Romeo Vatră: “Calul de pe stema Iașului nu mai este reprezentativ. Aș propune înlocuirea lui cu o trotinetă electrică!”

Satiră cu ștaif

Zilele trecute, consilierul județean liberal Romeo Vatră și-a găsit o mega-preocupare: stema județului care nu-i pe placul său. “Nu înțeleg ce reprezintă acel cal stilizat sau coroana cu pietre prețioase. Este lipsită de profesionalism și de substanță, parcă mă uit la Cartoon Network”, a scris Vatră pe Facebook. Postarea, una controversată, a fost destul de criticată. Intrigați de această nemulțumire ce mocnea în spiritul artistic al consilierului Romeo Vatră, am purtat un scurt dialog cu acesta. (pamflet)

IEȘEANUL: – De fapt, domnule Vatră, ce nu înțelegeți din stema județului? Ce vă deranjează mai mult, calul sau coroana?
Romeo Vatră: – Sincer să vă spun, nu-mi place absolut deloc. Ce rost are calul pe stema Iașului? Suntem oare într-un decor shakesperian în care Richard al III – lea să ofere un regat pentru un cal? Eu credeam că forma noastră de guvernământ e republica. În schimb, văd asocierea dintre cal și coroană. E clar că e un mesaj subversiv, subliminal, care confuzează oamenii pe ascuns.

IEȘEANUL: – Da, dar calul este un personaj deseori pitoresc în diverse opere literare. De pildă, cartea „O bere pentru calul meu” sau piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”. Mă gândesc că putem aborda problema și în termeni mai populari, care țin de vatra satului.
Romeo Vatră: – Domnule, calul nu mai e reprezentativ pentru Iași. Să fie înlocuit cu un mouse, de pildă, că tot suntem centru IT. Ba chiar aș propune punerea în locul calului a unei trotinete electrice. Ori suntem ecologiști, ori nu mai suntem?

IEȘEANUL: – Păi ce, calul nu e bio?
Romeo Vatră: – Bio pe naiba! Este o vorbă: în fața prostului și în spatele calului să nu stai niciodată. Nu mai detaliez. Cât despre coroana cu pietre scumpe, aceasta să fie înlocuită cu o tichie de mărgăritar. E un accesoriu care se poartă cu mândrie la ședințele de consiliu județean.

IEȘEANUL: – Apropo, vă uitați des la Cartoon Network? Ați menționat postul respectiv.
Romeo Vatră: – Da, sunt fan. Am văzut multe scene asemănătoare cu viața politică. Căpăceala perpetuă dintre Tom și Jerry mi-a educat tehnica de eschivă în luptele din consiliu.

IEȘEANUL: – Desene animate sau benzi desenate?
Romeo Vatră: – Cărți de colorat.

IEȘEANUL: – Ludovic Orban sau Florin Cîțu?
Romeo Vatră: – Orban nu-mi place. Are prenumele ăla, Ludovic, care mă duce cu gândul tot la posesorii de coroană din Franța secolelor trecute.

IEȘEANUL: – Romeo sau Julieta?
Romeo Vatră: – Hamlet, era bun de consilier al Clotildei, ar fi simțit că e ceva putred în Sectorul 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *