro, bani europeni și guvernamentali în primul rând. Se așteaptă însă ca și Primăria și CJ să-și dea obolul. Firește, va trebui soluționată problema accesului, pentru că strada Moara de Vânt este clar subdimensionată, iar să plimbi ambulanțele prin tot orașul pentru a ajunge la spital ar fi absurd. Asta va însemna modernizarea DJ 248B Lețcani – Vânători pe o lungime de 16 km și construirea unui sens giratoriu pe C.A. Rosetti la baza dealului, în zona fostului poligon Șorogari. De fapt, dinspre C.A. Rosetti mai sunt prevăzute încă două străzi care să urce dealul, pentru a asigura fluiditatea traficului. Spitalul trebuie construit până la sfârșitul anului 2022, iar în 2023 să fie dat în folosință.

Locuințe și campusuri
Municipalitatea a rezervat în zonă o suprafață de 18,7 ha încă din 2014, pentru construirea unui complex sportiv gigant. Acesta ar urma să cuprindă un stadion de 40.000 de locuri, o sală polivalentă de minim 10.000 de locuri, o arenă de tenis de 4.000 de locuri și alte câteva amenajări de această natură. Tot de câțiva ani buni datează și ideea de alocare de către municipalitate tinerilor sub 35 de ani a terenului necesar pentru construirea de locuințe. Legea permite alocarea în orașe a unor loturi de câte 300 mp. Există 1.300 de cereri depuse de ieșeni, ceea ce ar însemna încă 39 ha. Legea prevede ca lucrările de construire a casei să înceapă în termen de un an de la atribuirea în folosință a lotului de teren și să se termine în cel mult patru ani. Tot pentru Moara de Vânt mai există solicitări depuse la Primărie pentru un campus al Mitropoliei, un campus IT al universităților „Al.I. Cuza” și ”Gh. Asachi”, dar și pentru un cămin al colegiului Wurmbrand.

Tot platoul
Pentru a vorbi și despre proiectele private, ar trebui să scoatem o ediție specială, așa sunt de multe. Lângă lacul Aroneanu urmează să fie construite 24 de blocuri cu trei etaje, o pensiune, spații de birouri și un centru de sănătate, pe o suprafață totală de 3 ha. Alt proiect vizează construirea a 39 de vile. Altul, un număr de 24 de vile. Și tot așa, până se va umple tot platoul. Proiecte sunt, de-ar trebui ca dealul să fie de cauciuc pentru a încăpea toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *