Cepalis – Piţigoi, un echipaj de pomină la Raliul Iaşului (pamflet)

Râs cu plâns

Cu afaceri de zeci de milioane de euro, Dan Fiterman – proprietarul grupul medical Arcadia,  Bogdan Piţigoi – dealer auto şi dezvoltator imobiliar, şi Doina Cepalis – proprietara firmei Te Rox, producătoare de centuri de siguranţă auto, se află pe primele locuri în clasamentele celor mai prosperi oameni de business ieşeni. De vârste tinere, dar cu un apetit bine dezvoltat pentru muncă şi afaceri, cei trei au demonstrat că zona Iaşului, inclusiv Paşcaniul, prezintă un potenţial economic important, care a putut fi, iată, fructificat în diverse domenii. Deşi milionarii duc o viaţă discretă, am reuşit să aflăm despre o întâmplare care i-a avut drept personaje principale.

Un birou luxos, aflat în incinta fabricii Te Rox din Paşcani. E vremea asfinţitului. Soarele apune dincolo de ferestrele acoperite parţial de jaluzele pe care cineva a scris cu markerul Siretul Paşcani. Într-un colţ al încăperii, în faţa unei uriaşe oglinzi retrovizoare, se află un scaun de maşină. Pe scaun stă aşezat Bogdan Piţigoi, bine fixat de spătar cu ajutorul unei centuri de siguranţă. Lângă el, Doina Cepalis, care priveşte în oglindă, cu un vraf de centuri pe braţ.

Doina Cepalis: – Eu zic că asta îţi vine super. E un model pe care-l produc pentru Germania. Foarte masculin, o alură sobră, te prinde la fix. Mai ales la propriu, sper.
Bogdan Piţigoi: – Da, Doina, dar aş prefera ceva mai sportiv. Mă duc la Raliul Iaşului, nu la un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina.
Doina Cepalis: – Am şi ceva pe gustul tău. Uite, probeaz-o pe asta roz, cu picăţele verzi. Dar nu-ţi garantez că, la prima buşeală, nu-ţi pierzi scaunul şi te trezeşti în grajdul unui băştinaş din Cioca Boca.
Bogdan Piţigoi: – Stai liniştită, sunt un şofer experimentat. Am venit să-ţi cumpăr nişte centuri de siguranţă doar pentru a încuraja economia păşcăneană.
Doina Cepalis: – Doar nişte centuri? Ai spus că vrei să iei vreo două sute, pentru maşinile alea electrice pe care te străduieşti să le plasezi. Apropo, la Raliu participi cu o vrăjeală din aia care merge cu curent?
Bogdan Piţigoi: – Nu, pentru că eu vreau să câştig probe de viteză pe circuit, nu pe scurtcircuit.
Doina Cepalis: – Foarte bine, atunci bagă viteză la raliu. Uite, am aici o centură cu motive florale, foarte căutată în mediul rural. La o adică, posesorul o poate folosi şi drept coroană la înmormântare, de agăţat pe cruce.
Bogdan Piţigoi: – Ai un umor foarte sec, Doina.
Doina Cepalis: – În branşa asta, trebuie să fiu dură. Văd câte 100 de crash teste pe zi, la ce vrei să te aştepţi?

Piţigoi dă din mână a lehamite. Îşi desface centura de siguranţă, ridicându-se de pe scaun.

Bogdan Piţigoi: – O iau pe asta. Oricum, toate par la fel. Fă-mi-le pachet pe toate şi trimite-mi-le la Iaşi. Dar semnez contractul cu o singură condiţie: să-mi fii copilot la raliu. Eşti de acord?
Doina Cepalis: – Vai, dar nu pot, în perioada aia sunt în concediu, în Java, Filipine, Japonia. Deşi la odihnă, voi testa şi centura de foc a Pacificului.
Bogdan Piţigoi: – Treaba ta, pierzi un contract de câteva zeci de mii de euro.

Cepalis oftează şi semnează hârtia întinsă de Piţigoi.
După un timp.
Piţigoi se află la volanul unui maşini, conducând în viteză pe un drum forestier de la marginea Iaşului. Alături de el, Cepalis, cu o cască de coafor pe cap, înlemnită de frică, priveşte derularea rapidă a peisajului. Piţigoi învârte tot mai agitat volanul.

Bogdan Piţigoi: – Doina, scoate naibii harta aia şi spune-mi traseul. Doar eşti copilot! Habar n-am când când trebuie să mă pregătesc de o curbă.

Cepalis scoate repede din torpedou o hartă, pe care o priveşte confuză.

Doina Cepalis: Ăăă… mergi patruzeci de kilometri până ieşi din junglă, ajungi la templul Borobudur, apoi, după statuia lui Buddha, faci dreapt şi te înscrii pe drumul spre Yogyakarta!
Bogdan Piţigoi: – Ce tot spui acolo? Ce hartă e asta?
Doina Cepalis: – Cred că am încurcat harta Mădârjacului cu a insulei Java!

Maşina celor doi iese brusc de pe drum, dispărând într-o râpă.

Un salon al clinicii medicale Arcadia.
Întinşi pe paturi, cu câte un picior îmbrăcat în ghips, Piţigoi şi Cepalis privesc la televizor festivitatea de premiere a Raliului Iaşului. În încăpere intră Dan Fiterman, în bermude şi cu un stetoscop atârnat de gât.

Dan Fiterman: – Ce face frumoasa mea pereche de tigri economici? Sănătoşi, voinici?
Bogdan Piţigoi: – Uff, lasă-mă cu ironiile tale. De când sunt dealer auto, niciodată n-am livrat o maşină direct în râpă! Şi totul din cauza unei femei!
Doina Cepalis: – Eram sigură că eşti un misogin! Aţi merita cu toţii numai centuri de siguranţă cu motive florale!
Dan Fiterman: – Dragii mei, lăsaţi cearta, că vă crapă fardul şi ghipsul. Mai bine, haideţi să vă scriu fişa de externare, îmi ocupaţi cam mult spaţiu pe aici.

Fiterman scoate dintr-un sertar o coală de hârtie pe care scrie rapid câteva rânduri.

Dan Fiterman: – Da, lucrurile sunt clare. Două fracturi de tibie, patru ligamente rupte, o întindere de muşchi aductor. În total: 3.000 de euro de fiecare.
Bogdan Piţigoi: – Incredibil, aşa scump?
Dan Fiterman: – Normal. Ei, dacă aveaţi noroc, vă tratam la Little Texas şi aţi fi prins şi voi un Happy Hour!

Cepalis (foto sus): Condusul unei afaceri e ca şi cel al unei maşini: ai nevoie să ştii când să accelerezi investiţiile şi când să pui frână risipei. Bineînţeles, ca femeie, rămân uneori blocată în viteza a cincea la shopping, dar trebuie şi puţină adrenalină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *