Întoarcerea liberalilor rătăcitori. Varujan Vosganian și Radu Botez, îngrijorați să nu rămână pietoni pe bulevardul politicii

Politică la patru ace

Rămasă tot mai costelivă în urma alegerilor europarlamentare, dar și a pierderii unor susținători de nădejde, filiala ieșeană ALDE este pe cale să se destrame. N-ar fi de mirare petrecerea acestui lucru, dacă stăm să ne gândim la cel care o conduce, deputatul Varujan Vosganian, omul care se ocupă de orice, cu excepția ieșenilor pe care-i reprezintă de câteva mandate încoace. Cum deja și-a manifestat sprijinul limpede pentru PNL, revenirea lui Vosganian în partidul condus acum de Orban pare o chestiune de timp. Odată cu el, ar putea face acest pas și Radu Botez, viceprimarul ALDE al Iașului. De altfel, cei doi au avut o discuție în acest sens cu senatoarea Iulia Scântei, sperând că fruntașa liberală le-ar facilita reînscrierea în PNL. (pamflet)

O mică încăpere din sediul ALDE Iași. La o planșă de proiectare, Radu Botez privește concentrat un complicat desen tehnic. Alături, tolănit pe un fotoliu, Varujan Vosganian scrie îngândurat pe foile unui bloc notes.

Varujan Vosganian: – Radule, zilele astea de primăvară total neașteptate mi-au dat peste cap tabieturile literare. Natura mă îndeamnă să scriu ceva romantic, avântat, o poezie de dragoste tumultuoasă ca zilele primăverii neostoite, dar, totuși, ceasul meu biologic îmi arată că e februarie.

Radu Botez: – Ah, ce probleme mai ai și tu, Varujane! În viață, totul e o chestie de priorități. Ca în traficul auto. Uite, dacă ai avea chef să te uiți pe planșa mea, vei vedea de ce sistematizarea circulației de pe pasajul Socola mă ajută să fiu un tip ordonat, dar și creativ.

Varujan Vosganian (privind planșa): – Nu văd decât un desen abstract. În schimb, ce nume interesant: Drumul Hoților! E o ieșire de urgență pentru politiceni?

Radu Botez: – Nu sunt atent la sensurile ascunse, eu sunt pragmatic, văd doar benzile pe sens. Pentru mine, cercul vicios e un sens giratoriu, iar o răscruce în viață e doar o intersecție nesemnalizată.

Vosganian se ridică din fotoliu și începe a se plimba prin încăpere, cu mâinile la spate.

Varujan Vosganian: – Apropo de răscrucile vieții… Hai să discutăm serios despre reintrarea noastră în PNL. Cred că a venit vremea să părăsim corabia șubredă a celor de la ALDE și să ne urcăm pe bricul PNL. Aoleu, era cât pe ce să-i spun dric!

Radu Botez: – Sincer, nu prea mă interesează chestiile astea politice. Dar ai dreptate, PNL ar fi o bandă de urgență rezervată ambulanțelor care vin în ajutorul celor răniți.

Varujan Vosganian: – M-ai înnebunit cu prostiile astea de infrastructură rutieră! Dacă îți arăt o girafă, tu vezi o macara. Dacă o balerină ar face o piruetă cu picioarele sale lungi, tu ai fi în stare să vezi în ea un compas trasând un cerc pe o planșă.

Radu Botez: – Să lăsăm bazaconiile astea. Dacă ai vreun plan schițat pentru ce trebuie să facem ca să avem verde pe banda destinată intrării în PNL, te rog să mi-l comunici.

Varujan Vosganian: – E simplu, cherchez la femme!

Radu Botez: – Nu sună rău, dar sunt om serios.

Varujan Vosganian: – Stai liniștit, vorbesc de o relație instituțională. Trebuie s-o aburim pe Iulia Scântei ca să ne facă lipeala cu Orban. Dar pentru asta, e bine să mergem la ea cu un cadou frumos. Ce zici, de 14 februarie e ok?

Radu Botez: – Pe 14 februarie e Ziua Îndrăgostiților. E caraghios. De cine să mă îndrăgostesc, de pălăriile ei? Hai mai bine pe 1 martie.

Varujan Vosganian: – Hm, e atât de banală acea zi! De Dragobete ce zici?

Radu Botez: – E tot cu îndrăgostiți, Varujane. Chiar vrei să mă bagi în belea?

Varujan Vosganian: – Bine, bine. Rămâne să-i ducem un cadou frumos de 1 martie. E ok?

Radu Botez: – S-a făcut.

În aceeași zi, seara târziu. În cabinetul său parlamentar, Iulia Scântei primește vizita lui Vosganian.

Iulia Scântei: – Domnule Vosganian, dacă n-aș fi o doamnă deschisă către artă, către cavalerii condeiului, nu v-aș fi primit la ora asta înaintată. Spuneți-mi repede, ce doriți?

Varujan Vosganian: – Lumină a liberalismului îmbietor, rogu-te, deschide-mi poarta sărutului mâinii lui Ludovic Soare!

Iulia Scântei: – Fii mai explicit, domnule!

Varujan Vosganian (izbucnește în plâns): – Vreau în PNL! Vreau să revin la matca existenței mele, la sălașul sacru din care soarta m-a izgonit! Rogu-te, pune o vorbă bună acolo sus, în pantheonul liberal! Și încă ceva, nu-i spuneți lui Radu Botez că am trecut pe aici.

Iulia Scântei: – Bine, vă sun mâine.

Vosganian pleacă, încovoiat de spate. După câteva minute, în cabinet intră Botez.

Iulia Scântei: – Ce surpriză, domnul viceprimar Botez! Cu ce ocazie pe la mine?

Radu Botez: – Distinsă doamnă, în ultima vreme am constatat o hibă în construcția vehicului politic ALDE. Semnalizează haotic când intră în intersecția cu alte partide, deseori mă trezesc cu el pe contrasens, dar ce e mai umilitor e că a ajuns să folosească tot mai des pista de biciclete, la gabaritul acesta minuscul s-a ajuns! Pe scurt, vreau să-mi facilitați o intrare în garajul PNL, pentru o revizie generală. Dar, vă rog, să nu afle Vosganian!

Iulia Scântei: – Am înțeles, vă sun mâine.

A doua zi, aceeași încăpere din sediul ALDE Iași. Botez se află la planșă, în timp ce Vosganian privește absent pe geam. La un moment dat, intră Iulia Scântei.

Iulia Scântei: – Domnilor, nu v-am mai sunat, am zis să vin personal la voi. Verdictul este negativ. Domnul Orban a spus că nu are nevoie de menestreli atâta vreme cât el însuși cântă la mandolină, iar de ingineri specialiști în infrastructură rutieră nici nu vrea să audă, el fiind expert în autostrăzi. Prin urmare, la revedere! Apropo, puteați veni și voi cu un buchet de crini imperiali, doar știți că sunt monarhistă! Haide pa!

Botez (foto dreapta, pamflet): Varujane, dacă am călcat linia continuă a Brătienilor, electoratul ne-a sancționat. Mai mergem un pic pe contrasens și la prima intersecție cu sens giratoriu, facem dreapta și ne întoarcem în banda PNL. Banda de circulație, vreau să zic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *