Opere și manopere politice. Cosmin Marcovici, un tenor cuprins de patima alegerilor

Politică la patru ace

Pasiunile politice i-au cuprins și pe oamenii de cultură ieșeni. În timp ce tenorul Cosmin Marcovici, actual secretar de stat în Ministerul Culturii, și-a anunțat candidatura la un post de consilier local, pe listele PNL la Consiliul Județean l-am regăsit pe fostul tenor Andrei Apreotesei, actual manager al Ateneului Național din Iași. Cu voia dumneavoastră, printre artiștii cu apetențe politice îl adăugăm aici și pe junele Vlad Baba, acesta țintind direct fotoliul de primar al Iașului. Mai multe despre gândurile de campanie ale celor trei am aflat studiindu-le micile notițe personale. (pamflet)

Cosmin Marcovici: – Bine că fostul meu coleg de pe scena Operei, Andrei Apreotesei, s-a dus să candideze dincolo, la Consiliul Județean. Ce ar fi însemnat să mă confrunt cu el pentru un post de consilier local? Ar fi fost o luptă inegală. Ca și cum Pavarotti, adică eu, ar fi trebuit să-l suporte pe aceeași scenă pe Marcel Pavel, adică Apreotesei. Nu zic nu, e talentat ca manager, dar ceva am început și eu să mai dibuiesc de când picotesc într-un birou de la Ministerul Culturii. Dar nu cu asta vreau să mă laud, ci chiar mă bucur că nu sunt nevoit să-i administrez un KO artistic în arena politică, unde nu e suficient să ai gura mare, mai trebuie să și scoți ceva liric pe ea.

Andrei Apreotesei: – Totuși, Cosmin Marcovici ăsta are tupeu. După ce că l-a mătrășit scumpa mea Beatrice Rancea de pe divanul de conducere al Operei unde se cocoțase cu două octave mai sus decât merita, iată-l pe micul funcționar de la Cultură că vrea să fie consilier local. Bine, e o manevră ca să crească un pic scorul partidului lui Băsescu, dar aș fi avut pretenții de la prestigiul său de artist liric. Înțeleg că fusese exilat, cânta pe la Brașov, acolo unde viața culturală e tare joasă, în depresiune. Oricum, dacă intră și el în Consiliul Local, sper să putem colabora. Vorba aia, tenor la tenor nu-și scot ochii.

Vlad Baba: – De vreo câteva zile stau și mă gândesc ce o să fac eu dimineața în biroul de primar. Obișnuit să joc doar la matineu, cu o ciurdă de copii în față, voi fi foarte strict cu angajații mei. Cine nu știe să recite „Cățeluș cu părul creț”, penalizare la salariu! Cine habar n-are cine e antagonistul lui Peter Pan, din nou, sancțiune disciplinară, de data asta constând în obligativitatea vizionării a zece spectacole pentru copii la Ateneu. Da, cred că așa vor arăta diminețile mele ca primar: tumbe de pitici, feți frumoși călare pe holuri și, evident, câte o prințesă tristă, demnă de consolat la prima oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *