Opera din Iași, stagiune estivală sub palmierii din Botanică

Satiră cu ștaif

În cele din urmă, Opera Națională Română din Iași s-a prins că nu poate rămâne în afara circuitului spectacolelor în aer liber inițiat deja de celelalte instituții culturale locale, Ateneul Național, Teatrul Național și Filarmonica Moldova. Astfel, deși aflată sub presiunea unor controale riguroase făcute de Ministerul Culturii, managerul Beatrice Rancea îi va scoate pe artiștii lirici în stradă, organizând trei spectacole în acest weekend cu repertorii din balet și operă. Ieșirea în public a artiștilor Operei ieșene a fost făcută destul de târziu, probabil Rancea așteptând să se mai liniștească apele la nivel ministerial. Dar mai multe despre aceste lucruri am aflat din jurnalul său personal. (pamflet)

  • În lunile trecute, mă gândeam cu groază la ideea ca spectacolele de operă și balet să aibă loc în aer liber. Ce poate fi mai vulgar decât să îți risipești calitățile vocale într-o atmosferă viciată de vuietul vântului, croncănit de ciori sau claxoane de mașini înfuriate. S-a dus naibii acustica sălilor aristocratice de operă, în care vocile tenorilor și sopranelor gâdilau plăcut urechile auditoriului. Dar asta e, se pare că nu avem altă soluție decât să ieșim în stradă. Bine, artiștii mei deja ieșiseră în stradă, atunci când încercau să mă dea jos din funcție. Încă îi mai aud cum fac vocalize. Așa, cu stagiunea asta estivală, sper să le închid gurile la toți. Evident, tenorii și sopranele le vor ține deschise în continuare, că altfel n-ar avea rost prezența lor pe scenă. Oricum, simt că vom avea un succes mai mare decât colegii de la teatru și filarmonică. Una e să asculți o canțonetă sub clar de lună în Grădina Botanică și alta e să audiezi un trombon de filarmonică în curte la Palas. Ca să nu mai vorbim despre amatorismul puștanilor de la Ateneu, care încă nu au depășit stadiul serbărilor de grădiniță. Cât despre băieții de la Național, sunt caraghioși cu reprezentațiile lor ținute în dosul teatrului. Doar noi, artiștii de la Operă, oferim publicului spectacolul grandios al marilor voci sub coroana rododendronilor din Grădina Botanică. Cu puțin efort logistic, am putea pune și Lacul lebedelor pe micul iaz din zonă. Bani să fie, că idei avem cu nemiluita. În sfârșit, abia aștept să începem stagiunea de vară. Totuși, trebuie să avem grijă. În mijlocul unei arii mai tumultuoase, un tenor va putea împrăștia covidul până la vreo 50 de metri de scenă. Așa că recomand spectatorilor prudență și să vină cu masca pe figură. De restul ne ocupăm noi. Să înceapă magia serii în sunet și lumină, maestro!

Rancea (foto, pamflet): Da, vom începe spectacolele de operă în aer liber, în Grădina Botanică. Am și angajat un cor de ciori pentru atmosferă, dar, așa cum v-am obișnuit, onorariul este secret

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *