Venit să-şi lanseze cartea la Iaşi, Klaus Iohannis i-a oferit o mână de autor lui Marius Bodea

Calcul la rece

Sâmbăta trecută a fost fiesta printre liberalii ieşeni, mitingul organizat de conducerea centrală a partidului beneficiind şi de prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis pe post de entertainer. Liderii locali, dar şi cei din Moldova, au umplut scena amplasată în Piaţa Unirii, podium de pe care le-au vorbit unui număr destul de mic de participanţi. Remarcabilă a fost gafa europarlamentarului Siegfried Mureşan, care s-a adresat publicului cu un entuziast „Bine v-am găsit la Neamţ!”. Mitingul s-a încheiat cu un discurs plat al Neamţului de la Cotroceni, după care a plouat cu confetti ca în tribunele stadioanelor sudamericane. Vârfurile filialei locale, Marius Bodea, Costel Alexe şi Iulia Scântei au reuşit să strângă mâna preşedintelui Iohannis, după o serie de peripeţii relatate mai jos.

Biroul preşedintelui filialei PNL Iaşi. De-o parte şi de alta a unei mese, Costel Alexe discută aprins cu Marius Bodea.

Costel Alexe: – Zău, Marius, faptul că Ciprian Bostan are şi el motor nu e un motiv de sancţionare. La urma urmei, şi Liviu Brătescu cochetează cu sportul moto. Mi-aş lua şi eu o trotinetă electrică, să mă deplasez mai repede în teritoriu. Ce-o să faci, o să ne penalizezi pe toţi?

Marius Bodea: – Ok, nu o să fiu atât de rău. Dar să nu vă prind că aveţi cilindreea mai mare ca a mea, aţi înţeles? Eu sunt motorul PNL – ului de la Iaşi!

Costel Alexe: – Bine, stai liniştit, nimeni nu contestă asta. Mai bine hai să vedem ce facem cu vizita lui Iohannis. Omul e surprinzător de activ, are un program foarte încărcat: forum pe educaţie, lansare de carte, vrea să vină şi la miting. Plus că are după el toată crema partidului: de la Rareş Bogdan până la Vasile Blaga şi Raluca Turcan.

Marius Bodea: – Iar vine Rareş Bogdan? Ăsta ne freacă uşa săptămânal?

Costel Alexe: – E capul la lista europarlamentară, e firesc să vină în teritoriu. Oricum, mai sunt două săptămâni şi scăpăm de el, se duce la Bruxelles şi rămânem noi între noi, liberalii sadea. Avem o autostradă de făcut, ai uitat?

Marius Bodea: – Lasă ironiile. Bun, facem un comitet de primire pentru Iohannis sau cum procedăm?

Costel Alexe: – Facem, desigur! Eu mă gândeam să le punem pe cele trei graţii ale organizaţiei noastre, Ina Paladi, Rodica Rusu şi Mihaela Vechiu Botezatu să performeze un dans, un număr artistic, ceva…

Marius Bodea se lasă pe spătarul fotoliului, căscând îndelung.

Marius Bodea: – Nu merge. Ce dans să-i faci lui Iohannis? Omul e la fel de sensibil la farmecul feminin ca şi fişetul ăla ruginit din spatele tău. Trebuie altfel să-l sensibilizăm.

Costel Alexe: – Atunci, ce zici de Iulia Scântei? Tipa le are şi cu monarhia, şi cu republica, joacă la toate capetele. Nu lipseşte la nici o recepţie, garden party, lansare de carte prezidenţială sau regală.

Marius Bodea: – Şi ce să facă Scântei cu preşedintele? Să-şi probeze pălăriile în faţa lui?

Costel Alexe: – Nu ştiu, găseşte ea ceva. În schimb, eu aş lua-o în primire pe Raluca Turcan. E singura femeie din conducerea centrală care vine la Iaşi şi trebuie să fim eleganţi cu ea.

Marius Bodea: – Şi eu rămân cu Rareş Bogdan? Bravo, dom’le, mi-aţi făcut-o şi de data asta!

Sala de lectură a Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi. Costel Alexe se strecoară cu teamă printre rândurile de cititori. Se intersectează cu o tânără cu un teanc de cărţi în braţe. Alexe ridică mâinile sus, speriat, apoi răsuflă uşurat după ce tânăra s-a îndepărtat. La o masă, o descoperă pe Iulia Scântei, senatoarea cercetând cu lupa un Neckerman din anul 1974.

Costel Alexe: – Iulia, ce surpriză! Tu, aici?

Iulia Scântei: – De ce te miri aşa? Am venit să studiez câteva pălării vintage. Se apropie vizita domnului Iohannis şi aş vrea să-l surprind cu o vestimentaţie germană retro.

Costel Alexe: – Foarte frumos, dar crezi că-i va face plăcere?

Iulia Scântei: – Vai, dar cine vorbeşte de plăcere? E un cuvânt atât de vulgar, încât nu poate fi folosit în nici un fel în raport cu personalitatea academică a domnului preşedinte.

Costel Alexe: – Iulia, dacă reuşeşti să-l binedispui pe domnul Iohannis cu…

Scântei dă din mână, deranjată.

Iulia Scântei: – Domnul Iohannis nu se binedispune, că doar nu merge la crâşmă să bea Neumarkt la PET. Excelenţa sa trăieşte o stare de beatitudine, o atingere a înaltelor sfere spirituale.

Costel Alexe: – Foarte bine, cum spui tu, Iulia! Tu ştii mai bine cum e cu aristocraţia balcanică. Organizaţia Iaşi îţi va fi recunoscătoare dacă vei reuşi să-l faci pe preşedinte măcar să ne spună două vorbe de apreciere.

Finalul mitingului PNL din Piaţa Unirii. Vizibil iritat, Klaus Iohannis îi trage deoparte pe Bodea şi Alexe.

Klaus Iohannis: – Domnilor, dimineaţă m-a abordat o doamnă senator, Scântei zice că o cheamă.

Costel Alexe: – Da, da, e o doamnă foarte distinsă, vă citeşte toate cărţile, e de un rafinament deosebit.

Klaus Iohannis: – Da’ de unde! A venit la mine îmbrăcată în nişte haine din anii 70, mirosea a naftalină şi mi-a spus toată istoria Wartburgului şi Trabantului. Cum vreţi să intrăm în Europa cu astfel de nostalgii comuniste? O să vi-l trimit pe Rareş Bogdan şef la Iaşi, să vă dea puţină clasă occidentală, cu pantofii săi de bufon la curtea ducatului de Luxemburg!

Bodea (foto sus, pamflet): Domnu’ preşedinte, mă numesc Marius Bodea şi sunt şeful filialei PNL care n-are niciun candidat eligibil la alegerile europarlamentare. Mă simt excelent în Grupul Politicienilor Anonimi şi sper ca terapia să funcţioneze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *