Aceștia sunt cei mai tari oameni de afaceri din Moldova

Calcul la rece

De 30 de ani încoace, una din cele mai importante reviste de afaceri din lume, celebra Forbes, publică topul milionarilor lumii. Mă rog, al miliardarilor, că nu mai e de mult mare lucru să ai câteva milioane de dolari prin buzunare. De fapt, până acum au fost publicate doar 29 de topuri, că al 30-lea va apărea luna asta. Ideea a prins atât de bine, încât a fost preluată și la noi. Top 300 Capital e probabil cel mai cunoscut clasament al oamenilor de afaceri, în funcție de bogăția acumulată. Firește, topul făcut la noi, ca și cel făcut de Forbes, a fost criticat. Unele bogății există doar pe hârtie, fiind vorba de evoluția temporar favorabilă a burselor. De asta, unii oameni de afaceri apar în topul de azi, dar nu mai știe nimeni de ei de mâine încolo, când bursele își schimbă direcția. Alte averi se bazează doar pe o conjunctură politică favorabilă. Pleacă de la putere partidul care l-a susținut pe X, se duc și contractele cu statul, iar averea se topește ca untul într-o tigaie încinsă. Alte averi sunt la mâna procurorilor. Odată cu arestarea proprietarului, se duce la vale și afacerea, iar odată cu ea, averea. Altele depind strict de un om. Se sinucide sau se duce la mănăstire, s-a terminat cu ea. Totuși, există unii oameni de afaceri pe care niciun val nu a reușit să-i dărâme până acum, care nu depind de politicieni, cărora procurorii nu le-au găsit încă chelbe-n cap și care chiar vor să se țină de afacerea lor, pentru că asta e meseria care le place. Puțini dintre cei mai „grei” oameni de afaceri români sunt moldoveni. Zona e săracă, iar afaceriștii sunt săraci și ei. Sunt totuși câțiva care se mențin de câțiva ani în vârf.

Imperiul Dedeman
De frații Pavăl din Bacău am mai avut noi ocazia să vorbim, când am povestit despre nașterea și creșterea lanțului de magazine Dedeman. Noi am zice că sunt cei mai importanți oameni de afaceri din România, nu doar din Moldova. Mai au oleacă și ating miliardul de euro, ca avere. Topurile îi pun pe Dragoș și Adrian Pavăl la pachet, nu le împart averea la doi. Nu de alta, dar ai zice că sunt gemeni. Afacerea e comună, averea la fel. Frații Pavăl sunt într-o oarecare pierdere de viteză față de primul miliardar român, Ion Țiriac. Cifra de afaceri a firmelor controlate de acesta a crescut în 2015 cu 8,3%, cea a fraților Pavăl „doar” cu 6,8%. În schimb, creșterea afacerilor fraților Dedeman este mai solidă. Averea lui Țiriac depinde de multe active volative, cum sunt acțiuni sau participații bancare. Frații Pavăl au 40 de magazine. Dacă le vând, cu tot cu terenul de dedesubt, le pot transforma în bani în orice moment, fără influențe date de cursul valutar sau de jocul bursei. Am zis că i-am plasa pe frații Dedeman primii, chiar dacă averea lui Țiriac este cu vreo 700 de milioane de euro mai mare. Magazinele de bricolaj ale fraților Pavăl reprezintă cea mai importantă afacere făcută cu exclusiv capital românesc. Averea lui Țiriac este pornită în străinătate și o parte semnificativă din ea a rămas externă.

Fabrică de înghețată
Între noi fie vorba, frații Pavăl sunt de fapt suceveni, născuți fiind în comuna Bogdănești. Sucevenii se mândresc cu ei, deși dacă erau să-și deschidă afacerea la Bogdănești, poate nu treceau de nivelul unor mici proprietari de magazin mixt sătesc. În compensație, vom vorbi puțin de cel mai important om de afaceri sucevean, patronul Betty Ice. De fabrica de înghețată a lui Vasile Armenean ați auzit, desigur. De faptul că de fapt e ardelean din Mediaș, probabil că nu. Noi îl vom trata totuși ca pe un sucevean, că acolo s-a făcut cunoscut. Prin 1982, părinții lui și-au depus actele pentru a pleca în SUA. Americanii n-aveau nimic împotrivă, dar firește că regimul comunist nu i-a lăsat să plece. Armenean a fugit singur, pe la sârbi, unde s-a predat, sperând că staționarea în lagărul de refugiați de la Vârșeț e doar o etapă în drumul spre Vest. Sârbii l-au trimis înapoi în România, că era minor. Grănicerii români l-au rupt în bătaie și l-au trimis acasă.

De la trei tonete
A fugit din nou, dar nu s-a mai predat, ci a mers direct în Austria. După patru luni, culmea îndrăznelii, s-a întors ilegal în țară, pentru a-și lua și prietena. Culmea, i-a și mers. Ca să trăiască, a lucrat la o fabrică de ochelari din Austria. Un prieten lucra în Italia, la o gelaterie. Așa i-a și venit ideea. Și-a deschis trei tonete de înghețată la Suceava, prin 1991. Numele afacerii l-a dat după fiica sa, Beatrice. La sfârșitul anilor ’90, a cumpărat o hală și o instalație industrială. A fost începutul înghețatei fabricată industrial la Betty Ice. Din acest punct, povestea e lungă, dar liniară. Acum, Armenean are o avere de vreo 40 milioane de euro. Nu e chiar mult, dar ardeleanul sucevean e genul care nu-și refuză nicio plăcere, așa că nu pune ban peste ban. La aproape 50 de ani, pasionat de Formula 1 și aviație, are în proprietate două avioane. Și-a cumpărat și un teren de golf lângă care vrea să construiască un hotel, un centru spa și o zonă rezidențială. Nu se grăbește. Criza l-a pus pe gânduri, așa că avansează cu pași mici. Până acum, îi merge.

Import de succes
Iașul a dat lumii afacerilor numele lui Iulian Dascălu. De la un mic magazin de pantofi, e drept situat în centrul Iașului, Dascălu a ajuns în 20 de ani „regele mallurilor”, iar rețeta Palas este considerată un model de succes. În fond, nu a făcut altceva decât să preia un model aplicat deja în restul lumii, dar a fost primul român căruia i-a și reușit. Iar până acum, și singurul. Baza afacerii sale este reprezentată de Moldova, cu malluri construite la Iași sau Suceava, dar în ultima vreme a pus un picior temeinic și în Ardeal, la Timișoara, dar și la Cluj. Averea lui este apreciată cam la jumătate din cea a fraților Pavăl, adică la vreo 450 milioane de euro. Se poate spune că afacerea sa este totuși mai solidă decât cea a băcăuanilor. Lanțul de magazine Dedeman a fost zdruncinat de criza de la sfârșitul deceniului trecut, cum a fost afectată orice afacere din domeniul construcțiilor, care s-a dus serios la vale prin 2009 – 2010. A rezistat, dar s-a văzut și punctul vulnerabil. Dascălu are avantajul că vinde lux. Iar luxul se vinde oricând. Poate chiar mai dihai tocmai în perioadele de criză.

În transporturi
Galațiul l-a dat Moldovei pe Gruia Stoica. A intrat în afaceri imediat după 1990, dar a devenit cunoscut la începutul anilor 2000, după ce a pătruns în domeniul de transport feroviar, prin Grampet Group. Probabil ați auzit de Stoica mai mult ca șef al Grupului Feroviar Român, dar acesta este doar o componentă a Grampet. Printre afacerile lui Stoica se numără și Remar Pașcani. Stoica a fost acuzat că a devalizat CFR, prin achiziții la prețuri subevaluate. Deocamdată însă, nu a fost condamnat decât cu suspendare și măcar nu a cumpărat pentru a închide și vinde la fier vechi, așa cum au făcut capitaliștii noștri „de carton”. Remar-ul pășcănean merge, ca și Electroputere Craiova, cumpărată tot de Stoica.

Oficial îi merge bine
Afacerile controlate de acesta se ridică la vreo 400 de milioane de euro. Dacă doriți, puteți împărți cifra la doi, pentru că Stoica nu prea poate fi despărțit de principalul său partener de afaceri, Vasile Didilă. Sunt un fel de frați siamezi, ca și frații Pavăl. Anul trecut, lui Stoica i se proorocea decesul ca om de afaceri, după ce firma de securitate cu care lucra a cerut insolvența GFR. S-a văzut ulterior că de fapt era vorba de o ceartă comercială dată de faptul că Stoica a cerut firmei să plătească marfa care se fura din trenurile GFR, iar în fața refuzului, a refuzat și el să mai plătească serviciile de pază. Între timp, chiar la începutul acestui an, Stoica a mai cumpărat o bucată din Polisano Pharmaceuticals Sibiu, cel mai mare producător de medicamente oncologice din țară, un business de 400 milioane de euro anual și 2.000 de salariați. Stoica a anunțat și viitoare extinderi în domeniul feroviar, deci se pare că-i merge bine.

Fotbal și agricultură
Se spune că sărăcia naște sărăcie, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Și în Vaslui și-a găsit loc un om de afaceri de top. Îl știe toată lumea mai ales ca fost arbitru. Numele său a fost vehiculat o vreme ca posibil investitor la Poli Iași. Pe urmă, a cumpărat FC Vaslui, cu care s-a jucat o vreme, până a constatat că fotbalul e puțin cam prea scump și cere prea mult timp. Mai puțin cunoscut este la Iași Adrian Porumboiu ca om de afaceri. La Vaslui însă, numele lui Porumboiu este inseparabil de Comcereal, firmă născută pe ruinele fostei întreprinderi de stat care se ocupa până în 1989 cu achiziția de produse agricole de la micii producători. Averea lui Porumboiu, prin grupul de firme Racova, care se ocupa de agricultură și producția de ulei, se ridica anul trecut la aproximativ 100 milioane de euro. Era însă în cădere liberă față de de 2013, când se cifra la 176 milioane de euro și administra peste 50.000 ha de teren.

În vrie
Pentru Porumboiu, problemele au început în 2014, când Comcereal a înregistrat pierderi de aproape 15 milioane de euro și datorii cât carul. În plus, APIA i-a aplicat niște amenzi enorme, însumând 17 milioane de euro. Cea mai mare din ele a fost de 12 milioane de euro. Cei de la APIA au afirmat că, între 2008 și 2014, Comcereal nu a declarat moartea a 206 viței și a continuat să încaseze subvențiile europene pentru ei. Porumboiu a zis că nu el trebuia să raporteze, ci Protan, firma care se ocupă de incinerarea animalelor moarte. Cazul încă se judecă, amenda e suspendată, dar nici Porumboiu nu o duce prea bine. A vândut grupul Racova în noiembrie anul trecut, într-o tranzacție estimată la 110 milioane de euro. N-a plătit nimic din datorii, dar dacă o face, se spune că nu i-ar mai rămâne mare lucru. La momentul respectiv, zicea că rămâne în afaceri, dar deocamdată nu a făcut nimic în acest sens. Noi am zice că la 66 de ani, Porumboiu se gândește la pensie. Mai așteptăm, totuși.

Bogații Vasluiului
De fapt, poate nici nu trebuia să-l includem pe Porumboiu în topul nostru, pentru că el este buzoian prin naștere, deci muntean. Există și afaceri născute în Vaslui din investitori vasluieni. Familia Safir conduce o afacere în domeniul avicol, sub brandurile „Deliciosul de Vaslui” și „Zdravăn moldovenesc”. Safir SRL, înființat în 1990 de Ghiorghe Safir, cuprinde acum un abator, două ferme de creștere a puilor și o fabrică de făinuri proteice. Averea familiei este estimată la 32 milioane de euro. Alt vasluian, Fănel Bogos, a cumpărat în 2001 sediul fostului CAP din comuna Banca. A ajuns la 15 ferme de creștere a caprelor și o fabrică de lactate. Prin Vanbet SRL, averea lui Bogos a ajuns la vreo 22-24 milioane de euro. Dacă n-ați auzit de „Musette”, întrebați-vă nevasta. E un fel de Louis-Vuitton românesc, un brand de genți și pantofi care poate fi găsit acum și în Franța, SUA, Austri, Israel, Ungaria sau Bulgaria. Producția și comerțul cu marochinărie și încălțăminte a făcut-o milionară pe Cristina Bâtlan. Vasluianca are acum o avere de 20-22 milioane de euro și s-a apucat de afaceri și în domeniul mobilierului sau consultanței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *