Vasile Arhire: „În televiziune, trebuie să surprinzi telespectatorul, să-l faci să caște de plictiseală doar de două – trei ori!”

Satiră cu ștaif

După o lungă perioadă în care a ocupat funcția de director executiv al TVR Iași, jurnalistului Vasile Arhire nu i-a mai fost prelungit mandatul de conducere, locul acestuia fiind luat de către Gabriela Baiardi. La acest ceas de restriște, am reușit să purtăm un scurt dialog cu fostul coordonator editorial al studioului TVR din Iași. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule Vasile Arhire, vă așteptați la schimbarea dumneavoastră din funcție?
Vasile Arhire: – Evident, aveam presimțirea asta, întărită și de capacitățile mele de ghicitor. După cum probabil știți, realizez de multă vreme emisiunea „Ghici cine vine la cină?” și rareori mi-a venit un alt invitat decât cel pe care-l invitasem.

IEȘEANUL: – Cum așa, s-a întâmplat să invitați pe cineva și să vină altcineva?
Vasile Arhire: – Domnule, fac o meserie foarte periculoasă, așa că îmi plac surprizele, provocările. Ăsta e tot farmecul, să te pregătești pentru o emisiune și să iasă cu totul altceva, să surprinzi telespectatorul, să-l faci să caște de plictiseală doar de două – trei ori! Asta înseamnă televiziune de calitate.

IEȘEANUL: – Cum vi se par acuzațiile privind declinul profesional al TVR Iași?
Vasile Arhire: – Nefondate. TVR Iași are un farmec aparte. Dacă veți avea răbdarea să ne urmăriți, veți descoperi niște reportaje senzaționale! De pildă, peisaje bucolice din dulcea Bucovină, repere istorice din vatra Tecuciului, personalități care au schimbat viața comunei Pătârlagele și multe alte subiecte care te țin cu sufletul la gură.

IEȘEANUL: – Sunteți și un binecunoscut jurnalist sportiv. Ca să parafrazăm, din moment ce nu v-a mai fost prelungit mandatul, aveți impresia că nu ați stăpânit prea bine vestiarul?
Vasile Arhire: – Nu știu, nu cred. Eu le-am dat mână liberă la toți. Dom’le, vrei să faci o investigație despre un furt de găini la Dumești, ia șoferul, sunetistul, cameramanul, machieuza, băiatul cu luminile, monteurul și descindeți la fața locului, fără frică! Numai când văd ăia ce armată a trimis TVR pe capul lor, mărturisesc tot!

IEȘEANUL: – Incisivitate și curaj!
Vasile Arhire: – Bineînțeles! Bine, se cheltuiau niște bănuți, dar să surprinzi asfințiturile de soare din Belciugatele sau Moțca e o treabă care costă, ce să-i faci!

IEȘEANUL: – TVR sau BBC?
Vasile Arhire: – Nu-mi place BBC. TVR Iași, da. Așa, mai molcom, mai pe înțelesul baciului moldovean.

IEȘEANUL: – Presă scrisă sau televiziune?
Vasile Arhire: – Ambele sunt iluzii, domnule. Unde mai vezi presă tipărită? Totul e virtual, vânare de vânt.

IEȘEANUL: – Director sau redactor?
Vasile Arhire: – Redactor – șef!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *