Reprezentanții TUIASI au participat la lansarea proiectului „România Educată” al Administrației Prezidențiale

Calcul la rece

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a participat, prin persoana rectorului, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la lansarea în dezbatere publică a proiectului la care lucrează încă din 2016 Administrația Prezidențială, și anume „România Educată”. Evenimentul a avut loc pe data de 5 decembrie 2018, la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii, de la ora 17.00. TUIASI a participat în calitate de universitate implicată în proiect, fiind gazda în 2016 a uneia dintre cele opt dezbateri regionale, pe diferite tematici organizate pentru a putea defini cele mai importante direcții de dezvoltare și îmbunătățire ale situației actuale din învățământul românesc.

Dezbateri regionale
În dezvoltarea proiectului, Administrația Prezidențială a desfășurat o consultare online în perioada 10 iunie – 15 octombrie 2016, apoi au urmat cele opt dezbateri, iar în final au fost 35 de evenimente organizate de actori din domeniul educației și cercetării sub egida dezbaterii naționale. „Politehnica ieșeană a fost una dintre cele șapte universități care au organizat dezbaterile regionale în cadrul proiectului România Educată. Aceasta s-a desfășurat în octombrie 2016 și a fost dedicată învățământului profesional și tehnic. Apoi, activitatea mea a continuat în cadrul grupului care a abordat aceeași tematică și a reprezentat o experiență deosebit de interesantă. În cadrul întâlnirilor grupului programate în perioada 2017-2018 am avut ocazia să interacționez cu persoane care au provenit dintr-o paletă foarte diversă de domenii de activitate (învățământ preuniversitar, ONG-uri, companii, ministere, sindicate din învățământ, elevi) și prin aceasta am ajuns să cunosc mult mai limpede problemele corelate cu învățământul cu care se confruntă aceștia”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. În afara organizării dezbaterii de la Iași, Politehnica ieșeană a mai fost implicată în acest proiect prin prezența rectorului în comisia care a analizat învățământul profesional și tehnic.

Inițiativă de promovare
Printre concluziile dezbaterii organizate la Iași în 2016 se numără și necesitatea demarării unei inițiative de popularizare și promovare a învățământului profesional și tehnic în rândul tuturor actorilor interesați, de la elevi și părinți, la angajatori și autorități, concluzionându-se că imaginea din prezent a acestui tip de învățământ este una nefavorabilă, fiind văzut ca „o alternativă nedorită”, în cazul accederii la învățământul secundar teoretic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *