Alianţa Dreptei, un ghiveci fără sare şi piper (pamflet)

Politică la patru ace

Conform unor sondaje de opinie, la care se adaugă diverse zvonuri, perspectiva unei fuziuni între PMP şi PNL pare tot mai plauzibilă. Opoziţia pare a strânge rândurile în vederea unei prestaţii decente la alegerile care vor veni, primele dintre acestea vizând noii ocupanţi ai fotoliilor de europarlamentari. Şi la Iaşi se conturează semnele unei alianţe a dreptei care să contrabalanseze influenţa PSD în capitala Moldovei. Celor două partide li se alătură USR, mereu vocal şi pus pe harţă. Recent, figurile proeminente ale celor trei formaţiuni, Petru Movilă, Marius Bodea şi Cosette Chichirău au fost personajele unei întâmplări cu nuanţe comice, evident un simplu pamflet.

Sălile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii. E o după amiază de iarnă liniştită. Printre puţinii vizitatori se numără Marius Bodea şi Petru Movilă. Cei doi se opresc în dreptul fiecărui exponat, cercetându-l atent.

Marius Bodea: – Petrică, zău dacă te înţeleg. Puteam să ne întâlnim şi noi într-un loc mai decent, mai elegant. Cum vrei să discutăm politică printre patefoane şi maşini de cusut?
Petru Movilă: – Marius, nu fi naiv. Vrei discreţie? Foarte bine. Un muzeu este ultimul loc în care ar putea bănui cineva că ne-am putea afla. Ia uite ce flaşnetă drăguţă.
Marius Bodea: – Măcar dacă mergem la muzeul ăla de artă. Mai vedeam şi noi o ţărăncuţă, un car cu boi, un nud…
Petru Movilă: – N-au nuduri la Iaşi. Provinciali, deh.
Marius Bodea: – Măcar când ieşim, te rog să aruncăm o privire la avionul ăla din curte. Vreau să-l ating un pic, să-mi poarte noroc. Ştii, ca pe moaşte.
Petru Movilă: – Mda, în fine. Hai să nu mai pierdem timpul şi să-ţi explic planul meu. Nu pune mâna pe pianina aia! Uff, eşti mai rău ca un copil.

Bodea îşi retrage repede mâna de pe o mică pianină mecanică. Prea târziu, în sală răsună acordurile unui vals cu rezonanţe metalice. Cei doi ies grăbiţi din încăpere. Ceva mai târziu, îi regăsim la Muzeul de Artă.

Petru Movilă: – Sper ca aici să nu mai atingi exponatele.

Este întrerupt de sonorităţile Horei Unirii care răzbat din turnul central al Palatului.

Petru Movilă: – I-auzi! Hora Unirii! E un semn, îţi spun eu! De aia te-am şi chemat la Palat: să discutăm despre uniunea forţelor de opoziţie.
Marius Bodea: – Da, se pare că ne-a sunat ceasul. Dar să ştii că chestia asta poate avea şi conotaţii negative.
Petru Movilă: – Lasă-mă cu superstiţiile astea. Deci, pe scurt: după cum ştii, se poartă discuţii intense ca PMP să fuzioneze cu PNL. Mie nu-mi convine, pentru că iar rămân fără funcţia de şef de filială, ca la fuziunea cu UNPR, dar asta e…
Marius Bodea: – Să ştii că e bine să fii şi copilot. Nu poţi fi tot timpul comandant de zbor.
Petru Movilă: – Scuteşte-mă cu avioanele tale! Dacă n-ar fi fost dragostea mea faţă de PD şi Traian Băsescu, n-aş fi acceptat niciodată ideea acestei fuziuni. Pentru că asta se va întâmpla după contopirea celor două partide: vom avea o mare forţă portocalie. La care, din păcate, dar nu pot face nimic, va trebui să adăugăm şi un strop de USR.
Marius Bodea: – Cum, vom face front comun cu Cosette?
Petru Movilă: – Bine ai zis: front! La asta se gândeşte toată lumea când o vede pe fătuca aia. Ei bine, după ce ieşim din labirintul ăsta cultural, ne vom întâlni cu Cosette pentru a contura nişte strategii.

O oră mai târziu, la o cafenea din Palas. La o masă, Cosette soarbe încet dintr-o ceaşcă de cafea. Din când în când, îşi face câte un selfie. De ea se apropie Movilă şi Bodea, cel din urmă cărând un tablou.

Petru Movilă: – Bună, Cosette, sper că nu ne-ai aşteptat prea mult.
Cosette Chichirău: – Nu, şi eu sunt venită cam de vreo 400 de like-uri. Dar ce şi-a cumpărat Marius?
Marius Bodea: – Ei, o copie după Carul cu boi. Avem nevoie de un vehicul politic.
Petru Movilă: – Cosette, să nu mai pierdem timpul. Riscăm să fim văzuţi în forfota asta. Uite, se apropie alegerile europarlamentare şi a venit vremea să ne unim destinele.
Cosette Chichirău: – Mulţumesc de propuner, dar ştiam că eşti însurat.
Petru Movilă: – Nu, bre, la destinele politice mă refer. Trebuie să facem o mare alianţă PMP – PNL – USR dacă vrem să avem o şansă la alegeri. Marius Bodea: – Iar pentru asta e nevoie să ieşim în faţa publicului cu anumite competenţe. De pildă, eu mă pricep la transporturi şi mediu.
Petru Movilă: – Eu sunt expert în sănătate, spitale, medici, tot tacâmul. Tu la ce eşti bună?
Cosette Chichirău: – Deşi lumea mă percepe ca pe o femeie de fier, ei bine, nu e aşa. Sunt foarte sentimentală şi vulnerabilă. Vă invit la mine acasă ca să vă demonstrez asta!

Mai târziu, în bucătăria lui Cosette. Tânăra useristă, cu un şorţ la brâu, le întinde lui Bodea şi Movilă câte o farfurie plină cu mâncare.

Cosette Chichirău: – Iată la ce mă pricep eu cel mai bine: la gastronomie!
Petru Movilă: – Dar ce fel de mâncare ai preparat?
Cosette Chichirău: – Salată de varză useristă. Pornind de la sloganul Fără penali în funcţii publice, am aplicat o reţetă pe măsură: fără sare, fără piper, fără ulei, fără ceapă, fără lămâie! Luaţi şi gustaţi, pofticioşilor!

După un timp, Bodea şi Movilă ies alergând şi ţinându-se burtă.
Marius Bodea: – Aoleu, cum ajung la prima toaletă?? Unde e avionul când ai nevoie de el??
Petru Movilă: – Văleu, unde e spitalul regional de urgenţă când ai nevoie de el?? Cosette, iartă-ne, nu eşti o femeie de stat la cratiţă, ci în Parlament e locul tău!!

Movilă (foto sus): Mi-e că, dacă fuzionează PMP cu PNL, apoi se aliază cu USR, iese un Triunghi al Bermudelor în care tuturor o să ne dispară funcţiile de şefi de filiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *