Useriștii fac figurație în scandalul Operei ieșene. Filip Havârneanu, explicând distribuția în cadrul tragicomediei USR Iași

Râs cu plâns

Pentru ca tacâmul scandalurilor legate de Opera Națională din Iași să fie complet, mai lipsea o reacție din partea junilor de la Uniunea Salvați România Iași. Cam la spartul târgului, aceștia și-au exprimat o opinie indignată în privința managementului lui Beatrice Rancea, declarându-se solidari cu artiștii „nedreptățiți”, despre care au spus că „trăiesc clipe de coșmar”, iar „9 ani de dictatură abuzivă și ilegalități ale actualului manager, Beatrice Rancea, i-au secat de puteri și de speranță”. Evident, useriștii ieșeni habar n-au de performanțele înregistrate de ONRI sub bagheta lui Rancea, dar cum să nu se lipească și ei de o bună porție de băgare în seamă? În acest context, am pus mâna pe un schimb de mesaje între liderii USR Iași Cosette Chichirău, Dan Lungu și Filip Havârneanu. (pamflet)

Cosette Chichirău: – Filip, te rog să-mi spui cine din cadrul organizației a lansat acest atac împotriva lui Beatrice Rancea. Dacă ești tu la originea acestui manifest, să știi că mă supăr. Tu nu știi că nu ai voie să te gândești la altă femeie în afară de mine? Lasă chestiile culturale în seama expertului nostru, domnul scriitor Dan Lungu. Să nu te mai prind că te bagi în seama prin zona boemă a Iașului. Acolo e pierzania spiritului de luptător civic! Iar eu te vreau mereu ager lângă mine!

Filip Havârneanu: – Iubita și celesta mea Cosette, rogu-te, iartă-mă, dar nu eu am fost cu ideea acelui mesaj de protest. Câțiva colegi de-ai mei s-au jucat un pic pe Facebook și a ieșit tărășenia aia. Cât despre mine, faptul că am fost de două – trei ori la Operă nu înseamnă că m-am lăsat contaminat de spiritul artistic, cultural, Doamne ferește! Știu, sunt conștient de faptul că un războinic userist nu trebuie să fie vulnerabilizat prin cultură! Mă uit la bietul Dan Lungu, în ce hal a ajuns, în ce mizerie politică l-a adus pofta sa de literatură.

Dan Lungu – Cosette, nu mai certa copilul degeaba. Chiar și dacă ar vrea, tot nu ar putea avea anvergura necesară criticării managementului lui Rancea. Nu că aș fi fanul doamnei cu pricina, dar Filip trebuie mai întâi să depășească nivelul aprofundării temeinice a operelor lui Creangă sau Petre Ispirescu. Apoi, eventual, l-ai putea lăsa, cu supravegherea de rigoare, să ia parte la aventura unui spectacol de marionete la Luceafărul. Cu mare prudență, aș recomanda și o cură de lectură la Biblioteca Județeană, cu doze bine controlate din produsele Coelho sau Dan Brown. Spun astea doar din postura de expert cultural, așa cum frumos m-ai catalogat. Că de părerea mea politică bănuiesc că nu mai ai nevoie de multă vreme!

Havârneanu (foto stânga, pamflet): În opereta USR Iași, eu mă ascund după masca lui Joker, Dan Lungu are o excelentă prestație în rolul exilatului poet Ovidiu, iar Cosette e o fenomenală Lucrezia Borgia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *