Studenții universității dau viață campusului: în Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un parc cu mobilier urban unic în Iași, conceput integral de studenți

Metropolis

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat, odată cu deschiderea anului universitar, parcul dintre căminele T9 – T10 – T11, o zonă verde reabilitată complet după ce doi studenți ai universității, Georgiana Butnariu și Mihael Ionuț Furdu, au câștigat anul trecut premiul de 40.000 de lei la concursul de creativitate în dezvoltarea urbană „IAȘI FORWARD by TRANSGOR LOGISTIK”, organizat de Fundația Comunitară din Iași.

Parcul a fost transformat complet: dintr-o zonă neamenajată, unde aleile pe care mergeau studenții erau cărări bătătorite de pământ și spațiul verde era neîngrijit și neîntreținut, acum este un hub plin de viață în campus, loc de întâlnire al tinerilor. Au fost decapate aleile vechi, a fost adus terenul la nivel, s-a regândit traseul de alei ca să conecteze acum toate punctele de interes din zonă, ținând cont de drumurile studenților. A fost realizată o investiție în iluminat modern cu consum redus de energie cu becuri led, de ultimă generație, cât și într-un sistem de irigare cu senzori de ploaie, de pornire automată și de zi / noapte.

În mijlocul parcului însă stă conceptul studenților: o zonă unică în Iași de mobilier urban, amenajată din materiale de bună calitate, gândită ca o scenă înconjurată de trei zone înalte, vălurite, pe care se poate sta la mai multe niveluri sprijinit, cât și o zonă mai joasă, tip bănci. „Ne-am gândit la conceptul acesta de spațiu care să adune un colectiv pentru că zona verde e fix lângă biroul ligilor din campus. A ieșit fix cum am vrut să iasă, am avut foarte multe variante până la cea finală, am făcut și unele compromisuri fiindcă a fost dificil de pus în aplicare, dar proiectul final este așa cum am plănuit”, a declarat Georgiana Butnariu, unul dintre studenții care a venit cu ideea proiectului.

Pe lângă cei aproape 10.000 de euro atrași de studenți, cu care s-a realizat mobilierul urban, investiția universității a mai fost de peste 25.000 de euro pentru a realizat lucrările de amenajare integrală a parcului, iar Primăria Municipiului Iași a recompensat la rândul ei inițiativa studenților amenajând integral tot parcul cu gazon. „Cred că suntem primul caz de universitate din România unde doi studenți gândesc un proiect, se duc la un finanțator, se înscriu într-o competiție, doar ca să își înfrumusețeze campusul în care trăiesc. Și vorbim de 10.000 de euro, o sumă semnificativă. Noi nici nu am aflat, ne-au anunțat cu o zi înainte să depună proiectul și i-am sprijinit 100%. Mai mult, le-am promis că dacă vor câștiga finanțarea vom suplimenta și noi bugetul cu încă pe atât, cu 10.000 de euro, dar am ajuns să suplimentăm bugetul cu peste 30.000 pentru că a ieșit ceva foarte frumos”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Campusului „Tudor Vladimirescu”, coordonator al Direcției Servicii Studențești.

Amenajarea proiectului nu a fost simplă: lucrările de creare a mobilierului urban au fost atât de complexe încât nicio companie din țară nu a vrut inițial să se angajeze în proiect, iar cei care au ales să o facă, într-un final, din Iași, au făcut-o pentru că s-au declarat impresionați de inițiativa studenților. La proiect s-a alăturat și Cosmin Iluc, absolvent al TUIASI, care a mai amenajat în trecut cu picturi murale diferite zone degradate de la clădirile universității. De data aceasta, a acoperit doi pereți din zona parcului cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică.

Parcul dintre căminele T9 – T10 – T11 va rămâne ca amintire a prorectorului Cezar Oprișan, responsabil de relația cu studenții, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani. Una dintre cele mai mari dorințe ale profesorului era ca studenții să se poată bucura de astfel de spații verzi peste tot în campus, iar Direcția Servicii Studențești și-a luat angajamentul ca, în viitor, să reabiliteze cât mai multe astfel de zone, cu mobilier urban și amenajare modernă.

De altfel, în viitorul apropiat, în parcul dintre căminele T9 – T10 – T11 se dorește crearea unui amfiteatru în aer liber atipic, unde să fie încurajat cititul, să fie o zonă de relaxare, iar după ce infecția cu virusul Sars-CoV-2 nu va mai fi un pericol sanitar, vor fi organizate seri tematice în fiecare zi din săptămână – teatru amator, film, board games sau karaoke.

Acesta este al doilea proiect de revitalizare urbană a spațiilor verzi din campus inițiat cu entuziasm de studenți și desfășurat în colaborare cu Direcția Servicii Studențești. În noiembrie 2017, în zona căminelor T3 – T4 a fost amenajată o zonă verde de recreere creată de către studenți pentru studenți. Spațiul verde a fost reabilitat și transformat complet utilizând materiale reciclate, iar zona conține bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis și un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni. Acest prim proiect a fost coordonat de studenții TUIASI: Mihaela Sîrbu, sprijinită de Georgiana Butnaru și Mihael Ionuț Furdu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *