Ofertă pe internet: Eternitatea, la un click distanță!

Satiră cu ștaif

Hai că politicienii noștri aflați în structurile ministeriale de vârf fac și lucruri istorice pentru Iași. Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a venit la Iași la sfârșitul săptămânii trecute pentru a lansa pagina de internet a Cimitirului Eternitatea, eveniment urmat de un tur ghidat printre morminte la care au participat și câțiva colegi de breaslă, istoricii Dorin Dobrincu și Sorin Iftimi. Cu această ocazie, cei trei au avut parte de experiențe inedite. (pamflet)

O încăpere din interiorul Palatului Culturii. E dimineața devreme. La fereastra larg deschisă, Sorin Iftimi execută câteva mișcări de gimnastică de înviorare. În birou intră Dorin Dobrincu, tușind zgomotos.

Sorin Iftimi: – Dacă ai venit să-mi dai Covid în loc de bună dimineața, poți face stânga-mprejur!

Dorin Dobrincu: – Nu, nu, stai liniștit, e doar o tuse moștenită de pe vremea când eram director la Arhivele Naționale. Ce să-i faci, oricât de măreață ar fi istoria unui popor, până la urmă praful se alege de ea!

Sorin Iftimi: – Da, ai dreptate. Întotdeauna am văzut arhivele ca pe un cimitir al culturii și istoriei. Mii de documente, de biografii, de întâmplări, toate zac în fișete, precum osemintele în cavouri.

Dorin Dobrincu: – Hei, cam macabre gânduri pentru o gimnastică de înviorare.

Sorin Iftimi: – De fapt, repetam pentru discursul pe care o să-l țin diseară, când sunt invitat la lansarea site-ului Cimitirului Eternitatea.

Dorin Dobrincu: – Interesant! Rețeaua web, prezentă printre rețelele de pânză ale păianjenilor risipiți printre cruci…

Sorin Iftimi: – Văd că pari pasionat de domeniu. Vino cu mine diseară, mai stăm de vorbă cu Liviu Brătescu. Ce poate fi mai pasionant decât să discutăm despre politică în cimitir?

Dorin Dobrincu: – Chiar sună interesant!

Sorin Iftimi: – Plus că am pregătită și o mică glumiță pentru Liviu. Știi cât de înnebunit este el după Brătieni. Plus că mai este și vorba aia, des folosită atunci când un liberal o dă în bară: „Se răsucesc Brătienii în mormânt!”. Ei bine, vreau să-l fac să creadă că chiar am descoperit un mormânt al Brătienilor la Eternitatea. Bine, un văr de-al doilea, dar tot din spița Brătienilor!

Dorin Dobrincu: – Foarte bună ideea! Va fi atât de bucuros, încât va scăpa niște subvenții pentru cultura ieșeană! Iar pe praful ăsta, tare ar prinde bine o ploaie de bani gheață.

Sorin Iftimi: – Să-ți fie gura aurită ca zidul bisericii Trei Ierarhi! Hai să mergem, să nu întârziem la eveniment. Or fi ăia din Eternitatea îngropați de decenii, dar au și ei răbdarea lor.

Frunzele uscate ale toamnei au împânzit aleile Cimitirului Eternitatea. E o seară plăcută, liniștită, până când, de după statuia Uriașei, apare un grup gălăgiosc condus de Liviu Brătescu.

Liviu Brătescu: – Vă rog să vă deschideți toate aplicațiile pe care le aveți pe telefoane. Nu vă jenați! E o sărbătoare a virtualului, a inefabilului, în fața realității fruste a morții.

O tânără din grup: – Vai, nu-mi vine să cred! Mi-a dat like Garabet Ibrăileanu la postarea mea de la coafor!

Liviu Brătescu: – Firește, domnișoară! Domnul Garabet are antecedente în privința aprecierii femeilor frumoase, fie dacă ne referim la personajul Adela.

O altă tânără: – Hei, mi-a șoptit un tip numărul de WhatsApp… zice că-l cheamă Eduard Caudella. Pff, e italian, fată!

Liviu Brătescu: – Sigur, nu-l refuzați. Iar dacă răspunde ocupat din când în când, reveniți cu telefonul, nu vă sfiiți. E posibil să nu aibă semnal prea bun în cavoul adânc de patru metri. Cine știe, poate cu rețeaua asta 5G ne vom descurca mai bine.

La un moment dat, Brătescu e tras de mânecă de Dobrincu și Iftimie, ascunși după o cruce impozantă.

Liviu Brătescu: – Hei, Sorine, ai întârziat!

Sorin Iftimi: – Asta ar fi și culmea, să mă grăbesc la cimitir. În fine, cum merge treaba pe aici?

Liviu Brătescu: – Merge super, în marș funebru! Oamenii sunt atenți și pasionați de tot ceea ce văd în jur. Am stabilit chiar niște discuții interactive între turiști și gazde. Mulți au primit oferte de a fi cazați aici peste noapte.

Dorin Dobrincu: – Mă bucur. Ieșeanul tot ospitalier a rămas!

Liviu Brătescu: – Au simțit și ei că s-a mai schimbat ceva prin societate. Sunt la curent cu pandemia, unii s-au oferit să ne ofere mostre de coronavirus din 1807.

Sorin Iftimi: – Foarte tare! Auzi, Liviu, am un pont pentru tine. Știi că într-un colț al cimitirului odihnește un văr îndepărtat al lui I.C Brătianu?

Liviu Brătescu: – Cool! Unde se află mai exact? Dă-mi măcar niște coordonate și-l pun pe GPS.

Sorin Iftimi: – Nu știu, tu ești specialist în Brătieni. Am încredere în simțul tău de istoric vânător de legende.

Brătescu scoate un aparat ce seamănă cu un detector de metale și începe să cerceteze prin preajmă. Se îndărtează tot mai mult de cei doi, spre marginea cimitirului.

Au trecut câteva ore. În cimitir e întuneric. Grupul de turiști a plecat, iar printre pietrele funerare au rămas Iftimi și Dobrincu.

Dorin Dobrincu: – Sorine, oare n-am exagerat cu gluma? Nu-l mai văd nicăieri pe Brătescu.

Sorin Iftimi: – Stai un pic, tocmai am primit un SMS, o fi de la el. Ia uite ce zice:  „Sorine, nu l-am găsit pe vărul lui Brătianu. În schimb, am dat peste o gaură neagră care m-a teleportat fix într-un superb complex de saună și Spa aparținând lui Ion I.C. Brătianu. A zis că s-a săturat să se răsucească în mormânt, așa că mai bine o face în jacuzzi!”.

Iftimi (foto, pamflet): Stimați ieșeni, sperăm să facem și alte manifestări culturale la Eternitatea, cum ar fi Noaptea cavourilor deschise, Ora Pământului proaspăt săpat, Mort pentru o zi sau O nouă zi, același cavou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *