Ce vrăji a mai făcut expertul polivalent Silviu Gurlui

Satiră cu ștaif

Cândva pe cai mari în peisajul public prin desele sale comentarii legate de poluarea din Iași, cercetătorul Silviu Gurlui pare să-și fi pierdut cheful de celebritate. După o experiență politică epuizată precoce din cauza unor jocuri de culise din interiorul USR, partid la care aderase cu entuziasm și o candidatură eșuată cu un obscur partid în spate, Gurlui își caută acum noi oportunități de a ieși în evidență. Recent, a devenit specialist în calitatea măștilor de protecție împotriva coronavirusului. Dar, mai multe despre avatarurile profesorului ieșean am aflat din jurnalul său personal. (pamflet)

– Între două gâturi de pălincă trase din paharul Berzelius preferat, mă gândesc cu nostalgie la aspirațiile mele politice de anul ăsta. Cum am crezut eu, cu naivitatea tipică marilor oameni de știință, că voi avea loc în jungla politicii ieșene? Și tocmai la USR, unde văd că se rup în bucăți fără niciun scrupul. Dar tocmai asta ar trebui să mă liniștească. Cum mi-ar fi stat mie, ditamai cercetătorul în praf urban, să mă cert cu niște puștani dominați de Cosette Chichirău? E drept, o perioadă am suferit văzând că jocurile au fost făcute în favoarea lui Marius Bodea, cel care mi-a luat locul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Apoi, aflând rezultatul penibil obținut la alegeri, mi-am mai revenit. Țin minte că în seara aia am spart vreo zece eprubete cu șampanie. A meritat deranjul, deși dimineață am constatat că făcusem praf și vreo două eșantioane cu coronaviruși. Da, mai nou m-am apucat de studiul aplicat asupra măștilor de protecție împotriva SARS – CoV – 2. Chestia asta e de actualitate, se vinde bine. Pe omul obișnuit îl cam doare undeva de poluare, el e disperat acum după măști, dezinfectanți și mănuși. Așa că mi-am schimbat și eu un pic profilul, devenind un soi de consultant pe probleme de coronavirus. Apar pe la Digi TV, mai pe la o televiziune locală, treaba merge. Măcar nu uită lumea de mine. Dar mi-e dor de o prelevare de praf de pe bordură, de niște pești morți prin Bahlui, chestii din astea care fac frumoasă viața unui ecologist. Apropo de ecologie, am încercat să intru în gașca celor de la Partidul Verde, dar nu pot spune că e o chestie deosebită. Sunt la început, partid mic, au băgat candidat la Primărie un actoraș. Păi, ce fac, tot peste puștani dau, ca la USR? Încă aștept să se formeze un partid al academicienilor, al oamenilor de știință. O să lipesc vreo doi ani afișe cu simpozioane și congrese, dar și când o să fiu promovat șef pe sala de lectură de la BCU, atunci să te ții politică!

Gurlui (foto, pamflet): Dacă n-aveți masca la îndemână, puteți folosi pentru protecție și o bandana pe cap. Dar neagră să fie, pentru că negrul subțiază, chiar și riscul de infecție cu covid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *