Covid 19: cum să scoți bani din tuse seacă. Pamflet cu Pițigoi, Butucă și Fiterman

Satiră cu ștaif

Criza coronavirusului are efecte diferite pentru oamenii de afaceri ieșeni. De pildă, Adrian Butucă (editura Polirom și postul Radio HIT), a reușit să se pună la adăpost în mod nesperat. Înainte de nebunia pandemiei, Butucă, fost patron al societății Moldomobila, a vândut un teren către Kaufland România, tranzacție ce i-a lăsat în cont peste 6 milioane de euro, bani numai buni de trecut vremurile de restriște. Pe de altă parte, Bogdan Pițigoi, proprietarul grupului Tester, este afectat puternic de scăderea vânzărilor auto. În fine, Dan Fiterman de la Arcadia reușește să se mențină pe linia de plutire, afacerile din sănătate fiind încă profitabile. (pamflet)

Un garaj de service auto. Sub un Logan, îmbrăcat într-un halat pătat tot de ulei, Bogdan Pițigoi meșterește ceva. În garaj intră Adrian Butucă, îmbrăcat la patru ace și ronțăind cu poftă dintr-o pungă de pufuleți.

Adrian Butucă: – Hei, e cineva pe aici să mă ajute și pe mine într-o mică problemă? Plătesc bani gheață!

Pițigoi iese oftând de sub mașină.

Bogdan Pițigoi: – Ah, tu erai? Credeam că am cu adevărat un client. Să știi că glume din astea nu se fac în perioadă de criză.

Adrian Butucă: – Hai, Bogdane, credeam că ai simțul umorului. Și chiar am ceva la motor, nu știu ce naiba e, nici nu-mi pasă prea tare. Mai mult am venit să socializăm un pic.

Bogdan Pițigoi: – Nu prea am chef. Dacă ai fi vrut să socializeze contabilii noștri la semnarea unor contracte, aș mai fi fost dispus, dar așa…

Adrian Butucă: – Hai, mă, capul sus! Uite, eu am șase bulioane în bancă, dar tot pufuleți mănânc. E modul meu de a fi modest, de a respecta mutrele falimentarilor din jur.

Bogdan Pițigoi: – Pufuleții ți i-a dat Kaufland bonus la tranzacția făcută cu ei?

Adrian Butucă: – Uite, vezi că nu e greu să faci și tu un spirit de glumă? Ești băiat tânăr, la vârsta ta jonglam cu Mercedesurile prin Iași. Chestia e că eu n-am avut noroc. M-am spart în figuri cu banii. Poate că și numele meu o fi predestinat. Butucă nu poate decât să pună afacerile pe butuci.

Bogdan Pițigoi: – Bine, acum să nu crezi că sunt chiar la fundul sacului. Mai scot ceva bani din imobiliare, IT-iștii ăștia pot lucra de peste tot. Cum dau în folosință un birou, cum se umple imediat de o gașcă de ochelariști cu laptopurile sub braț.

Butucă scoate din buzunarul costumului o pungă cu cipsuri.

Adrian Butucă: – Auzi, știi la ce mă gândeam venind spre tine? Nici mie nu-mi vine să cred ce idei meseriașe de afaceri am!

Bogdan Pițigoi (luând și el un cips din pungă): – Spune, te ascult.

Adrian Butucă: – Uite, firma ta se cheamă Casa Tester. Ei bine, ce aparate sunt la mare căutare în vreme asta de pandemie?

Bogdan Pițigoi: – Testele de covid?

Adrian Butucă: – Exact! Deschide rapid un punct de lucru, cu vreo cincizeci de operatori care să testeze lumea. O sută de euro testul, numai la Casa Tester! Ei, ce zici?

Bogdan Pițigoi: – Nu sună rău. Dar mi-ar trebui un specialist în chestii din astea medicale, un tip care să mă îndrume ce să fac.

Adrian Butucă: – E simplu, rezolvăm și asta! Îl vizităm pe prietenul Fiterman și băiatul ne ajută, o să vezi!

O oră mai târziu. Subsolul spitalului Arcadia. Pe un culoar îngust, luminat discret, Butucă și Pițigoi pășesc atent, privind circumspect în jur.

Bogdan Pițigoi: – Ești sigur că aici trebuia să ajungem?

Adrian Butucă: – Da, zicea că a mutat Little Texas la subsolul spitalului, din motive de prohibiție. E ca în marea criză economică din America, ce mai! Deja încep să mă simt ca un gangster, un soi de Al Capone.

Cei doi găsesc o ușă pe care scrie Laborator de Anatomie Patologică.

Adrian Butucă: – Aici trebuie să fie!

Bogdan Pițigoi: – Cum să fie aici, nu vezi ce scrie pe ușă?

Adrian Butucă: – O fi laboratorul de cofetărie. Știi, el face și desert la restaurant.

Butucă deschide ușa, dincolo de care se vede un salon elegant, cu mese rotunde, iluminate discret. La o masă, Dan Fiterman soarbe dintr-un cocktail. Le face semn să se apropie.

Dan Fiterman: – Luați loc, domnilor. Adrian, sper să nu mai scoți din buzunare vreo pungă de covrigi.

Adrian Butucă: – Nici măcar dacă-s de Buzău?

Dan Fiterman: – Nici! Pot înțelege că ai o grămadă de bani și nu știi ce să faci cu ei, dar nici chiar atât de opulent nu poți să fii în fața noastră.

Bogdan Pițigoi: – Așa e, riscă să devină antipatic cu dezmățul său gastronomic.

Dan Fiterman: – Mai ales în cochetul meu restaurant. Ei, cum vă place noua locație?

Adrian Butucă: – Super! Totuși, nu e cam frig aici?

Dan Fiterman: – Trebuie să menținem proaspete preparatele din carne. Dar să trecem peste asta. Cu ce vă pot ajuta?

Bogdan Pițigoi: – Adi mi-a dat ideea să deschid la Casa Auto un punct de testare pentru covid.

Dan Fiterman: – Bun, bun. Un fel de test drive. Vine omul cu mașina, îl testezi, pleacă mai departe.

Adrian Butucă: – Exact! Acum spune-ne ce aparatură să luăm.

Dan Fiterman: – Vă dau un pont. Treaba asta cu covidul e pe ducă. Mai bine testați clienții pentru a vedea care dintre ei e cu bănetul gros. Știi, mulți bogați sunt asimptomatici. Adică zici că-s terchea – berchea, dar ei au miliarde în cont.

Adrian Butucă: – Și cum facem asta?

Dan Fiterman: – Simplu. Le dai bonus o cină la Little Texas. Dacă mai vine și a doua zi, ăla e putred de bogat! Doar să mă lase ăștia să redeschid restaurantul și dăm drumul la programul de testare. Hai, că mi s-a făcut poftă de rafinament și eleganță! Adi, scoate și tu covrigii ăia.

Pițigoi (foto sus, pamflet): Covidul a gripat toată industria auto. Cei din vânzările de mașini nici nu mai fac test drive, de frică să nu iasă pozitiv cu falimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *