Un profesor al Universității Tehnice a conceput un utilaj agricol unic, ce va fi vândut cu 200.000 de euro

Metropola

Șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a creat o mașină inovativă autopropulsată de erbicidat, în colaborare cu compania Agritehnica Service SRL din Bacău, care va și produce utilajul.

Două prototipuri 
Compania specializată în furnizarea de mașini, utilaje și echipamente agricole este condusă la rândul ei de un absolvent al Politehnicii ieșene, inginerul George Ghinia. Până în momentul de față au fost realizate două prototipuri ale utilajului care au fost prezentate la expoziții agricole din țară și din străinătate, șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu explicând faptul că mașina este una foarte necesară în agricultura modernă într-o gamă diversă de lucrări esențiale pentru asigurarea productivității. Profesorul spune că propunerea de a realiza proiectarea mecanică pentru acest fel de mașină autopropulsată de erbicidat, propunere venită din partea companiei Agritehnica, a fost o provocare dată și de faptul că acesta nu a mai avut până la momentul respectiv tangență directă cu domeniul agriculturii.

Prezentată la Hanovra
Lucrul la prima mașină a început la sfârșitul anului 2016, aceasta fiind finalizată în câteva luni și prezentată publicului la expoziția agricolă Agriplanta care a avut loc la Fundulea, județul Călărași, între 18 și 21 mai 2017. Al doilea prototip a fost prezentat la cea mai mare expoziție de mașini agricole din lume, organizată la Hanovra – Agritehnica 2017, în perioada 12 – 18 noiembrie 2017, și reprezintă o îmbunătățire considerabilă a primului model. „Dacă la primul prototip ne-am inspirat din alte modele existente la acea vreme, acesta este o dezvoltare originală a primei soluții. Ideea principală este să permită deplasarea pe teren dificil, trebuie să aibă o suspensie care să permită acest lucru și trebuie să poată stropi cât mai ușor și pe o distanță cât mai mare. Fiecare duză de stropire este comandată individual, mașina este supravegheată prin GPS, iar în momentul în care se întoarce și rampa de stropit se suprapune peste o zonă care a fost stropită deja, duzele se închid, ca să nu stropească pe unde a mai fost deja, pentru că se pierde substanță, iar concentrația în zona respectivă poate deveni toxică”, a explicat șef. lucr. dr. ing. Gabriel Ursescu.

Mașina este unică
Profesorul explică faptul că mașina este unică prin faptul că sistemul de suspensie este 100% original, designul a fost gândit special pentru acest model, în timp ce singurele componente care au fost cumpărate, și nu concepute special pentru această aplicație, sunt motorul, produs de DEUTZ, sistemul de transmisie hidraulic de la Bosch și instalația de stropire. Printre dotările din cabina în care se află operatorul se numără și o instalație modernă de climatizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *