Spitalul Regional de Urgențe Iași, gata la Sf. Așteaptă. Guvernanții se mișcă cu viteza melcului obosit

Metropola

Prin tradiție, alegerile prezidențiale și cele pentru desemnarea autorităților locale aduc la urne cei mai mulți români, prezența fiind mult mai mare decât la alegerile generale sau la cele pentru Parlamentul European. Politologii dau ca explicație faptul că alegătorul se identifică mai ușor cu un singur om, președintele, respectiv primarul, decât cu o listă întreagă. Totuși, la al doilea tur al prezidențialelor din 2019, prezența la vot a fost de 49,87%, iar la cele locale, de 46,02%. Cu alte cuvinte, pe jumătate dintre români puțin i-a interesat cine va fi președinte, respectiv primar. Și aici, politologii au o explicație: oamenii au auzit aceleași promisiuni rostogolite de la un mandat la altul, că nu mai au încredere în niciunul. Despre o astfel de promisiune, cal de bătaie pentru diverși candidați de aproape 20 de ani, vom vorbi și noi astăzi: Spitalul Regional de Urgențe Iași.

Adevărată epopee
Despre Spitalul Regional de Urgențe Iași se vorbește de pe vremea când pe prim-ministrul României îl chema Adrian Năstase. La un moment dat, doi medici celebri din Iași se certau ca chiorii pentru viitorul post de director, de ziceai că spitalul avea să fie deschis a doua zi. Nu ne apucăm acum să povestim epopeea SRU. În esență, e aceeași cu a oricărui alt mare proiect, de tipul autostrăzii Iași – Târgu Mureș sau al șoselei de centură: se vorbește mult și se face puțin. Dacă se face.

Traseul pur teoretic
Etapele principale ale unui proiect de investiții cu finanțare europeană sunt, în ordine, cam următoarele: se lansează ideea, se face un studiu de fezabilitate în baza căruia se face cererea de finanțare ce se trimite la Bruxelles. În paralel, se fac licitațiile pentru proiectul tehnic și pentru consultanța tehnică necesară. În baza proiectului tehnic, se lansează licitația pentru lucrările propriu-zise, de regulă după ce UE spune că dă banul. Se lucrează, se taie panglica, toată lumea e fericită, iar cei care au apărut în pozele de la inaugurare speră să fie și votați.

Posibile întârzieri
O mică paranteză. Primele etape, alea cu ideea și studiul de fezabilitate s-au încheiat în 2019. Ar fi trebuit să urmeze celelalte. În principiu, o licitație ar trebui să dureze vreo 3-4 luni. O lună pentru întocmirea caietului de sarcini, 52 de zile de la anunț la deschiderea ofertelor, vreo două săptămâni pentru analizarea lor. În practică, durează mult mai mult pentru că de regulă caietele de sarcini sunt făcute cu picioarele, ceea ce atrage cereri de clarificări din partea firmelor interesate și eventuale contestații, care duc la prelungirea termenului. Tot de regulă, analiza ofertelor este făcută netransparent, iar deseori nu iese câștigătoare firma cu cea mai bună ofertă financiară. De aici, alte contestații, eventual și procese. Dar, în situația în care funcționarii ministerului își fac treaba, redactează un caiet de sarcini clar și selectează firma câștigătoare fix după criteriile anunțate, mai mult de patru luni licitația nu poate să dureze.

Lâncezeală
În decembrie 2019, a fost lansată licitația pentru realizarea proiectului tehnic. Deși putea fi lansată în aceași zi, licitația pentru selectarea consultantului a fost demarată abia în luna mai. Pentru ambele licitații nu se știu câștigătorii, cel puțin nu au fost anunțați în spațiul public. Ministerul Sănătății a fost incapabil să aleagă un proiectant și un consultant. Din când în când, reprezentanți ai ministerului ne asigură că spitalul ieșean este cel mai avansat. Ca de exemplu, în această declarație, dată spre finele lunii septembrie 2020: „Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat în acest moment și se află la faza de proiect și verificatori de proiecte”. Da, omul are dreptate. SRU se află în acest stadiu. De un an jumătate! De altfel, vedeți și dumneavoastră că reprezentantul ministerului nu a spus că spitalul s-ar afla în stadiul „semnării contractelor”, ci doar „la faza de proiect”. Chestie care era la fel de valabilă și în decembrie 2019. Ministerul nu a putut anunța nici măcar un pas făcut mai departe.

Pură fantezie
Încă un mic amănunt. Contractele de proiectare și consultanță urmează să fie încheiate pentru 7 ani, ceea ce înseamnă că panglica inaugurală va fi tăiată cel mai devreme la sfârșitul lui 2027. Firește, dacă contractele se semnează mâine. Iar acest termen este doar pentru construcția propriu-zisă, pentru că nu s-a vorbit nimic despre dotarea cu echipamente medicale a spitalului. Apropo, câtă vreme nici contractul de proiectare nu este semnat, nu se pune problema unei licitații pentru desemnarea constructorului. Iar dacă și aceasta va dura tot atât… Deci anul 2027 ca termen de finalizare este pură fantezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *