Activiștii A8, specialiști în proiecte pe propria răspundere. Cătălin Urtoi, încercând să facă profitabil proiectul Autostrăzii A8

Caterincă de Bahlui

Dacă la nivelul concretului epidemia de coronavirus a paralizat cam totul, la capitolul idei și proiecte înălțătoare stăm foarte bine, mai ales la Iași, unde se vântură aceleași schițe fanteziste privind infrastructura rutieră de mare calibru. Cătălin Urtoi, fost activist civic, fost consilier onorific al ministrului transporturilor, dar etern promotor al Autostrăzii Iași – Târgu Mureș, mai nou și candidat la Primărie, nu lasă jucăria din mână și continuă să monitorizeze pașii iluzorii de realizare a marilor căi de transport rutier. Alți doi activiști de bază, Ionel Apostol și profesorul George Țurcănașu, fac și ei aceeași treabă, dar fiecare pe bucățica lui de optimism. (pamflet)

Un garaj cu tot soiul de piese și scule agățate sau aruncate grămadă pe niște rafturi.

În lipsa mașinii, o masă pe care se află diverse hărți, planșe desenate, toate studiate cu atenție de către Cătălin Urtoi. În biroul de lucru adhoc constituit intră Ionel Apostol.

Ionel Apostol: – Oho, bravo! Onoare muncii! Mă bucur să te văd atât de preocupat de proiectele noastre, chiar și în carantina asta.

Cătălin Urtoi: – Mda, nu e o bucurie. Mă gândeam la Ștefan Mandachi, cum își scoate omul pârleala pe timp de criză. După ce că a făcut metrul ăla de autostradă, acum scoate la vânzare câte un centimetru din el, mă rog, cică pentru cauze umanitare. Noi ce putem vinde? Câte un centimetru pătrat din planșele cu A8?

Ionel Apostol: – Apropo de planșe. Când le cercetezi, sper că umbli cu mănuși. La cât praf s-a așezat pe ele, covidul huzurește pe undeva pe la Ditrău.

Cătălin Urtoi: – Lasă-l să stea acolo, înțepenit în munți. Noi să ne concentrăm pe bucățica noastră de Moldovă. La urma urmei, am folosit numele de Moldova în toate asociațiile și partidele noastre, nu mai ai loc de Moldova vrea autostradă, Moldova se dezvoltă, Împreună pentru Moldova etc. etc.!

Ionel Apostol: – Mda, nu prea ești în apele tale. Trebuie să ieși din starea asta. Știu, e greu, dar…

Urtoi se ridică brusc de la masă, începând să se plimbe agitat prin garaj.

\"\"
Urtoi (pamflet): Hai, care mai vrea, care mai dorește, vând proiect autostradă nou – nouț, are la bord doar două drumuri la București, revizia pe Facebook făcută la zi, funcționează ireproșabil în campanie electorală

Cătălin Urtoi: – Cum să mă simt bine, când, iată, alegerile locale vor fi amânate la paștele cailor? Îți dai seama că treaba asta mi-a dat peste cap toată programarea mea politică? Aveam totul proiectat, pe studii de fezabilitate, explorări în teren, evaluări tehnice. Calculasem exact câți pași am de făcut de acasă până la primărie, limitele de viteză, porțiunile cu risc ecologic, de pildă comunitățile de ciori, guguștiuci, porumbei și turturele de pe traseu.

Ionel Apostol: – Măcar ai făcut evaluările pentru drum expres sau în regim de autostradă?

Cătălin Urtoi: – Mă jignești. Normal că autostradă! Mă vedeai pe mine circulând dus – întors către Primărie doar pe două benzi pe sens?

Ionel Apostol: – Nici vorbă, am spus și eu așa…

Urtoi se așează oftând pe scaun.

Cătălin Urtoi: – Însă pacostea asta de covid mi-a năruit planurile. S-au prăbușit ca un viaduct în Alpi, ca podul de pe râul Kwai, ca mănăstirile în perioada de probă a Meșterului Manole.

Ionel Apostol: – Da, trebuie să ne găsim ceva de făcut, să ieșim din înțepenirea asta. Altfel, ne pierdem abilitățile de ctitori, ce naiba!

Chiar în acel moment, ușa metalică a garajului se deschide scârțâind, în cadrul ei apărând George Țurcănașu.

George Țurcănașu: – Salutare! Nu fiți speriați, am declarație la mine. Am scris că ies în interes profesional, respectiv de prospectare a traseului Autostrăzii A8. Vă dați seama, pot să mă duc fluierând până la Târgu – Mureș, sunt acoperit.

Ionel Apostol: – Bine ai venit, George! Fratele nostru Cătălin este depresiv și mă gândeam ce să facem să nu ne contaminăm și noi.

George Țurcănașu: – Aha, înțeleg. Păi, eu venisem la voi tocmai cu un plan de lucru pe timp de criză. S-ar putea să fie leacul care-l va scoate pe Cătălin din starea asta.

Cătălin Urtoi (cu glas sfârșit): – Nu cred să existe așa ceva…

Țurcănașu întinde pe masă o planșă uriașă.

George Țurcănașu: – Dragi colegi, am găsit soluția reconversiei noastre profesionale, care se aplică de minune actualelor restricții de circulație. Grație ideii mele, vom mulțumi mii de ieșeni izolați în case.

Ionel Apostol: – Sună interesant! Despre ce e vorba?

George Țurcănașu: – O chestie revoluționară, specifică mie. Pe scurt, am elaborat un plan complex de amenajare a unei rețele de tuneluri pe sub străzile Iașului pe care ieșenii să le poată folosi pentru a evada din carantină! Ia uite aici: ramificații care duc spre puncte de interes: pescuit, parcuri, biserici. Benzi de mare viteză către Ciric și pădurile din jur. Recreere, libertate, sănătate!

Nu apucă bine Țurcănașu să continuie, că în garaj intră o patrulă de poliție.

Polițistul: – Aha, ce se întâmplă aici? Ședință clandestină, după cum văd. Aveți declarație pe propria răspundere?

George Țurcănașu: – Desigur.

Cu gesturi precipitate, se caută prin buzunare. Nu găsește hârtia. În disperare de cauză, arată spre planșă. Polițistul ia planșa și o privește îndelung.

Polițistul (citește apăsat): -Plan de rețele rutiere subterane. Autostrada Centru – pivnițele Cotnari. Drumul expres Alexandru cel Bun – Ciric. Varianta ocolitoare zona Poliția Municipiului Iași? Hopa! Ia poftiți la secție, ilegaliștilor, să ne desenați o declarație frumoasă și o semnătură artistică pe procesul verbal de contravenție, numai bune de pus în ramă la ANAF!

1 thought on “Activiștii A8, specialiști în proiecte pe propria răspundere. Cătălin Urtoi, încercând să facă profitabil proiectul Autostrăzii A8

  1. Am râs cu lacrimi… Nu e rău. Vă citesc cu plăcere, iar proiectul A8 va avea până la urmă o finalitate și datorită vouă, sau… ție. Nu știu câte persoane sunteți 🙂
    Sănătate multă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *