Ludovic Orban, hotărât să cunoască România din profundul judeţului Iaşi (pamflet)

Caterincă de Bahlui

Sărbătoare mare pentru liberalii ieşeni, dar şi pentru cei din întreaga regiune de Nord Est a României. Sâmbăta trecută, Klaus Iohannis a descălecat la Iaşi, participând la o adunare a întregii suflări liberale din centrul şi nordul Moldovei. Preşedintele a fost dezlănţuit, făcând poze cu orice ieşean întâlnit prin faţa Palatului Culturii. Evident, fruntaşii din PNL Iaşi au avut şi ei parte de sesiuni speciale de fotografii cu liderul de la Cotroceni, prilej de imensă satisfacţie narcisistă pentru aceştia. Reuniunea de la Iaşi i-a adus laolaltă pe şeful judeţenei de partid, Costel Alexe, preoteasa Alina Apostol, primăriţa comunei Ciorteşti, şi pe Ludovic Orban, preşedintele PNL, cei trei întâlnindu-se într-un cadru neprotocolar. (pamflet)

Sala de conferinţe Providenţa. Sute de delegaţi liberali se înghesuie să-şi ocupe locurile pentru a asculta discursul lui Klaus Iohannis. Pe hol, într-o zonă mai retrasă, Costel Alexe şi Alina Apostol discută aprins.

Costel Alexe: – Alinuţa, dacă vrei să-ţi mai dau voie să-mi spui Il Presidente, te rog, nu te mai băga în seamă cu orice preţ. Şi-aşa am probleme de imagine. Mă eclipsezi cu ieşirile tale pe Facebook.

Alina Apostol: – Zău, Costele, ce vină am eu că natura liberală m-a făcut capabilă? Ai văzut, ridic şcoală după şcoală, trag apă, asfaltez tot ce prind, sunt prezentă la toate sărbătorile rurale, ba la Miroslava, ba la Leţcani. Sunt o primăriţă model, nu mă poţi evita.

Costel Alexe: – Uff, de ce nu eşti tu o femeie normală, la locul ei? Uite, ca dragele noastre liberale Mihaela Vechiu Botezatu sau Ina Paladi. Şi ele fac gargară pe Facebook, dar nu părăsesc incinta, ca să zic aşa.

Alina Apostol: – Am înţeles, eşti misogin politic! Nu suporţi că primăriţă poate face minuni la capătul lumii. Trebuie însă să înţelegi că te pot ajuta.

Costel Alexe: – Cum să mă ajuţi, dacă am presimţirea că îmi vei lua locul într-un an, doi?

Alina Apostol: – Taci şi ascultă-mă! Mai bine să ne concentrăm pe vizita domnului Klaus Iohannis. Uite, vine şi preşedintele Orban. Îi voi face o propunere care o să-ţi crească şi ţie cota de piaţă.

Costel Alexe: – Mda, doar ştii că nu mă prea are la inimă.

Alina Apostol: – Stai, iată-l că se apropie de noi. Nu te mai băga în vorbă dacă eşti aşa de pesimist.

Ludovic Orban vine cu pas vioi către Alina Apostol, pe care o îmbrăţişează îndelung. Alexe priveşte scena cu un zâmbet schimonosit.

Ludovic Orban: – Dar ce mai face primăriţa noastră de succes din Iaşi?

Alina Apostol: – Munceşte, domnule preşedinte, şi are planuri mari.

Costel Alexe (tuşeşte discret): – Domnule preşedinte, dacă sunteţi amabil…

Ludovic Orban (ignorându-l): – Foarte bine, foarte bine! Avem nevoie de femei muncitoare, curajoase, cu rezultate în munca de partid. Deocamdată, aţi cucerit judeţul Iaşi!

Costel Alexe: – Ei, nici chiar aşa…

Alina Apostol: – Am aspiraţii mari. Învăţ în fiecare zi din experienţa şi exemplul dumneavoastră, domnule preşedinte!

Costel Alexe (zâmbind larg): – A vrut să spună Il Presidente, nu preşedinte.

Orban îl priveşte descumpănit.

Ludovic Orban: – Domnu’ Alexe, nu ştiu ce bolborosiţi la urechea mea, dar să ştiţi că aştept rezultate de la filiala ieşeană. Iar doamna Apostol trebuie promovată!

Costel Alexe: – Desigur, păi eu am descoperit-o şi normal că o vreau cât mai sus. Bine, atât cât poate reuşi o femeie în jungla politicii, unde numai bărbaţii adevăraţi pot să…

Orban dă plictisit din mână şi se aşază pe un fotoliu, lângă Apostol. Președintele Alexe rămâne în picioare.

Alina Apostol: – Domnule preşedinte, pentru că tot vine excelenţa sa Klaus Iohannis printre noi, mă gândeam să-i organizăm şi o scurtă vizită la Ciorteşti. Să meargă şi el printre oameni, în mediul rural. Nu l-am văzut niciodată pe un drum de ţară.

Ludovic Orban: – Domnul Iohannis nu circulă printre găini şi raţe. De aia şi vrea să facă autostrăzi peste tot.

Alina Apostol: – Totuşi, ar prinde bine la imagine dacă ar da şi el mâna cu un ţăran.

Costel Alexe: – Doamna primar trăieşte într-o poezie bucolică, vede numai peisaje pitoreşti. Domnul Iohannis nu s-ar potrivi cu decorul, nu-i aşa, domnule preşedinte?

Orban îşi aprinde o ţigară, din care trage îndelung, cu poftă.

Ludovic Orban: – Nu ştiu, am putea încerca. Dar ştiţi cum facem? Mai întâi merg eu, în recunoaştere.

Costel Alexe: – Desigur, vă însoţesc!

Ludovic Orban: – Nu e nevoie, conduc ditamai partidul, o să mă descurc şi pe drumurile din Ciorteşti. Te sunăm, oricum!

A doua zi, pe la prânz. Alexe priveşte concentrat pagina de Facebook a Alinei Apostol. Îi sună telefonul. E Orban.


Ludovic Orban: – Domnu’ Alexe, pregătiţi nişte bani la protocolul filialei. De Sfânta Parascheva îl aducem pe domnul Iohannis la Ciorteşti! Face coana preoteasă nişte sărmăluţe, nişte mămăliguţă cu pui şi mujdei, o minune!

Costel Alexe: – Vai, ce mă bucur! Pot veni şi eu?

Ludovic Orban: – Dumneata o să vii în post. În postul de după ce ieşi din postul de deputat şi preşedinte de filială, ha, ha!

Orban (foto sus, pamflet, al treilea din stânga): Doamna Apostol (foto, a treia din dreapta), mulţumesc pentru invitaţia de a vă vizita comuna. Chiar dacă habar n-am unde se află, fiţi fără grijă: a nimerit orbul Brăila, darmite Orbanul Ciorteştiul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *