Vedeta sesiunii de examene de la UAIC. Profesorul de drept Tudorel Toader, înconjurat de admiratoare după realegerea ca rector (pamflet)

Râs cu plâns

Îndelung contestat de mulți membri ai corpului profesoral, dar și de studenți, Tudorel Toader și-a adjudecat, totuși, un nou mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scorul a fost destul de strâns, dar suficient pentru ca fostul ministru al Justiției să-și păstreze cea mai înaltă funcție de conducere. Silvian Man, studentul rebel care a făcut tot posibilul ca Toader să nu mai fie rector, a promis că va fi în continuare un critic acerb al acestuia. Deocamdată, în biroul său spațios, Tudorel Toader și-a făcut primele însemnări de jurnal post electoral. (pamflet)

  • Iată-mă șezând cu puteri depline în fotoliul capitonat al rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Spun asta pentru că în ultimele luni, dar mai ales în campanie, am stat cam într-o rână, fiind lipsit de confortul fizic și psihic pe care doar siguranța funcției ți-l poate oferi. Nu contest faptul că am avut oarecari emoții. În primul rând, m-a enervat într-o mare măsură saltimbancul ăla de Silvian Man, care pare că ar fi vrut să-și dea doctoratul în drept penal pe seama mea. M-a încolțit zi și noapte, vreme de vreo doi ani și mai bine, ba cu lasere pe frontispiciul Universității, ba cu scandal pe holuri sau pe Facebook. În fine, mă bucur că pledoaria lui n-a avut ecou. Pentru asta i-ar fi trebuit înălțimea unui soclu de unde să poată admira măreția dreptului. Or, astfel de piedestaluri avem numai noi, magiștrii care am mâncat legi pe pâine. Bine, pe o pâine suficient de albă pentru a ne rotunji dimensiunile, dar și conturile. Așa e cu glucidele astea din făinoase, îngrașă, ce să-i faci! Pe de altă parte, odată trecută zavera alegerilor, ar cam trebui să mă gândesc la ce voi face în următorii patru ani de rectorat. Pentru că încă mai duc dorul Curții Constituționale, mă gândesc să amenajez în spatele Universității un soi de curte în care să ilustrez cu ce ne ocupam noi acolo. Un parc tematic, în care vom reconstitui principalele decizii ale CCR, începând cu erata de la suspendarea lui Băsescu, până la cele mai recente hotărâri ale Curții. Aș pune și niște personaje din ceară, ca la Muzeul Tussaud, cu fețele lui Koveși sau Augustin Lazăr, marii mei învinși. Cred că va fi de succes treaba asta, poate își bagă și Man mințile în cap, dar și ceilalți care nu mă vor a fi șeful lor. Deocamdată, cât sunt cursurile întrerupte și n-am treabă cu studenții, mă voi ocupa un pic și de imaginea mea. De pildă, mi-aș monta niște tocuri mai înalte la pantofi. Prestanța obligă, iar alura napoleoniană pe care deja o posed va trebui susținută de o mică șmecherie de cizmar. Așadar, să pornim cu dreptul!

Toader (foto sus, pamflet): Fetelor, mulțumesc pentru susținere, dar felicitările, masa și dansul le aștept în sesiune. Dansul la bară, firește, că doar acolo e locul avocaților de succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *