Nouă provocare pentru știința ieșeană: cum să faci din țânțar, elicopter

Râs cu plâns

Cercetătorul Silviu Gurlui nu are stare nici în starea de urgență sau de alertă. Printre altele candidat USR la președinția Consiliului Județean, Gurlui a reapărut recent pe scena publică cu noi descoperiri senzaționale. Mai exact, conferențiarul de la UAIC este ferm convins că Iașul este asaltat de o specie de țânțari mutanți. „Elicoptere? Nu, nu. Sunt țânțari? Sunt libelule sau lăcuste?! Sau așa par! Dar par foarte mari, foarte mulți/multe! Au invadat Bahluiul! Știu, imaginile par «ireale» dar merită să verificăm”, a postat Gurlui pe Facebook, anunțând apocalipsa insectelor devoratoare. Intrigați de revelațiile activistului ecologist, am tras cu ochiul la însemnările sale științifice de zilele trecute. (pamflet)

  • Tocmai m-am întors în grabă de la o cercetare pe malul Bahluiului. Am ocolit cu mare băgare de seamă câteva filtre ale poliției care sigur ar fi vrut să-mi zădărnicească munca de colectare a probelor în Cazul Mosquito. Degeaba le-aș fi spus că ceea ce fac este în folosul lor, ca să nu mai fie atacați de țânțarii monstruoși care au invadat Bahluiul. Ar putea să ia tot felul de chestii de la aceste insecte uriașe, printre care și forme grave de boala somnului. Ce ar însemna ca organul vigilent să sforăie în post fix în mijlocul interscției din Podu Roș? În fine, cu instituțiile de forță nu am ce discuta. Oricum, declarația pe propria răspundere o aveam în regulă, la motivul deplasării completând „Capturare elicoptere zona Bahlui”. Eu zic că aveam un scop plauzibil, în folosul comunității. Și chiar așa a și fost! Încă îmi tremură carnea pe mine după spaima pe care am tras-o prin zona podului de la Metalurgie. Stăteam într-un boschet și exploram cerul înstelat cu un binoclu de vânătoare când am auzit un zumzet înfiorător, de sfârșit de lume. Aerul cald de mai vibra în jurul meu. Părea că zeci de motoare cu reacție forjau la maxim, învăluindu-mă cu tunetul lor sinistru. Cu gesturi precise, de adevărat profesionist, mi-am activat imediat sistemul de autoprotecție, trăgându-mi un fes pe cap și lipindu-mi pe gură patru măști chirurgicale special calibrate pentru asemenea atacuri, luate cu șapte lei bucata de la Catena. La un moment dat, zgomotul asurzitor a încetat. Și totuși, elicopterele vampirice nu-și făcuseră apariția. Imediat, am făcut conexiunea empirică: vuietul provenea de la cuptoarele CET care probabil mai eliberau din presiune. Nu-i nimic, mă duc și mâine în zonă. Să nu uit să-mi iau și-o plasă. Sau deja mi-am luat?

Gurlui (foto, pamflet): Nu vă lăsați păcăliți de noii șarlatani! Am dovezi că sunt țânțari care bat la ușile oamenilor pașnici și se oferă să le facă gratis testul de Covid 19!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *