Universitatea Tehnică va avea un nou cămin pentru doctoranzi și șefi de promoție

Calcul la rece

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va construi un nou cămin din fonduri puse la dispoziție de către Guvern prin Compania Națională de Investiții (CNI), cu o valoare maximă estimată de 30 de milioane de lei.

O delegație a TUIASI formată din Petru Condrea, directorul general administrativ, și Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești, structură ce are în gestiune Campusul „Tudor Vladimirescu”, a participat luni, 13 martie, la o ședință de lucru organizată la Ministerul Educației Naționale. Aici s-au întâlnit cu Manuela Irina Patrașcoiu, președinte al Consiliului de Administrație al CNI, și Eduard Adrian Cefălan, director al Direcției Implementare Proiecte Complexe și Investiții în Infrastructura Justiției la CNI, dar și reprezentanți de la alte 29 de universități care au fost declarate eligibile pentru a primi finanțare în vederea construirii unui nou cămin studențesc.

Din discuțiile purtate până în prezent la nivelul conducerii TUIASI, există dorința ca acest cămin să fie destinat doctoranzilor, studenților familiști și șefilor de promoții. Va există un oficiu de preparare a hranei la fiecare etaj, putând fi incluse și bucătării în camere, spălătorie la nivelul căminului, sală de studiu sau mediatecă, climatizare sau aparate de aer condiționat în camere, frigider și televizor. Practic, căminul va fi gândit să asigure un confort suficient de ridicat studenților încât să nu mai fie nevoie de îmbunătățiri. Dacă proiectul o va permite, conducerea universității ia în calcul inclusiv oferirea unor condiții avantajoase de cazare și pentru cadrele didactice tinere în căminul respectiv. Căminul va trebui să respecte o serie de norme și standarde de calitate pentru a putea fi încadrat în categoria clădire verde, care vor fi reglementate la începutul anului 2018, după cum au specificat reprezentanții CNI.

„Va fi un cămin excepțional, cu toate necesitățile actuale și absolut tot ce își poate dori un student în momentul de față. Va fi un cămin verde, foarte eficient din punct de vedere energetic, prin urmare vrem să îl utilizăm și costurile de întreținere să fie minime. Suma de bani oferită este foarte mare și proiectul trebuie gândit bine, dar eu cred că poate fi una dintre cele mai impunătoare clădiri din Iași”, a declarat Bogdan Budeanu.

Căminul va fi amplasat pe un spațiu de aproape 4.000 de metri pătrați pe care Universitatea îl are între Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Construcții și Instalații. Universitatea Tehnică va avea cheltuieli minime legate de racordarea la sistemul de utilități, fiindcă punctul de transformare aferent terenului a fost gândit să suporte încă un consumator mare, de nivelul unui cămin, fiind zona destinată mutării Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informațiilor din Copou, în anii ’90, mutare care nu s-a mai concretizat.

Execuția lucrării va începe cel mai devreme în trimestrul patru al anului 2017 și CNI a anunțat că TUIASI va recepționa lucrarea în maximum doi ani de zile din acest moment.

Conducerea Universității a transmis în toamna anului trecut o notă de fundamentare care a fost analizată de către Ministerul Educației Naționale și, pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare și capacitatea existentă, s-a decis includerea TUIASI în rândul celor 30 de universități care sunt eligibile pentru a primi această finanțare. O altă condiție importantă a fost ca universitatea să aibă terenul în proprietate sau în administrare, și ca acesta să fie liber de sarcini. Ministerul Educației Naționale va fi intermediar între universități și Compania Națională de Investiții. Proiectul va fi unul similar la nivel național – universitatea va trimite la Minister o temă de proiectare, un extras de carte funciară al amplasamentului, un certificat de urbanism și o hotărâre de Consiliu de Administrație prin care amplasamentul va fi predat către Compania Națională de Investiții. CNI va desfășura licitația și va superviza, alături de universități, implementarea proiectului.

„Este adevărat că universitatea noastră dispune de unul dintre cele mai mari campusuri studențești din România. În același timp, faptul că acest campus are o vârstă cuprinsă între 30 și 45 de ani ne solicită destul de consistent financiar și continuu pentru reabilitarea căminelor. De aceea, în contextul proiectului lansat de Guvern privind construcția a 30 de cămine studențești, am profitat de faptul că suntem o universitate importantă, dispunem de teren în calitate de proprietar și am depus această solicitare. Acum o săptămână am fost informat că suntem eligibili și că suntem incluși în lista de finanțare. Căminul va fi plasat în zona platformei didactice, ceea ce vă permite accesul ușor la orice punct al acestei platforme, fie că este în Podu Roș sau în Tudor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

La întâlnirea de ieri de la București s-a precizat că universitățile au cerut în notele de fundamentare de la 80 la 900 de locuri de cazare și că CNI va porni de la un standard de cazare de 200 de locuri și un buget de 30 de milioane de lei pentru fiecare cămin, universitățile putând să solicite modificarea proiectului conform temelor proprii de proiectare.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.