Rectorul TUIASI a reprezentat Politehnica ieșeană la lansarea proiectului „România Educată”

Calcul la rece

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a reprezentat comunitatea academică a Politehnicii ieșene la ceremonia organizată de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni pentru lansarea proiectului „România Educată” în dezbatere publică. „Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât am regăsit în raportul care însumează rezultatele activităților din cadrul grupurilor de lucru câteva dintre ideile aduse în analiza colegilor de mine referitoare la învățământul profesional și tehnic”, a declarat rectorul. TUIASI participă în calitate de universitate implicată în proiect, fiind gazda în 2016 a uneia dintre cele opt dezbateri regionale, pe diferite tematici organizate pentru a putea defini cele mai importante direcții de dezvoltare și îmbunătățire ale situației actuale din învățământul românesc.

Idei de reformare
În sala cu peste 250 de participanți au fost lansate cele mai importante idei de reformare ale educației moderne, fiind supuse în dezbatere publică concluziile celor șapte grupuri care au lucrat la cele mai importante domenii ce necesită revizuire în ceea ce privește învățământul din România. La Palatul Cotroceni au fost prezenți reprezentanții universităților, ai ONG-urilor și instituțiilor specializate în educație, sindicatele din învățământ, dar și reprezentanți ai elevilor, ai părinților, parlamentari, reprezentanți ai companiilor care au parteneriate cu unitățile de învățământ. TUIASI a fost singura universitate din Iași prezentă la eveniment. În ceea ce privește învățământul superior, se propune identificarea unei componente generale care să formeze abilitățile tinerilor studenți, pentru toate specializările dintr-un domeniu, într-o formulă mult mai uniformă decât până acum, iar apoi studentul să urmeze un program foarte specializat care să deservească atât abilităților sale, cât și ale angajatorului.

Comunicare și cooperare
Printre concluziile dezbaterii organizate la Iași în 2016 se numără și necesitatea demarării unei inițiative de popularizare și promovare a învățământului profesional și tehnic în rândul tuturor actorilor interesați, de la elevi și părinți, la angajatori și autorități, concluzionându-se că imaginea din prezent a acestui tip de învățământ este una nefavorabilă, fiind văzut ca „o alternativă nedorită”, în cazul accederii la învățământul secundar teoretic. Participanții la dezbatere au solicitat și o mai bună comunicare și cooperare între cei implicați, în special între unitățile de învățământ, angajatori și autoritățile locale, având sprijinul și implicarea beneficiarilor direcți, ai elevilor, părinților și comunității locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *