Totul despre alegerile locale de duminică. Mic ghid practic

Reflector

Dragii noștri, la ora la care citiți micile noastre rândulețe, cum spunea cândva Tudor Mușatescu, campania electorală se află pe ultima sută de metri, dacă nu chiar mai puțin. Cu o întârziere de trei luni, duminică sunteți chemați la urne pentru a-i alege pe cei ce vor duce Iașul în următorii patru ani. Nu știm care candidați v-au convins, nici măcar dacă v-a convins vreunul. Sperăm totuși că măcar unii dintre ei au reușit să o facă și că, deci, ne vom vedea duminică la secția de votare. Nu de alta, dar la câți candidați sunt, avem de unde alege. Despre ei și despre alegerile de duminică, în cele ce urmează.

Patru buletine de vot
Duminică veți primi la secția de votare patru buletine de vot. Acum patru ani au fost doar trei, dar așa e legiuitorul nostru, nehotărât. În 2008 și 2012, președintele Consiliului Județean a fost ales uninominal. În 2016, s-a renunțat la idee, în favoarea alegerii sale indirecte, din rândurile consilierilor județeni. Acum, s-a schimbat schimbarea, iar șeful județului va fi ales iar direct, de către cetățeni. Poate până în 2050, se vor decide și parlamentarii noștri cum e mai bine. Deci, patru buletine. Unul pentru președintele CJ, altul pentru membrii CJ, al treilea pentru primar, iar al patrulea, pentru membrii consiliului local al orașului sau comunei în care locuiți.

Același candidat și la Primărie și la CJ
Iar oferta electorală e vastă. De fapt, Iașul este județul în care s-au depus cele mai multe candidaturi din toată țara. Vă cer votul 9.373 de oameni care doresc să ocupe fotolii de consilier, de primar sau de președinte al CJ. Practic, din 84 de ieșeni cu drept de vot, unul e candidat. Să tot alegi! Pentru funcția de președinte al CJ s-au înscris 11 competitori. În afara actualului președinte, Maricel Popa, au mai intrat în cursă un ministru în funcție, doi deputați, un fost deputat, un fost prefect, un fost subprefect și vreo câțiva care n-au ocupat niciodată o funcție în stat. Pentru primăria municipiului, avem mai mulți interesați. Firesc, pentru că e o funcție mai vizibilă decât cea de președinte al CJ. Aici avem 14 candidați, câți sunt și în Suceava și Cluj-Napoca, dar mai puțin decât în Timișoara, unde sunt 15 sau în Constanța, unde sunt 17. Îi avem pe buletinul de vot pe actualul primar, pe unul dintre viceprimari, doi deputați, un fost deputat, un profesor universitar, un avocat și încă 7 amatori. Interesant este că Partidul Re: START România propune aceeași candidată atât pentru primărie, cât și pentru Consiliul Județean. O ciudățenie pe care legea a uitat să o reglementeze. Ipotetic, același candidat poate câștiga ambele funcții, care sunt însă incompatibile. Dacă respectiva candidată va câștiga, va trebui să aleagă între funcția de primar și cea de președinte al CJ. Caz în care, vom avea alegeri anticipate pentru funcția rămasă vacant.

786.784 de alegători
Sunt așteptați la urne 786.784 de alegători, cu aproape 50.000 mai mulți decât acum patru ani. Cifra include și câteva zeci de cetățeni străini, rezidenți în județul nostru. Dacă un francez trăiește, muncește și plătește taxe în Iași, e firesc să aibă dreptul să voteze și el, nu? E al doilea scrutin local în care și cetățenii altor țări membre ale Uniunii Europene au dreptul să aleagă și să fie aleși, ca și românii noștri rezidenți în Italia sau Spania.

Jumi-juma
Oficial, sunt cam la fel de mulți alegători la țară și la oraș: 391.000 în mediul urban și 395.000 în cel rural. E drept, cifrele sunt discutabile, pentru că unele zone limitrofe municipiului Iași, precum Miroslava, Bârnova, Lunca Cetățuii sau Tomești au deja un caracter mai mult urban decât rural. Dintre cei 17.961 de alegători înregistrați în Miroslava, de exemplu, 13.404 sunt în zona periurbană reprezentată de „satele” Miroslava, Valea Adâncă și Horpaz. Într-o secție din Valea Adâncă sunt înghesuiți de altfel și cei mai mulți alegători: 2.106, față de o medie de aproximativ 1.000 în fiecare dintre cele 759 de secții amenajate în tot județul. Cei mai puțini alegători vor fi în satul Petroșica din Coarnele Caprei, unde sunt așteptați să treacă pragul secției de votare doar 66 de oameni.

Cifre reper
Firește, nu toți alegătorii se vor prezenta la urne. Acum patru ani, s-a înregistrat un record nefericit: cei mai puțini prezenți la urne de după 1990. Doar 42% dintre ieșeni au venit la urne. În municipiul Iași, prezența a fost încă mai mică, de doar 33,7%. Runda asta, analiștii se așteaptă la o prezență încă mai slabă. Pe de o parte, din cauza pandemiei, care i-ar putea determina pe alegători să rămână acasă, deși riscurile sunt considerate minime. Apoi, din cauza campaniei electorale, care a fost destul de liniștită. În tot județul au fost depuse doar cinci contestații, ceea ce arată că și partidele s-au menajat reciproc, evitând scandalul și expunerea publică. În fine, e invocată lehamitea alegătorilor. Sperăm totuși să nu fie așa, pentru că dacă stați acasă, nu pedepsiți pe nimeni prin absenteism, în afara dumneavoastră înșivă. Pentru ca alegerile să fie validate, e suficient și un singur vot. Or, sunt aproape 10.000 de candidați. Măcar ei o să iasă la vot, că sunt direct interesați. Chiar vreți să se aleagă singuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *