Peste 17,6 milioane de lei atrași de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” pe proiectele de tip ROSE finanțate de Banca Mondială

Calcul la rece

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a câștigat circa 3,6 milioane de euro din 2017 până în prezent în urma implementării a 32 de proiecte de tip ROSE, din toate categoriile finanțate de Banca Mondială. După trei ani de activități remediale, consultații și sprijin pentru studenții de anul I, primele rezultate încep să se vadă: aceștia au note mai mari la examenele de finalizare a studiilor.

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al universității responsabil cu activitatea didactică și manager al mai multor proiecte de tip ROSE la nivelul TUIASI, a explicat că rezultatele încep să fie vizibile. 2021 va fi al patrulea an în care la TUIASI se desfășoară astfel de proiecte, derulate la nivelul întregii țări, atât în învățământul universitar, cât și preuniversitar. „Miza lor este de a se reduce rata de abandon școlar, de a se crește numărul de tineri care aleg să facă o carieră în universități. Proiectele sunt de mai multe feluri, de tip centre de învățare, sunt acele proiecte necompetitive, care au avut în vedere consultații, dar și amenajarea unor spații de lucru pentru studenți, și cele de tip punte sau școli de vară, care au avut în vedere aducerea elevilor în universități pe timpul verii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Anul anterior, în contextul măsurilor de prevenție sanitară impuse de pandemia COVID-19, s-a renunțat la mai multe proiecte ROSE de tip școală de vară, dar anul acesta universitatea vrea să le implementeze în formatul școlilor de vară online. În total au fost 32 de proiecte câștigate din 2017 încoace, o parte dintre acestea s-au încheiat deja, dar o bună parte dintre ele sunt în desfășurare sau încep din 2021. Suma totală atrasă a fost de aproximativ 3,6 milioane de euro, echivalentul a 17,6 milioane de lei, o sumă considerată a fi foarte bună în contextul în care sunt finanțate proiecte educaționale, care au adus dotări inclusiv pentru laboratoarele didactice folosite de studenții de anul I. Acestea au fost dotate, unele aproape în totalitate, cu aparatură de ultimă generație de la firme de profil, recunoscute pe plan mondial. „Aceste proiecte au avut un impact mare, important, asupra acestor studenți care trec printr-o perioadă delicată de adaptare la viața academică. Este vorba de adaptarea nu doar la rigorile școlii, ci și la un oraș mare, la viața în cămin. De aceea aceste proiecte au vizat nu numai latura strict școlară a dezvoltării studenților, ci au vizat și latura umană, măsura în care tinerii se integrează sub aspect uman în colectivități, în universitate. Am încercat să îi ajutăm prin consultanță profesională, orientare în carieră, diverse cursuri de dezvoltare personală care să le dezvolte în primul rând anumite calități umane”, a completat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

O reușită neașteptată a acestor proiecte a fost formarea unui nucleu de tineri cadre didactice care au căpătat experiență de scriere a proiectelor și de conlucrare strânsă la nivelul facultăților. Coordonatorii proiectelor sunt în mare parte tineri, aflați pe primele trepte ale dezvoltării profesionale în universitate. Astfel, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin spune că s-a format un colectiv al scrierii acestor proiecte, unde s-a văzut atât amprenta personală a celor care au gândit și structurat activitățile, cât și obiectivele gândite la nivelul întregii universități, pentru a se evita redundanța. „Ceea ce putem să spunem cu certitudine este că s-a constatat o creștere a rezultatelor studenților de anul I la examene. Mulți titulari ne-au spus că aceste activități remediale, consultațiile de care vorbim, au avut un rol foarte important prin faptul că au adus studenții mai mult la școală și rezultatele s-au văzut în sesiune. Acum suntem în momentul în care am putea să tragem concluzii, să facem primele statistici. Dar vedem deja efectele pozitive vizavi de felul în care studenții s-au integrat în viața universitară, au avut tutori studenți, astfel încât tranziția de la liceu la universitate s-a produs mult mai ușor”, a completat prorectorul.

TUIASI este de altfel singura universitate din Iași care a primit fonduri pentru a dezvolta două proiecte de tip centru de învățare, la cel mai recent dintre acestea, „Rețea de laboratoare didactice pentru discipline generale, specifice studiilor de ingineri” – NETLAB, fiind dotate laboratoarele didactice pentru studenții de anul I cu aparatură modernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *