Județul Iași a emis certificatul de urbanism pentru autostrada Est-Vest

Politică la patru ace

Consiliul Județean Iași a emis în urmă cu câteva zile certificatul de urbanism în scopul autorizării  lucrărilor de construcție pentru tronsonul de autostradă Iași-Tg. Neamț. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicitase, la finele lunii iulie, consiliilor județene din Iași, Neamț, Harghita și Mureș eliberarea certificatelor de urbanism necesare pentru demararea lucrărilor la autostrada care va lega Moldova de Transilvania.

Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri județeni PSD și președintele Comisiei de Urbanism din CJ Iași, a salutat emiterea acestui act și a apreciat operativitatea Direcției Județene de Urbanism, însă a criticat prestația politicianistă a unor reprezentanți ai PMP în CJ Iași și în Camera Deputaților. Aceștia din urmă, consilierul Alin Aivănoaie și deputatul Petru Movilă, s-au grăbit să acuze PSD, comisia județeană de urbanism și executivul CJ Iași că nu fac nimic pentru autostradă, în timp ce județul Neamț ar fi emis deja certificatul de urbanism solicitat de CNAIR. Stanciu îi contrazice și spune că certificatul a fost emis în termen legal, cu toate că unii primari ai PMP din județ, colegii celor care au declanșat scandalul, au pus în dificultate eliberarea certificatului de urbanism întrucât au întârziat furnizarea documentațiilor cerute de CJ Iași.

„Pentru că au existat unele voci din mediul politic local bravând pe marginea acestui subiect,  aducând acuzații gratuite și, implicit, deservicii comunității ieșene, ținem să precizăm că eliberarea certificatului de urbanism nu a făcut obiectul vreunei competiții între cele patru județe cărora le-a fost solicitat de către CNAIR. Județul Iași a emis certificat de urbanism pentru tronsonul Tg. Neamț-Iași, iar județul Neamț pentru tronsonul Tg. Neamț – Tg. Mureș. Certificatul de urbanism a fost finalizat de CJ Iași în termenul legal, iar cei care au îngreunat întocmirea lui sunt chiar colegi de partid ai politicienilor guralivi, din unitățile administrativ teritoriale care trebuiau să furnizeze documentațiile solicitate”, a precizat Cristian Stanciu.

Acesta a mai explicat faptul că în competența Comisiei de urbanism nu intră emiterea unui certificat de urbanism, aceasta fiind proprie aparatului de specialitate din cadrul executivului județean. „Documentațiile urbanistice întocmite pe baza unui certificat de urbanism și care fac obiectul unui proiect de hotărâre intră în analiza Comisiei de modernizare a Consiliului Județean. Nu trebuie să fii membru  PMP ca să știi asemenea lucruri”, a punctat liderul consilierilor județeni PSD.

El le-a solicitat membrilor PMP care au făcut acuzații gratuite să-și ceară scuze public pentru discreditarea județului Iași: „În timp ce specialiștii CJ în urbanism munceau pentru forma finală a documentului, efortul le era alterat de declarații politicianiste și lipsite de substanță, iar județul Iași era discreditat pe nedrept. Cei care au făcut acest gest jignitor ar trebui să-și ceară public scuze, iar pe viitor să nu mai ducă în derută opinia publică ieșeană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.