anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Bilanţ tragic pentru Iaşi: În fiecare zi, în Iaşi mor 23 de firme şi se nasc doar 15

GALERIE
Sediul-ONRC
  • Sediul-ONRC
- +

Numărul ieşenilor care au ales să îşi deschidă o afacere anul trecut este cu 10% mai mic faţă de anul anterior.

Situaţie alarmantă pentru economia locală. La Iaşi, în medie, în fiecare zi a anului trecut, au dispărut din „peisaj” 23 firme. În schimb, doar 15 societăţi le-au luat ulterior locul, fiind înfiinţate zilnic, tot în medie, potrivit calculelor „Ziarului de Iaşi” pe baza datelor pe 2016 centralizate de Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC).

Cine este pe primul loc
 
Iaşul ocupă locul trei într-un top neoficial al judeţelor cu cele mai multe cazuri de firme radiate anul trecut. Municipiul Bucureşti, cu 20.357 de cazuri, şi judeţul Cluj, cu 6.054 de firme radiate, ocupă primele două poziţii la nivelul întregii ţări. În 2016, 4.693 firme din judeţul Iaşi au fost radiate din evidenţele Registrului Comerţului, număr cu 14,11% mai mare faţă de cel consemnat în intervalul ianuarie-decembrie 2015.Tot anul trecut, în judeţul Iaşi, 567 de agenţi economici şi-au suspendat activitatea, cu 5% mai mult faţă de datele pe anul 2015. Incidenţa cazurilor de firme care au fost dizolvate în judeţ a fost mai mare cu 6,13 procente comparativ cu situaţia pe 2015: 734 de firme au fost dizolvate în urmă cu doi ani, faţă de 779 de cazuri, câte erau în evidenţe la 31 decembrie 2016.
 
Locul trei la insolvenţe
 
Potrivit ONRC, numărul dosarelor cu firme intrate în insolvenţă, deschise în anul trecut la Tribunalul Sindic din Iaşi, a crescut cu aproape 12 procente comparativ cu situaţia din ianuarie-decembrie 2015. Circa 520 de firme din judeţ au intrat în insolvenţă pe parcursul anului trecut, „stoc” care plasează judeţul în fruntea clasamentului naţional, pe locul trei, după Bucureşti şi Bihor. La nivelul întregii ţări, numărul de firme intrate în insolvenţă a scăzut cu aproape 19 procente, raportat la situaţia din 2015.
 
Interesul pentru afaceri este în scădere
 
Potrivit centralizării efectuate de Registrul Comerţului, numărul persoanelor care au realizat demersuri pentru deschiderea de noi firme în judeţ a scăzut cu mai bine de 10 procente în decurs de un an. 3.875 de persoane au înfiinţat firme în 2016 la Iaşi faţă de 4.313 în 2015. Majoritatea covârşitoare a celor care au deschis noi unităţi economice, în procent de 69%, au ales să înregistreze societăţi cu răspundere limitată. Alţi 471 de antreprenori au deschis întreprinderi individuale în 2016, iar 675 de noi persoane figurează în evidenţele pe judeţ cu statutul de persoană fizică autorizată. 45 de întreprinderi familiale noi au fost înregistrate în 2016 şi o singură societate pe acţiuni.
 
 
    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

​De ce dorința lui Elon Musk de a face din libertatea de expresie o prioritate pentru Twitter a stârnit panică în rândul elitelor liberale din America?

Alexandru LĂZESCU

​De ce dorința lui Elon Musk de a face din libertatea de expresie o prioritate pentru Twitter a stârnit panică în rândul elitelor liberale din America?

Deşi pentru mulţi, mai ales pentru cei care au prins perioada comunistă, libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală, paradoxal, simpatizanţii ideologiei „woke” cred că aceasta trebuie restrânsă pentru a nu afecta „sănătatea” discursului public şi democraţiei.

opinii

Izolare

Nichita DANILOV

Izolare

Oare bunul simţ şi intuiţia ne pot salva să nu cădem în plasa subiectivismului şi a manipulărilor pe care mass media şi reţelele de socializare, dar şi alte entităţi, le ţes deasupra noastră, determinându-ne să vedem doar o mică parte din adevăr şi din ororile pe care le trăim?!

Pe cine a sărăcit pandemia?

Ciprian IFTIMOAEI

Pe cine a sărăcit pandemia?

Există multe situaţii în care sărăcia se reproduce social: copiii care se nasc şi evoluează în familii sărăce, cu intensitate foarte scăzută a muncii, cu educaţie precară, excluşi social ajung să dezvolte comportamente caracteristice persoanelor care fac parte din aşa-numitele „pungi cronice ale sărăciei”.

Ruşii şi ruşinea

Michael ASTNER

Ruşii şi ruşinea

nu există ruşine fără onoare./ nu există onoare fără ruşine./ ruşii, deci, n-au nici, nici/ excepţiile confirmă regula.

pulspulspuls

Oare unde s-a ascuns pupilul politic al lui Cozet?

Oare unde s-a ascuns pupilul politic al lui Cozet?

Apropo de faptul că am adus ieri în discuţiune, aicea la analiza săptămânii de la rubricuţă, şi chestiunea situaţiunii politice şleampete a USR Iaşi, ne-au întrebat unii cetitori dacă mai ştim ceva de şefii filialei. 

Caricatura zilei

Nume de floare

Editia PDF

Bancul zilei

- Ce faci în cazul unei explozii nucleare? - Te uiti la ea, ca alta nu mai vezi.  

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    SURSA FOTO: Sidonia Bogdan

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

    X