Pont pentru pescari: cele mai bune bălți

Reflector

Dragilor, după cum bine ați observat, mai că a venit vara. Fetele au început să umble iar îmbrăcate lejer și vaporos, așa că șansele de a te ciocni de un stâlp sau un copac pe care nu l-ai observat au crescut exponențial. Din același motiv, s-a deschis și sezonul dietelor. Iar una dintre cele mai eficiente diete de care am auzit este aceea cu pește. Mai exact, mergi la pescuit și mănânci doar ce prinzi. N-am ținut niciodată diete, dar suntem siguri că ar fi eficientă, la ce „noroc” avem cu undița în mână și la cât timp avem pentru relaxarea pe marginea bălții. Totuși, pentru cei care vor să o încerce, ne-am gândit să vă povestim oleacă despre bălțile pe care le avem prin județ. Firește, nu putem vorbi despre toate. Am pierdut odată un pariu cu un amic, care ne-a recitat 50 de bălți fără să se repete. Așa că vom vorbi doar despre câteva, mai ales despre cele accesibile, bogate în pește și așezate într-un cadru natural atrăgător.

La 25 km de Iași
Iazul Frasin I este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pescuit de la noi. Aflat la doar 25 km de Iași, este și foarte accesibil, la vreo juma’ de kilometru de Primăria Probota, la capătul unui drum bine întreținut. E cunoscut mai ales pentru crap și răpitor, acesta fiind scena unor capturi impresionante. Se poate pescui oricând, dar cu maxim patru undițe și lansete cu un singur cârlig. Crapii sub 1 kg sau cei peste 5 kg trebuie eliberați în lac, așa că dacă aveți norocul să prindeți o „balenă”, puteți doar să vă faceți un selfie cu ea. Crapii „regulamentari” pot fi reținuți contra sumei de 16 lei/kg. Taxa de pescuit este de 40 de lei partida de 12 ore sau 60 de lei cea de o zi întreagă, dar nu care cumva să plecați de pe baltă înainte de ora 10.00 a dimineții următoare fără a fi verificată captura! Cosașul, somnul, șalăul și bibanul sunt doar de decor, ei trebuind eliberați imediat în lac. La răpitor, e cam același lucru, cu nuanța că nu ai voie să iei niciun pește acasă. Pescuitul se face doar în regim de catch & release. Pentru cei care au plecat de-acasă cu capu-n traistă, cam orice e nevoie pentru pescuit se poate închiria de la fața locului, de la minciog până la barcă. A, programați-vă din timp: se mai întâmplă ca toate locurile disponibile să fie ocupate.

Crap fără solzi
Movileniul este probabil capitala pescuitului ieșean, mini-delta de aici oferind suficiente bălți pentru orice pescar. Jijioara este una dintre cele mai frecventate. Mă rog, cel puțin atunci când nu plouă, pentru că drumul nu e strălucit. Totuși, de la Primăria Movileni nu ai de mers mai mult de 1,5 km, ceea ce e rezonabil. E o zonă deschisă, fără umbră, deci aveți grijă cu soarele. Taxa e ceva mai mare decât la Frasin I, dar se compensează prin prețul plătit la captură. Pe scurt, pentru partidele de 12 ore, taxa este de 65 de lei și poți reține 4-5 kg de crap, iar caras, cât ai reușit să prinzi. La partidele de 24 de ore, plătite cu 100 de lei, se rețin 7-8 kg de crap. Cantitatea peste limita admisă reținută în juvelnic se plătește cu 12 lei/kg. Exemplarele de crap sau cteno sub 7-800 grame sau mai mari de 5 kg trebuie eliberate imediat. Mândria Movileniului este un soi de crap aproape fără solzi, supranumit „topless”, creație locală. Pentru a preîntâmpina plecarea intempestivă a pescarilor cu tot cu capturi peste limita admisă, administratorii bălții nu te lasă cu mașina pe mal. Ai voie să vii cu mașina la baltă, să-ți descarci tot calabalâcul, dar pe urmă te întorci cu ea în parcarea oficială. Enervant să te tot plimbi dus-întors, dar asta-i viața.

\"\"Loc de relaxare
Ultima baltă despre care vom vorbi este și recomandarea noastră, ca pescar leneș ce ne aflăm. Când ieșim, o facem și pentru bere și grătar, iar un loc ideal pentru asta este balta Poseidon, din Strunga, cum mergi spre Roman. Mai exact, de la popasul Trei Iazuri, e a cincea baltă. E la vreo 60 km de Iași, dar merită drumul, fie și numai dacă îți plac peisajele lacustre. Pe baltă sunt amenajate 20 de locuri, fiecare cu propria băncuță și umbrela de stuf aferentă. Accesul la fiecare loc se face pe o alee pietruită, ceea ce e curat lux. Există locuri pentru grătare, un foișor cu șemineu și grătar unde poți sărbători cu prietenii, ai acces la apă potabilă, curent electric și WC. Dacă vii cu rulota sau cortul, ai la dispoziție și loc de campare. Ce poți să mai vrei altceva? E drept, regulile sunt ceva mai dure ca în alte părți. Nu ai dreptul decât la maxim trei undițe și lansete, fiecare cu maxim două cârlige. Capturile peste 3 kg trebuie eliberate și nu poți reține decât maxim 4 kg de pește. Dar pe lângă ciorba de pește poți face mici, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *