TUIASI a introdus Doctoratul European și a aderat la mai multe rețele internaționale universitare pentru cooperarea în domeniul studiilor doctorale

Iașul sub lupă

Conducerea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a realizat, începând cu data de 1 octombrie, pașii necesari pentru a-și crește vizibilitatea studiilor doctorale, reușind să introducă certificatul de Doctorat European, să creeze noi oportunități de colaborare inter-instituțională și să includă universitatea în mai multe rețele internaționale de profil.

Astfel, TUIASI are posibilitatea de a oferi studenților la studiile doctorale titulatura de „Doctorat European”, un concept propus de către European University Association, cu scopul de a stimula integrarea absolvenților de doctorat din țările europene în mediul academic și socio-economic european. Pentru obținerea certificatului de Doctorat European, un doctorand trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative, propuse de către EUA și adoptate deja de către TUIASI.

Pentru a obține un certificat de Doctorat European, un student trebuie să fie înmatriculat într-un program de studiu de doctorat acreditat la TUIASI, trebuie să îl parcurgă și să promoveze proiectul de cercetare științifică având cel puțin calificativul „foarte bine”. Pe parcursul studiilor sale, trebuie să efectueze un stagiu de cercetare în domeniul tezei de minimum trei luni în una sau două universități din Uniunea Europeană sau țări asociate UE, cu excepția României, de unde să obțină un raport pozitiv al stagiului din partea coordonatorului de la universitatea parteneră.

Ulterior, cel puțin un membru din comisia de susținere a tezei de doctorat trebuie să fie cadru didactic sau de cercetare într-o universitate sau un institut de cercetare din UE și țări asociate, dar nu din aceleași instituții unde a efectuat stagiul de minimum trei luni de cercetare. Totodată, teza de doctorat trebui să fie redactată într-o limbă de circulație internațională, de preferat engleză, iar susținerea publică a tezei trebuie să fie făcută într-o limbă de circulație internațională. „Atunci când suntem înconjurați de o criză sanitară fără precedent, când unii își pierd locurile de muncă, când majoritatea firmelor își restrâng activitatea, când întreaga societate este puternic afectată – este oare potrivit să vorbim despre educație și performanță în studii doctorale? Răspunsul este un «da» ferm. Educația, în toate formele ei, trebuie să fie prioritatea numărul 1 a oricărei societăți, mai ales în perioade de recesiune”, a declarat prof. dr. Alina Minea, director al CSUD de la TUIASI.

În același timp, TUIASI a aderat la Consiliul pentru Educație Doctorală al EUA (EUA-CDE), o organizație europeană care cuprinde 265 de instituții din 36 de țări, unde se promovează colaborarea și schimbul de bune practici în studiile doctorale. Aici, consideră reprezentanții TUIASI, se pot crea oportunități unice de colaborare inter-instituționale în ceea ce privește doctoratele, de la cercetări comune, la teze realizate în co-tutelă. „TUIASI este o voce puternică în spațiul european, cu un număr de peste 70 conducători de doctorat și 800 studenți doctoranzi, acoperind aproape toate domeniile tehnice de doctorat, astfel că afilierea universității la organizațiile internaționale a fost un demers firesc”, a completat prof.dr. Alina Minea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *