Viaţă de student: se bagă sushi la şaormeriile din Tudor!

Râs cu plâns

Universitatea Tehnică din Iaşi continuă să fie activă în planul dezvoltării relaţiilor internaţionale. De ceva vreme, conducerea instituţiei lucrează la stabilirea unui acord cu Universitatea din Nagoya care prevede ca o delegaţie de studenţi japonezi să participe timp de 90 de zile la o vizită de studiu făcută în Iaşi. Astfel, tinerii japonezi vor deprinde la Iaşi o serie de cunoştinţe care îi vor ajuta ulterior în carieră. Până îi vom vedea pe studenţii niponi plimbându-se de-a lungul Bahluiului sau bând o bere în pub-urile din Tudor, i-am întrebat pe rectorii altor universităţi ieşene dacă pun la cale astfel de experienţe academice. (pamflet)

Viorel Scripcaru, rector UMF – Mă scuzaţi, dar e hilară ideea. Noi avem în fiecare an schimburi valutare, pardon, de experienţă cu studenţi din vreo 30 de ţări. Sigur, ne-ar interesa şi ceva de prin estul Asiei, că de cei din Orientul Mijlociu suntem sătui. Evident, ar fi interesant de studiat şi lucrurile mai tradiţionale din zona niponă, de pildă comportamentul gheişelor. Mă gândesc că ar merge să facem şi o secţie de gheişe care, după absolvire, să lucreze în sistemul sanitar. Cică o gheişă îţi ia durerea cu mâna. Să vedem, mai cercetăm problema.

Vasile Vîntu, rector USAMV – Da, e bună ideea celor de la Universitatea Tehnică. În calitate de agronom, mereu voi susţine soiurile hibride, respectiv amestecurile de civilizaţii. Şi apoi, dacă nu la Politehnică să vină japonezii, apoi unde să se ducă, la noi? Poate la horticultură, unde avem ceva în comun cu ei, mai precis salcâmul japonez şi trandafirul japonez. Totuşi, nu-mi asum riscul ăsta. Ar fi în stare să ne bage tehnologia lor pe gât şi să ne trezim cu tot felul de roboţei prin livezile patriei. Nu, merci, am piticii mei de grădină.

Atena Simionescu, rector Universitatea de Arte – Desigur, aş fi interesată de aportul cultural japonez. De-a lungul secolelor, minunatul popor din Ţara Soarelui Răsare a dezvoltat forme artistice deosebite. Mă refer aici la haiku, origami, dar şi la seppuku sau harakiri, de ce nu?

Tudorel Toader, rector UAIC – Domnilor, eu sunt deschis oricărei modalităţi de cooperare cu toate civilizaţiile lumii. Pentru că sunt jurist de formaţie, mi-ar plăcea să am ocazia de a studia câte ceva din codurile de onoare ale samurailor. Din câte am auzit, şi ei obişnuiau să dea ordonanţe de urgenţă care să modifice codurile. Bine, o făceau ceva mai direct, cu ajutorul săbiilor care puteau şterge într-o secundă orice amendament aflat în dispută, fără dezbateri parlamentare.

Condurache (foto primul din dreapta, pamflet): Da, stimaţi colegi japonezi, cam atât de sus e nivelul învăţământului politehnic ieşean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *