Iașul ar trebui să-și vândă, „instituțional”, atuurile IT și ale noilor tehnologii

Metropola

Ne-am obișnuit, de ani de zile, cu imaginea unei Românii aflată la periferia Europei și a unei Moldove aflată la periferia României. Dacă se face undeva un top după orice indicator, putem fi siguri că România se va afla la coadă dacă e vorba de un top pozitiv sau, dimpotrivă, în fruntea statelor europene, dacă e vorba de ceva negativ. Iar în cadrul României, Moldova va ocupa cea mai defavorizată poziție. Dar ne-am obișnuit totuși, pe de altă parte, cu Iașul nostru făcând notă discordantă față de restul Moldovei. Suntem motorul economic al acestui colț de țară și suntem tot primii din punct de vedere educațional, sanitar sau social. Așa că ne miră și nu neapărat prezența Iașului în vreun top european. Ne miră că suntem băgați în seamă, dar nu ne miră că rezultatele sunt pozitive. Despre un astfel de top, despre ce ne-ar putea aștepta de pe urma lui și despre cum am putea să ne folosim de el, vom vorbi și noi astăzi.

Clasament internațional
Celebra publicație economică „Financial Times” nu trăiește doar din vânzarea ziarului, ci și de pe urma unei divizii solide de consultanță de afaceri. O componentă a acesteia din urmă se ocupă de sectorul investițiilor străine directe, ajutând companiile de promovare, organizațiile de dezvoltare economică și diversele structuri guvernamentale să atragă investitori. Din colaborarea acesteia cu o altă companie a rezultat un top al orașelor tehnice ale viitorului, „Tech Cities of the Future”. Clasamentul urmărea găsirea orașelor europene cu cele mai promițătoare perspective pentru start-up-uri și investiții în inovare. Cu alte cuvinte, în găsirea orașelor unde merită să-ți deschizi o afacere într-un domeniu de vârf. Iar într-un colț al acestui clasament s-a găsit loc și pentru Iașul nostru.

Doar din est
Municipiul Iași a fost considerat al doilea oraș din Europa din punctul de vedere al eficienței costurilor, după capitala macedoneană, Skopje. Pe locul trei se află Cluj-Napoca, iar pe șase, Bucureștiul. Pentru orice țară, să aibă trei orașe într-un top 10 european nu e rău deloc. Dar ce înseamnă această „eficiență a costurilor”? Pe scurt, înseamnă să obții rezultate bune fără să te coste prea mult. Financiar vorbind, înseamnă că dacă investești un euro, poți obține zece în loc. Cu alte cuvinte, suntem al doilea cel mai „rentabil” oraș pentru cineva care investește în tehnologie de vârf. Este rezultatul pe de o parte a concentrării oamenilor de afaceri ieșeni pe domeniul IT, ale cărui produse nu au nevoie decât de o legătură de internet bună pentru a fi exportate și, pe de altă parte, a gradului încă redus de dezvoltare economică, ce are drept consecință un nivel al salariilor destul de redus. De altfel, cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor zece orașe europene sunt toate din Europa de Est: Macedonia, România, Ucraina, Lituania, Serbia, Bulgaria și Estonia. Să pregătim deci covorul roșu și să mai construim câteva hoteluri pentru a avea unde să cazăm miile de investitori care vor năvăli aici?

În context
Din păcate, nu încă. Eficiența costurilor este singurul top în care apare vreun oraș românesc în afara Bucureștiului. Ați auzit de celebra metropolă Zug din Elveția? N-ați auzit, pentru că nu e decât un orășel de vreo 30.000 de locuitori, nici celebru, nici metropolă. Dar intră în topul fDi la categoria „potențial economic”, alături de orașe mult mai titrate, precum Amsterdam, Dublin sau Paris. Din punctul de vedere al performanței investițiilor străine, doar Bucureștiul se află printre primele zece orașe europene, iar singurul alt oraș din Europa de Est prezent aici este capitala Lituaniei, Vilnius. În categoria „mediu favorabil start-up-urilor”, din estul Europei intră doar Varșovia și Moscova, iar din punctul de vedere al inovației și atractivității, estul Europei nu există. Punând cap la cap toate criteriile luate în calcul de Financial Times, cel mai tehnic oraș al viitorului este Londra. Bucureștiul este pe locul 7, iar restul României nu există. Deci suntem ieftini și facem treabă bună. Dar atât. Mediul nostru economic nu este favorabil unui start-up. Ați mai auzit și dumneavoastră că până îți deschizi o firmă în România, alergi de-ți rupi pingelele. Iar pe urmă te rup controalele de la diverse instituții ale statului. În plus, suntem încă prea puțin cunoscuți în lume, deși au trecut 13 ani de când am intrat în Uniunea Europeană.

Festival de tehnologie
Totuși, faptul că Iașul nostru apare într-o componentă a unui top realizat de cea mai cunoscută publicație economică din lume poate fi un început. Aceasta, dacă îl vom folosi. La mintea cocoșului ar fi ca administrația noastră publică să conducă o delegație economică ieșeană acasă la cei care au făcut topul, cu mesajul „Dacă tot ați vorbit de noi, hai să ne cunoaștem mai bine”. fDi a făcut topul în colaborare cu TNW, The Next Web, o companie olandeză înființată în 2006 și cumpărată de „Financial Times” anul trecut. TNW organizează anual un festival al tehnologiei care reunește directori de companii din high-tech, investitori de prim rang și start-up-uri de succes. N-am putea să ne facem și noi loc printre ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *