Beatrice Rancea, un manager foarte stresat în ultima vreme. Tragicomedie la Operă

Râs cu plâns

După o perioadă în care toată lumea credea că lucrurile s-au liniştit în culisele Operei Naţionale Române din Bucureşti, iată că managerul acesteia, Beatrice Rancea, este atacată cam ca la uşa cortului de Ioan Holender, fost director al Operei din Viena. Acesta l-a luat în colimator, prin intermediul unei scrisori pline de acuze, şi pe regizorul Andrei Şerban, deşi cei doi au colaborat foarte bine de-a lungul anilor. Holender o acuză pe Rancea că a cheltuit sume imense pe onorariul unor artişti, iar despre Şerban spune că a fost reşapat de fostul manager al Operei din Iaşi, prin oferirea ocaziei de a pune în scenă un spectacol discutabil calitativ, Văduva veselă. Mai multe detalii despre conflictul dintre Rancea şi Holender, aflăm din dialogul următor.

Beatrice Rancea: Domnule Holender, nu pot spune că-mi pare bine că vă revăd, dar cu ce ocazie pe la Opera din Bucureşti?
Ioan Holender: Bună ziua, distinsă doamnă. Ce să fac, şi eu prin zonă. Vreau să mă acomodez cu sala, cabinele, scena. Sper că v-aţi dat seama că îmi doresc foarte mult să fiu la butoanele acestei instituţii.

Deocamdată, eu sunt şefa aici. Dacă doriţi să vizitaţi sala, trebuie să vă luaţi bilet. Pentru dumneavoastră, tarif special, o mie de lei.
Exageraţi, sunt un biet pensionar. Chiar dacă am pe cartea de muncă douăzeci de ani de directorat la Viena, să ştiţi că nu o duc strălucit cu banii. Nici agenţia mea de impresariat nu o duce prea bine. Apropo, sper că recunoaşteţi că i-aţi plătit 80.000 de euro lui Roberto Alagna pentru o seară la operă.

Datele contractului sunt confidenţiale. Dar dumneavoastră cât i-aţi fi dat?
E expirat! Păi, eu îi dădeam lui Domingo maxim 15.000 de euro ca să cânte la Viena. Ce-i drept, lui Pavarotti îi dădeam dublu, pentru că şi el era dublu.

E problema dumneavoastră. Aţi fost impresar, un fel de Giovanni Becali al transferurilor pe piaţa operei, aşa că ştiţi pe de rost ariile din Opera de trei parale. Bun, înţeleg că vă freacă grija de contabilitatea pe care o ţin la Operă, dar nu pricep ce aveţi cu Andrei Şerban.
Eu când vreau să dărâm ceva, atunci demolez totul, inclusiv dependinţele. Iar Andrei Şerban a devenit o anexă a domniei voastre.

Cred că ar trebui să vă găsiţi alte preocupări, domnule Holender. Sunteţi un pensionar simpatic. Locuiţi la Viena, pe malurile Dunării. De ce nu vă apucaţi să creşteţi nişte lebede? Eu am dansat în Lacul lebedelor, aşa că aş putea să vă ofer consultanţă. Ce ziceţi, batem palma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *