3.000 de copii în campania caritabilă „Adopția la distanță”

Reflector

„De Crăciun, fii mai bun…” Vă sună cunoscută melodia? E genul de reclamă care ne calcă pe nervi, ca să fim sinceri. Nu ne place ideea bunătății manifestate la date fixe din calendar, iar faptul că unii își măresc vânzările în această perioadă sub cuvânt că mai dau ceva și celor nevoiași, ne repugnă de-a dreptul. Preferăm filantropia mai discretă și adresată direct cuiva. Poate că ăsta e unul dintre beneficiile majore pe care le aduce internetul în ziua de azi. Ai ceva de dat? Vrei să faci un bine? Găsești 1001 de cauze care merită susținute. Fără a avea pretenția unei liste complete, fără a vă sugera către cine să vă revărsați preaplinul inimii, ne-am aruncat o privire peste „piața” filantropiei de Crăciun. Asta, ca să-i dăm totuși un nume. Nu vom intra mult în detalii. Unele povești sunt de-a dreptul sfâșietoare.

Situație extremă
În octombrie, într-o comună de care mulți nu au auzit, Ion Neculce, a murit o femeie. De cancer. Nu e prima, nu e ultima. Doar că de pe urma ei au rămas patru copii orfani. Doi băieți și două fete. Pentru ei, Protopopiatul II a demarat o campanie umanitară de Crăciun. E genul de campanie prin care nu se vrea mult, doar cât să aducă o umbră de zâmbet pe fețele a patru copii, de Crăciun.

Campanie cu ghetuțe
Luna trecută, Cleopatra și Pavel Stratan și-au pus vocile în slujba altui scop nobil, campania „Ghetuțe călduțe”. Ce se dorește, este evident: strângerea de fonduri pentru cumpărarea a 1.000 de perechi de ghete pentru copii din mediul rural. Asociația Aktis nu e la prima campanie de acest tip, de fiecare dată mergând pe necesități concrete, mărunte pentru mulți dintre noi. Parcă nu-ți vine-a crede când citești despre o fetiță talentată la desen care și-a vândut lucrările pentru a putea cumpăra o pereche de încălțări fratelui mai mic, ca acesta să poată merge la școală. Dar câți copii nu renunță la școală pentru că pur și simplu nu pot ajunge la ea?

1.000 de ursuleți de pluș
Că tot vorbeam de lucruri mărunte, sunt copii cărora nu le lipsește nimic, cu excepția celui mai de preț lucru: sănătatea. În spitalul „Sf. Maria” sunt internați anual peste 30.000 de copii. Vorbim doar de spitalizarea continuă, nu de internările de zi sau de consultațiile din ambulatoriu. În orice zi ai merge în spital, vei găsi cel puțin 100 de copii internați. Mulți sunt veniți din alte județe ale Moldovei, iar unii își vor petrece sărbătorile în spital. Pentru aceștia, ASCOR organizează în fiecare an o campanie simbolică. Anul trecut, au împărțit 600 de ursuleți de pluș. Anul ăsta, vor să ajungă la 1.000. Ursuleții se strâng la parohia „Sf. Nectarie” sau se poate dona un mic ajutor în bani. Tot la copiii de la „Sf. Maria”, mai exact pentru cei internați la Oncologie, Fundația Comunitară organizează anual o colectă în urma căreia se cumpără jucării, fructe și dulciuri. Anul trecut s-au strâns mai mulți bani decât erau necesari, așa că s-au cumpărat și alimente de bază pentru două familii nevoiașe din satul Hadâmbu. Dar anul ăsta?

Câte 205 lei
Am mai vorbit noi cândva de preotul Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă” și asociația sa, „Glasul Vieții”. Pentru Crăciunul acesta, preotul a preluat o idee care a început să prindă în ultimii ani și la noi: adopția la distanță. Se dă o listă de 3.000 de copii, identificați printr-un cod și prenume. Pentru fiecare se cunoaște vârsta, înălțimea și mărimea tălpii. Mesajul e clar: pentru fiecare este nevoie de o pereche de încălțări, una de pantaloni, o geacă, ciorapi, alimente, săpun și altele. Total, 205 lei. Îți alegi copilul pe care vrei să-l ajuți și virezi banii. Sau faci un pachet și-l predai spre a fi dăruit acelui copil. Încă mai sunt copii de adoptat la distanță, dar deja cam jumătate au fost „adjudecați”.

Spectacol caritabil
Nu doar fundațiile fac colecte de Crăciun. Unele inițiative vin din partea unor persoane fizice 100%. Un cadru didactic de la USAMV, Olguța Brezuleanu, strânge haine, rechizite sau jucării pentru 100 de copii defavorizați. Tot pentru ei se organizează și un spectacol caritabil în cadrul căruia se pot face cadouri pe loc. Va avea loc pe 12 decembrie, la ora 17.00, în Aula USAMV, dacă sunteți interesați.

Și pentru bătrâni
După 2007, o problemă majoră pentru care s-au ținut zeci de ședințe fără a se găsi o soluție era reprezentată de copiii ai căror părinți erau plecați în străinătate. În județul nostru, cifra minimă a copiilor crescuți de bunici sau mătuși era estimată la vreo 11.000. Între timp, problema s-a rezolvat parțial, pentru că părinții și-au luat și copiii în Italia sau Spania. Dar… au rămas mii de bătrâni singuri, fără nimeni în preajmă. Pentru acești bătrâni uitați, Centrul Diecezan Caritas a lansat o campanie ce se va termina la sfârșitul lui ianuarie, adresată tocmai celor plecați din țară. Diasporei, adică. Un fel de „bine, tu ai plecat, dar ești sigur că n-ai uitat pe nimeni acasă?” Campania este menită să strângă fondurile necesare îngrijirii la domiciliu a 1.200 de bătrâni din 30 de localități, majoritatea din mediul rural. A, știați că în județ există un singur azil de bătrâni? Și e doar pentru cei care se pot îngriji singuri. Iar lista poate continua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *