Deleanu nu dă paharul din mână pentru subvenția de pe gard

Râs cu plâns

Pentru că tot se suprapune sezonul făuririi vinului cu cel de creștere a valorilor pandemice, producătorii licorii lui Bachus sunt acum la mare căutare, fiind îmbiați de către statul român cu subvenții pentru a transforma tulburelul în spirt medicinal. Unul dintre cei vizați a fost și Constantin Deleanu, președintele SC Cotnari SA, știut fiind capacitatea masivă de producere de care dispune compania sa viticolă. Însă Deleanu a refuzat oferta statului, spunând că este păcat de la Dumnezeu ca vinul de Cotnari să fie transformat în alcool sanitar. Mai multe despre această opoziție fermă a lui Deleanu am aflat cercetându-i jurnalul personal. (pamflet)

  • Auzi tupeu la statul român, cică să le dau eu vin ca să-și facă ei alcool sanitar. Păi ce-ar zice Ștefan cel Mare, tătucul și mentorul nostru viticol, de această blasfemie la adresa sfintei băuturi care a ținut Moldova trează și vitează în fața asupritorilor? Mai mult ca sigur, s-ar răsuci pe partea cealaltă în pivnița de veci unde veghează la pacea spirituală a moldovenilor. Păi vinul de Cotnari are toate proprietățile unei licori magice, cu efecte medicinale demonstrate cert de-a lungul veacurilor. Și apropo de covidul ăsta, când președintele Donald Trump le-a recomandat americanilor să bea detergent pentru a se apăra de virus, i-am și trimis un email, prezentându-i oferta Cotnari. Omul a fost interesat, chiar a băut câteva mostre de vin de la noi. A zis apoi ceva de „chemistry”, iar eu m-am supărat. Adică ce vrea să spună, că i-am dat vin din laboratorul de chimie? Până când mi-a explicat un băiat deștept de la contabilitate că cică ar fi fost vorba de altfel de chimie, un fel de dragoste la prima degustare, o potriveală de gusturi, cum s-ar zice. Are dreptate bătrânul. Uite, poți să bei Château Mouton-Rothschild, dar dacă nu simți chimia aia între tine și licoarea din sticlă, nu merge, dom’le! Așa și cu Trump, a simțit că se potrivește cu Frâncușa noastră, nu cu cine știe ce vedetă viticolă din Franța. Așa e viața! În fine, ca să revin la treaba cu oferta statului de a preschimba vinul în spirt medicinal. Eu nu sunt Iisus, domnule, să fac din apă, vin și din vin, spirt. De ce să mânii divinitatea? Să meargă la producătorii de spirtoase, poate au mai mult noroc. Pe mine să mă lase în pace, că și-așa s-a cam dus o parte din recoltă, din cauza secetei. Sper să nu ne prindă valul doi de pandemie cu butoaiele goale. Abia atunci să vezi stare de urgență și atacuri de panică, când arzi să bei o Grasă și n-o găsești nicăieri!

Deleanu (foto, pamflet): M-a rugat Trump să-i trimit niște vin bun, pentru convalescența de după covid, dar i-a făcut scandal nevastă-sa, care voia să știe cine-i grasa aia din Cotnari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *