Oameni în negru

Satiră cu ștaif

Căutaţi de multă lume aflată în nevoie, cu un portofoliu bogat de clienţi care le-a adus câştiguri substanţiale, Liviu Bran şi Marius Striblea fac parte din lumea bună a avocaturii ieşene. Fiecare dintre ei s-a remarcat de-a lungul timpului prin susţinerea apărării unor nume foarte diverse, de la vedete din fotbal, oameni de afaceri, până la personaje aflate la vârful grupărilor interlope. Mai noi, Liviu Bran este avocatul episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, acuzat de practici homosexuale. Dintre cazurile recente ale lui Marius Striblea, răsunător a fost cel al Elenei Udrea, inculpată pentru fapte de corupţie. Întâmplător, zilele trecute am surprins o discuţie între cei doi avocaţi de succes ai Iaşului şi am tras repede o stenogramă.

Marius Striblea: – Salut, ce faci, prietene? De unde vii aşa de agitat?

Liviu Bran: – Eh, lasă-mă şi tu în pace… Am fost să vorbesc cu noul meu client, episcopul de la Huşi. Omul e devastat, zice că nu ştie pe unde-o să scoată sutana.

M.S.: – Păi nici când făcea amor cu seminaristul nu şi-a scos-o. Omul e foarte pudic, trebuie să recunoşti.

L.B.: – Stai, că deocamdată nu s-a demonstrat nimic. Părintele neagă totul, deşi m-a privit ciudat de câteva ori. Încerc să merg cu el la Sinod, în luna august, poate reuşesc să-l scot sutană curată. În fine, tu ce mai faci?

M.S.: – Ce să fac, plictiseală mare cu vacanţa asta judecătorească. În afară de a cheltui banii câştigaţi în sezonul trecut, nu prea mai fac mare lucru. Abia aştept noua ediţie de campionat, poate prind nişte cazuri noi şi ceva mai bănoase.

L.B.: – Da, merge cam prost. Nici Kovesi nu prea ne mai livrează clienţi. Trebuie să ne mulţumim cu ce mai pică din înalta societate, câte-un divorţ, câte-o păruială prin cluburile de fiţe.

M.S.: – Totuşi, nu vrei mai mult de la carieră? Îţi dai seama, cu tot ceea ce cunoaştem noi din avocaţie, tot felul de şmenuri, dedesubturi, am putea intra în politică unde n-am avea rivali.

L.B.: – Nu, ar fi imoral. Evident că tuturor le-ar fi frică de noi, cei care ştim fiecare minciună a multor oameni politici, dar parcă nu e corect să le folosim secretele pentru a fi noi cei mai tari.

M.S.: – E clar, începi să te ramoleşti. Te-au cuprins frământările conştiinţei. Un avocat nu trebuie să aibă aşa ceva, asta e prima condiţie a succesului. Dar, mă rog, faci cum vrei.

L.B.: – Mai bine dă şi tu o bere, să mă mai răcoresc un pic.

M.S.: – Îţi dau, dar să ştii că banii cu care o plătesc i-am primit drept onorariu de la delapidator. Ei, mai vrei sau nu o bere rece?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *