Stare de alertă în batalionul Pro România. Pregătiri de luptă electorală

Politică la patru ace

În timp ce partidele mari încep treptat să-și revină la viață, căutând să se apropie din ce în ce mai mult de spiritul anului electoral, formațiunile minore trăiesc doar prin câțiva lideri prezenți la talk – show – urile politice. Este și cazul Pro România, unde partidul se remarcă doar prin aparițiile lui Victor Ponta pe platourile de televiziune. Nici în teritoriu, la Iași, viața nu e foarte dinamică în sediul Pro România. Totuși, greii partidului, Sorin Iacoban, Vasile Roman și Bogdan Abalași, încep să lege ceva discuții privind evoluția activității lor în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. (pamflet)

Sediul local al partidului Pro România. Bogdan Abalași privește preocupat o planșă pe care sunt schițate mai multe grafice statistice. În încăpere intră Sorin Iacoban, cu o tablă de șah sub braț.

Sorin Iacoban: – Salut, Bogdane, ce zici, te fac o tablă?

Bogdan Abalași: – Psst, n-am timp. Sunt concentrat, nu vezi?

Sorin Iacoban: – La noi în partid doar generalul Roman ar putea fi concentrat, rezervist fiind. Dar la ce te uiți?

Bogdan Abalași: – La evoluția noastră absolut superbă. Ia uite, la europarlamentare am luat 6%, iar după un an, adică la sfârșitul lui mai 2020 aveam 9% în sondaje, pentru ca nici în două săptămâni, să ajungem la 11%. Aproape ne-am dublat, înțelegi?

Sorin Iacoban: – Poate că tu, eu am mai dat jos câteva kile. În schimb, tu ai putea să mai lucrezi un pic pe la burtică.

Bogdan Abalași: – Uff, văd că nu te poți concentra la lucrurile cu adevărat importante. Zău, parcă n-ai fi șeful Federației Române de Șah. Ar trebui să fii doldora de strategii, tactici, atacuri pe flancuri, specialist în capturări de pioni și spioni politici.

Sorin Iacoban: – Păi sunt expert în toate acestea! Dar, deh, de când avem un general în partid, nu mai aveți nevoie de sfaturile mele. Ați dat fuga la el, să vă învețe tactici de luptă din Afganistan, când voi abia dacă reușiți să vă războiți doctrinar cu doi pensionari în Podu Roș.

Bogdan Abalași: – Să nu vorbești persiflant despre gealul Vasile Roman! E un câștig pentru partidul nostru. Întâmplarea face că l-am invitat să ni se alăture ceva mai după amiază. Se iese din pandemie și noi trebuie să fim pregătiți pentru marile bătălii electorale din toamnă!

Iacoban dă din cap, lipsit de chef. Se așază la masă, desface tabla de șah și începe să pună tacticos piesele pe eșichier.

Sorin Iacoban: – Ce mi-a trebuit mie politică? După ce am terminat-o cu deputăția, trebuia să mă retrag în arena șahistică din Podu Roș. Da, da, acolo aș fi fost marele maestru al combinațiilor, mai tare decât Ostap Bender!

Bogdan Abalași: – Dacă erai Ostap Bender, trebuia să faci rost de 12 scaune în Parlament.

Iacoban nu-l mai bagă în seamă. Privește atent tabla de șah, cu capul sprijinit între mâini. Abalași revine la planșa cu sondajele.

Bogdan Abalași: – Deci, dacă în mai 2019 aveam 6%, iar în mai 2020 avem 9%, înseamnă o creștere de 50%. Iar în două săptămâni din iunie am ajuns la 11%. Rotunjesc și-mi iese o creștere de 100% între mai 2019 și mai 2020. Pffuai! Randament din ăsta n-aveau nici la Caritas. Oare pot visa la un 24% în luna septembrie?

Sorin Iacoban: – Ce faci acolo, statistică de clasa a patra primară?

Bogdan Abalași: – Iaca asta faci tu, tai elanul oamenilor. Un șahist nu se aventurează cu pionul pentru a captura regina?

Sorin Iacoban: – Ăla e Don Quijote. Noi avem pretenția că suntem oameni serioși, realiști.

Bogdan Abalași (oftând): – Ah, abia aștept să vină gealul Vasile Roman, să-mi alimenteze speranțele cu optimism și entuziasm!

Chiar în acel moment, pe ușă intră Vasile Roman.

Bogdan Abalași: – Să trăiți, am onoarea!

Vasile Roman: – Pe loc repaos. Continuați.

Sorin Iacoban: – Continuăm! Cal la F5.

Roman trece pe lângă Iacoban, aruncând o privire fugară pe tabla de șah.

Vasile Roman: – Ești sigur? Eu aș muta regina la C4, aș proteja nebunul cu un pion la E5, apoi aș pica în spatele dispozitivului cu un cal la B2 și capturez tura de la C1.

Iacoban rămâne fără replică, scrutând piesele.

Vasile Roman: – Bogdane, m-ai chemat spunându-mi că ai o chestie demnă de discutat.

Bogdan Abalași: – Privește la graficele astea. Observi tendința? De la 6% la 9%, apoi la 11%. Ce urmează oare? Mi-e și frică să mă gândesc.

Vasile Roman: – Interesant. Astea sunt informațiile de pe câmpul de luptă? Se pare că stăm bine în dispozitiv. Putem avansa cu infanteria chiar până în spatele liniilor USR. La un moment dat, eventual pe timp de noapte, aș lansa un atac cu blindate spre reduta PLUS.

Bogdan Abalași: – Noaptea?

Vasile Roman: – Noaptea ca la Verdun! Apoi, aș veni cu aviația peste frontul străpuns de blindate și aș penetra spațiul aerian al PNL!

Bogdan Abalași: – Aoleu, oare putem să ajungem acolo unde doar vulturii se avântă?

Vasile Roman (îi pune mâna pe umăr) – Bogdane, ești cu mine în această misiune bărbătească?

Bogdan Abalași: – Da, sunt Pro!

Iacoban mută încruntat o piesă pe tablă.

Sorin Iacoban: – Geale Roman, ai avut dreptate cu mutările alea, dar viceversa! Eu jucam cu albele, nu cu negrele. Așa că m-am bătut singur!

Roman (pamflet, foto stânga): Atunci m-am enervat și i-am zis lui Bin Laden: poate te prind că trimiți bombardieri în cluburile din România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *