Sportul, leac pentru obezitate. Iată câteva ponturi, cu prețurile aferente

Metropola

Trei copii sau adolescenți români din zece sunt supraponderali. Încă unul din 12 este de-a dreptul obez. Alte statistici merg și mai departe, afirmând că jumătate din copiii români au probleme cu greutatea. Oricum am da-o, oricum am suci-o, România se află pe locul trei în Europa din acest punct de vedere. Partea mai proastă e că viitorul sună nașpa. La adult, obezitatea apare în urma creșterii în volum a celulelor adipoase existente. Nu apar altele, doar se umflă cele care sunt deja. La copil însă, crește numărul celulelor adipoase și abia ulterior volumul. Un copil supraponderal e ca și condamnat. Are deja mai multe celule adipoase decât un adult supraponderal, așa că peste două decenii el va fi aproape sigur obez. Dacă aveți copii, probabil ați căzut deja pe gânduri. Dacă mai spunem că infarctul la 15-20 de ani deja este destul de frecvent, iar numărul cazurilor de copii suferinzi de ambele tipuri de diabet, de tulburări de creștere sau sindrom metabolic este în creștere puternică, probabil că aveți deja tabloul complet. Iar dietele nu sunt niciodată soluția. Azi slăbești, mâine te îngrași la loc. Singurul leac este sportul, practicat de mic, astfel încât el să se mențină ca obișnuință și la vârsta adultă. Bun, dar ce sport? Ce avem la îndemână în Iași? Cât ne costă?

Nu e o variantă
Bicicleta nu prea e o soluție, întrucât copilul nu prea are ce face cu ea. Pistele sunt puține, nu sunt omologate, trec prin stațiile de tramvai, sunt întrerupte de stâlpi, tonete și bănci, trec prin prea multe intersecții, iar pietonii nu sunt nici ei obșinuiți să se dea la o parte. Pe drumurile publice, copiii nu pot merge înainte de a împlini 14 ani. Și, între noi fie vorba, ați avea curajul să-l lăsați pe tânăr să meargă până la Lețcani, având în vedere câți nebuni au permis? Exact asta ziceam și noi. Plus că o bicicletă nouă costă minim 700 de lei.

În sala de dans
O alternativă este dansul sportiv și modern. Pentru copii, un abonament ajunge la un minim de 10 lei ședința și un maxim de vreo 15-20 de lei. Unele școli de dans oferă și cursuri de dans contemporan și popular pentru adolescenți. Un astfel de pachet, cu 8 ședințe de dans sportiv și patru de dans popular poate costa 100 de lei. Zumba e ceva mai scumpă, ajungând la 200 de lei un abonament lunar în care sunt incluse 8 ședințe. Per total, destul de ieftin, iar echipamentul necesar îl găsești în garderobă. Cel mult să fie, la o adică, necesar un costum negru, cu cămașă și papion. Dacă nu-l aveți deja, poate fi cumpărat cu 350-500 de lei.

Scump vs ieftin
Tenisul este unul dintre cele mai eficiente sporturi, atunci când te lupți cu kilogramele. Pentru copii, abonamentul lunar poate costa între 150 și 250 de lei, pentru una sau două ședințe de antrenament săptămânal. Cam la fel și înotul, cu aceeași remarcă referitoare la consumul de calorii. Înotul e însă mai ieftin. Un slip pentru băieți pleacă de la 15 lei, iar un costum pentru fete, de la 20 lei. Bine, un costum poate ajunge și la 200 de lei, dar noi am zis să alegem prețurile minime. Tenisul e un sport aristocratic, așa că e destul de scump. Totuși, e o alternativă bună, dacă visați să vă transformați copilul într-un al doilea Năstase sau o a doua Halep. Prețul minim al unei rachete pentru copii e de vreo 40 de lei, dar e din categoria „dacă ai cap, ia-ți alta”. O rachetă decentă pleacă de la 200 de lei, iar una serioasă ajunge și la 6-700 de lei. O minge oarecare costă 4 lei. Una bună, vreo 40. Încălțămintea, tot așa: de la 40 de lei, la 150-200 pentru ceva mai rezistent. Un șort și un tricou costă 80-100 de lei, iar șosetele, 10-20 de lei perechea. Și trebuie să luați în calcul că vor fi necesare 2-3 rachete, 10-20 de mingi, mai multe costume etc. V-am prevenit: tenisul nu e un sport ieftin.

Sporturi de contact
Artele marțiale sunt probabil soluția cea mai la îndemână, atunci când vine vorba de trimiterea copilului să facă sport. Sunt relativ ieftine și au și o componentă de utilitate. Știți cum se spune: „lasă-l să învețe, că o să-i prindă bine”. Probabil că nu există tânăr care să nu fi fost implicat, chiar fără voia lui, într-o confruntare fizică, la ieșirea dintr-un club. Poate prinde bine să știi să dai câte un pumn bine țintit. Iar în privința artelor marțiale, oferta este aproape nelimitată: karate, aikido, jiujitsu, judo, kick-boxing, tae bo și câte altele. Unele cer echipament special, altele, mai nimic. În general, un abonament lunar la o sală, cu 2-3 ședințe săptămânal costă între 100 și 200 de lei, dar prețurile pot fi și mai reduse. Echipamentul, atunci când este necesar, poate fi destul de scump, dacă îi cumperi copilului toată „armura” utilă. Un chimono costă între 30 și 120 de lei. O centură, 15-20 de lei. O protecție de tibie, vreo 40 de lei. Una pentru zona inghinală, 50-60 de lei, ca și o protecție pentru dinți. Protecția pentru laba piciorului poate fi și 80 de lei. O pereche de mitene pentru karate sau de mănuși pentru box, între 70 și 120 de lei sau chiar mai mult. O cască de box, 90-100 de lei. Noi v-am recomanda judo-ul. Altceva afară de chimono și de câte o centură nouă în fiecare an n-o să vă trebuiască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *