Curse cu roboți construiți de studenți, folosite ca formă de examinare la Facultatea de Mecanică

Calcul la rece

Studenții Facultății de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, de la specializarea Robotică, anul al IV-lea, au susținut un examen inedit la disciplina Roboți mobili. În locul unui examen clasic sau al unui proiect, aceștia au fost împărțiți în grupe și au demonstrat practic abilitățile obținute pe parcursul semestrului construind roboți cu piese puse la dispoziție de titularul disciplinei, prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei.

Două probe
Roboții au trebuit să parcurgă, în cadrul unei competiții interne, două probe, testându-li-se abilitatea de a urmări un traseu marcat, de a se orienta în spațiu și de a vedea cu ce viteză se pot deplasa. Costurile pentru componente au fost asigurate de titularul disciplinei, care le-a oferit fiecărei grupe motoare, roți, o placă de control, senzori și diverse drivere, toate necesare pentru a construi fiecare o platformă care se putea deplasa pe traseele predefinite. „Am grupat studenții în șase echipe, am pus materialele la dispoziție, urmând să construiască o platformă ce trebuia prezentată într-un raport, dar și într-o competiție internă în cadrul grupei respective care a constat în două probe: urmărirea unei linii tip traseu viteză și un traseu de obstacole. Obstacolele au constat în intersecții, un sens giratoriu, întreruperea liniei de deplasare pe o distanță mare, dar care aveau în dreapta sau în stânga un perete ca robotul să poată urmări, folosind un senzor cu ultrasunete, spre exemplu, un perete acolo unde linia se întrerupe”, a punctat prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei. Dificultatea proiectului nu a fost una foarte mare, dar a avut ca rol creșterea creativității în rândul studenților și obișnuirea lor cu aplicațiile practice, nu doar cu testările teoretice.

Pentru a învăța mai bine
Acesta este cel de-al doilea an în care profesorul i-a îndemnat pe studenți să susțină o astfel de examinare, prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei explicând că a hotărât acest lucru tocmai ca tinerii să poată lucra independent, pentru a învăța mai bine. „Majoritatea tinerilor se plâng de faptul că la multe discipline aplicațiile nu sunt foarte practice, se fac simulări pe calculatoare și așa mai departe. De aceea am decis să le dau ocazia să construiască ceva. Au avut libertate totală în a-și stabili platforma, algoritmul de control. În urma examenului am avut o discuție liberă cu ei și i-am întrebat cum cred că ar trebui să procedăm în anul următor și au spus că ar vrea să le acord mai multă libertate, să vină și ei cu idei, să nu fie aceeași temă pentru toți studenții și să își poată impune și ei creativitatea”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *