Idei de afaceri în zodia molimei. Constantin Deleanu, încrezător în darul vinurilor sale de a îndulci criza

Caterincă de Bahlui

Epidemia de coronavirus a îngropat numeroase afaceri, dar a dat aripi unor importante domenii economice, cum este și cazul industriei farmaceutice. De pildă, Antibiotice Iași este pe cai mari, reluând producția masivă de Paracetamol. În același timp, fabrica produce și hidroxiclorochină, substanță care pare a da rezultate în combaterea afecțiunilor generate de noul coronavirus. Așadar, Ioan Nani trăiește euforia unor noi provocări manageriale, dar și financiare. Pe de altă parte, diverși oameni de afaceri ieșeni nu se simt prea bine în această criză, resimțindu-i din plin efectele, în timp ce alții, dimpotrivă, prosperă. Câțiva dintre ei își notează zilnic impresiile din vremuri de restriște. (pamflet)

Marian Berdan (Electra) – Nu mă deranjează deloc criza asta a coronavirusului. Abia acum interfoanele de la blocuri își maximizează utilitatea. Dacă înainte era instrumente eficiente de a ține aurolacii departe de interiorul scărilor de bloc, de data asta dau rezultate în distanțarea socială. Chiar mă gândesc să le adaptez, așa că voi monta senzori care măsoară temperatura celor care sună la interfon. Ai febră, nu mai intri în bloc, punct! Un sistem automat va suna la 112 și izoleta e în drum spre tine. Eventual, test rapid de amprentă. Apeși pe buton cu degetul plin de covid, sună o alarmă. De mâine încep proiectarea.

Constantin Deleanu (Cotnari) – Închizându-se restaurantele, am fost un pic arși la portofel, așa că încerc să găsesc soluții pentru revigorarea afacerilor. Mă gândesc să transform pivnițele în camere de izolare. Vrei să stai departe de virus, închiriezi un beci decent, spațios, dotat cu toate utilitățile, adică Frâncușă și Grasă. Dai drumul la cep și te speli pe mâini cu Busuioacă. Curat, elegant, nu te expui la nici un risc. Carantină de 14 zile, cu posibilitate de extindere. Teste de mahmureală pentru cei mai sensibili, iar dacă ies pozitiv, moare de varză din partea casei. Plus diverse citate motivaționale din Ștefan cel Mare, mai ales ăla cu „pandemia nu e a voastră, nici a urmașilor voștri, ci a urmașilor urmașilor voștri, în veacul vecilor!” Hai că e tare. Ia să mă apuc de scris planul de afaceri!

Neculai Apostol (Kosarom) – Îmi pare sincer rău că molima asta a venit de la chinezi, tovarășii mei tradiționali de comerț cu cărnuri. Ne-am ferit ca nebunii de gripa porcină și gripa aviară, pentru ce? Ca să ne prindă virusul ăsta dat de lilieci. Dacă știam că liliacul e o așa delicatesă pentru chinezi, făceam și eu o crescătorie, ceva. Ar fi fost vaccinați, măsurați, verificați, totul ca la carte. Nu să-i mănânci direct din copaci, ci cu certificat de calitate. Dar dacă n-ai cu cine, asta e!

Deleanu (foto sus, pamflet): Cică un simptom al coronavirusului este pierderea gustului. Să fim serioși. Nimeni nu poate scăpa de buchetul unei Grase de Cotnari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *