Competiția USR – Plus. Liviu Iolu, discutând cu Dacian Cioloș detaliile candidaturii la Primărie (pamflet)

Politică la patru ace

Zilele trecute, la Iași au descins figuri importante din partidul PLUS, dar și USR, pentru a lansa candidaturile jurnalistului Liviu Iolu la funcția de primar, respectiv profesorului Daniel Șandru pentru cea de președinte al Consiliului Județean. Nu au lipsit de la congresul formațiunii PLUS șeful acesteia, Dacian Cioloș, precum și noua achiziție a USR, Moise Guran. Oficiile de gazdă au fost făcute de Monica Berescu, cea care coordonează filiala ieșeană a partidului cioloșist. După reuniunea de la Iași, dincolo de ochii presei, în discreția anonimatului, Liviu Iolu, Cosette Chichirău și Monica Berescu au fost protagoniștii unor întâmplări ciudate. (pamflet)

O cafenea cochetă din centrul Iașului. La o masă retrasă, Monica Berescu și Liviu Iolu sorb îngândurați din ceștile de cafea.

Monica Berescu: – Asta e, n-ai ce face. Dacă vrei cu adevărat să fii candidatul unic al alianței USR – PLUS la funcția de primar al Iașului, trebuie să ai o confruntare cu Cosette. Va fi greu, tipa are papagal, plus exercițiul străzii. S-a bătut ea cu jandarmii, darmite cu un băiat finuț ca tine.

Liviu Iolu: – Vai, Monica, de ce mă amărăști și tu? Și-așa au făcut mișto de mine jurnaliștii la conferința de presă de după congres. M-a întrebat unul dacă știu numărul tramvaiului care face legătura între Iași și Tomești și nu am avut ce să-i răspund.

Monica Berescu: – Nici eu n-aș fi știut! Sunt corporatistă și nu merg cu tramvaiul, mai ales în periferiile Iașului. Asta va fi o problemă pentru tine. Pune-te la punct cu tot ce ține de lumea asta a săracilor. Ăștia care merg cu tramvaiul, cumpără salam din Profi, beau bere de 3 lei la crâșmă, își fac nevoile la veceul public, chestii de astea.

Liviu Iolu: – Uff, ce promiscuitate! Unde sunt vremurile în care eram purtător de cuvânt al domnului Cioloș și jucam table cu sepepiștii pe holurile Guvernului?

Iolu oftează și mai bea o gură de cafea.

Liviu Iolu: – Auzi, Monica, m-am gândit la o chestie, un fel de slogan de campanie. Ce zici de formula Cioluș?

Monica Berescu: – Ce-i asta?

Liviu Iolu: – Cioloș Plus Iolu egal Cioluș! Este că-i mișto jocul de cuvinte?

Monica Berescu: – Termin-o cu prostiile. Nu te baza pe șmecheriile astea, tu trebuie să înveți ceva administrație. Uite, Cosette mai mișcă câte ceva în domeniul ăsta, are și cunoștințe de economie, a făcut nu știu ce master prin America. Dac-o iei cu calambururi, s-ar putea să n-o încurci deloc.

Liviu Iolu: – Vorbești de parcă ți-ai dori să iasă Cosette candidata alianței la Primărie! Răutate mică ce ești…

Berescu pufnește enervată și privește ostentativ pe fereastră. A doua zi, aceeași cafenea. Ca și în ajun, la o masă discretă, Liviu Iolu își bea cafeaua, de data aceasta împreună cu Cosette Chichirău.

Liviu Iolu: – Și cum îți spuneam, dragă Cosette… putem să ne tutuim?

Cosette Chichirău: – Hm, de acord, deși suntem adversari și ar cam trebui să te țin un pic la distanță, animal politic ce ești!

Liviu Iolu: – Vai, nu, te rog, nu mă include în lumea sălbatică a politicii. Sunt un tip de formație umanistă, am principii, am și premii câștigate pentru reportaje. Prin urmare, sunt o fire sensibilă, aruncată nemilos în groapa cu lei a disputelor partinice.

Cosette mijește ochii, privindu-l cu interes pe bărbatul din fața ei. Brusc, îi așază mâna pe genunchi, făcându-l să tresară.

Cosette Chichirău: – Începi să-mi placi, Liviule. Ah, ce prenume dezgustător! Îmi aduci aminte de Dragnea. Uff, să trecem peste asta. Și, zi așa, ce sensibilități mai ai?

Liviu Iolu (cu voce gâtuită): – Sunt din Dorohoi…

Cosette Chichirău: – Nasol. Și ce cauți la Iași?

Liviu Iolu: – Naiba știe! M-au băgat ăștia la înaintare, chipurile să fiu primar. Dar eu nu vreau! Mie-mi place Bucureștiul, să beau la Carul cu Bere, să hrănesc porumbeii în Cișmigiu, să fac un șpriț în Centrul Vechi, chestii din astea de om slab…

Cosette Chichirău: – Te înțeleg. Și ce vrei de la mine?

Liviu Iolu: – Să fii tu candidata alianței! Pentru asta, vom face un simulacru de confruntare între noi, ca să nu fie blatul chiar în văzul tuturor. Eu voi fi mâna moartă, înțelegi?

După două zile. O încăpere tapetată cu afișe de campanie electorală ale partidului Plus.

Monica Berescu lucrează pe un laptop la platforma program a candidaturii lui Iolu.

Îi sună telefonul. E chiar Iolu.

Monica Berescu: – Ce faci, domnule? Te caut de două zile, unde ai dispărut? Avem o primărie de câștigat!

Liviu Iolu: – Nu pot vorbi prea mult. Sunt sechestrat și torturat de Cosette. Renunț la candidatură.

Monica Berescu: – Ești nebun? Ce-i cu povestea asta? Unde te afli?

Liviu Iolu: – La Tomești, într-o locuință secretă de-a lui Cosette. Mă ține numai în discursuri useriste. De vreo două ori m-a confundat cu unul, Filip, naiba știe cine-o fi și ăsta! Dar mâine vreau să evadez. Apropo, nu știi ce tramvai trebuie să iau din Tomești spre Iași?

Iolu (foto, pamflet): Daciane, dacă mă întreabă jurnaliștii ce opinie am despre Iași, o să le spun că am doar una studențească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *