Costel Alexe: „Eu am făcut împăduriri, dar unii nu văd pădurea din cauza copacilor!”

Politică la patru ace

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost lăsat în ofsaid de ancheta unei publicații centrale, aceasta relevând faptul că marea campanie de împădurire inițiată anul trecut de liderul liberal a fost, de fapt, un simplu element de butaforie. Jurnaliștii au descoperit că miile de puieți care ar fi trebuit plantați în campania „O pădure cât o țară” nu există decât în statistici, nu și pe terenurile sterpe ale patriei. Intrigați de această situație, am reușit să purtăm un scurt dialog cu Costel Alexe, actual șef al Consiliului Județean Iași. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule președinte, ce părere aveți de aceste acuzații, potrivit cărora copacii despre care spuneați că i-ați plantat, de fapt nu există?
Costel Alexe: – Evident, sunt minciuni de presă. Fake news. Am pronunțat corect, nu? Vă spun eu cum stă treaba. Este foarte firesc ca aceste păduri să nu existe. Și știți de ce? Pentru că, așa cum spune o vorbă din bătrâni, unii nu văd pădurea din cauza copacilor. Pricepeți? E o întreagă filosofie aici, un paradox, dacă vreți. Pădurea există, dar nu poate fi văzută din cauza copacilor pe care i-am plantat.

IEȘEANUL: – Păi, unde i-ați plantat, că ei nu se văd!
Costel Alexe: – Aici intervine partea a doua a paradoxului, descoperită de mine recent. Copacii nu se văd din cauza pădurii! Iar asta pentru că nici pădurea nu poate fi văzută din cauza copacilor. Se anulează reciproc în invizibilitatea lor. E un raport de cauzalitate, un cerc vicios, o gaură neagră în care logica dispare. Mă înfior numai gândindu-mă la treaba asta! Vă imaginați, ce m-aș face dacă m-aș trezi lipsit de logică?!

IEȘEANUL: – Sincer, ne surprindeți cu acest adevărat tur de forță intelectuală.
Costel Alexe: – Și vă mai spun încă ceva. Ce zice Eminescu, poate cel mai mare expert silvic pe care l-a dat România? „De treci codrii de aramă, de departe vezi albind, ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint”. Deci, ca să vezi pădurea, trebuie să treci mai întâi codrul. Prin urmare, noi trebuie să plantăm inițial un codru, nu o pădure, înțelegeți? Pentru că dacă nu e codrul, pădurea ia-o de unde nu-i! Eu chiar v-aș întreba, ce-a fost mai întâi: codrul sau pădurea? Așa e că nu știți? Nici eu nu știu, dar dacă mai rămâneam ministru, aflam! Făceam o conferință de presă la mijloc de codru des și vă spuneam.

IEȘEANUL: – Dosar plic sau dosar cu șină?
Costel Alexe: – Cu suspendare.

IEȘEANUL: – Table sau șah?
Costel Alexe: – Tabinet. E un foarte util joc de cabinet, bun pentru plictiselile guvernamentale.

IEȘEANUL: – Bam bam sau bla bla?
Costel Alexe: – Eu am început cu bla bla. Așa e în politică, trebuie să deprinzi un limbaj adecvat. Abia după perfecționare am ajuns la bam bam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *