Soluția parcărilor, MURĂ-N GURĂ

Calcul la rece

De ani de zile, traficul tot mai sufocant a devenit o boală cronică a mai tuturor orașelor noastre. Pur și simplu, ele nu au fost gândite să găzduiască zeci sau chiar sute de mii de mașini. Acum 100 de ani, lumea mergea pe jos au cu birja. În perioada interbelică, mașinile erau puține, iar oamenii se deplasau pe jos, cu taxiul sau tramvaiul. În perioada comunistă, numărul de mașini era strict planificat, așteptai ani de zile cu banii în buzunar să-ți poți lua o Dacie jigărită, benzina era raționalizată, așa că nu exista niciun risc de aglomerație. Iar după 1990, niciun primar din țară nu a gândit în perspectivă. La Iași, cu atât mai puțin. Bun, dar hai că aglomerația ți-o asumi, ca șofer, ca și statul la coadă la semafoare sau alte inconveniente din trafic. Îți asumi și plata unei sume consistente pentru locul de parcare „de reședință”. Dar ce te faci când ajungi la destinație? Unde oprești? Și nu ne referim la moftul unora de a parca fix în ușa instituției unde au treabă, ci de situațiile normale din viața de zi cu zi: dusul copilului la școală, mersul la spital în caz de necesitate, cumpărăturile din piață sau altele la fel. Și faptul că nu ai unde parca în puncte de maxim interes trebuie să ni-l asumăm tot noi? Sau poate ar fi cazul ca angajații primăriei să-și facă totuși treaba?

Necesare ca aerul
Spitalele noastre nu au locuri de parcare pentru public, decât cel mult improvizate. Proiectanții au presupus probabil că la spital mergi doar cu ambulanța. Școlile, la fel, că doar elevii trebuie să se învețe cu tramvaiul și autobuzul. În cazul piețelor, la fel. Doar că mai există niște nesimțiți care folosesc mașina pentru a-și duce o rudă bolnavă la spital sau pentru a face o vizită cuiva internat. Alți tupeiști nu vor să-și lase copilul în aglomerația din tramvai ca o sardină într-o conservă, cu riscul de a fi jefuit de vreunul iute de mână. Iar altor mârlani, că altfel nu le putem spune, li se pare un lucru firesc să-și pună cumpărăturile din piață în portbagaj, nu să-și lungească mâinile la călcâie cărând sacoșe. Despre asta vorbim. Despre locurile în care spațiile de parcare sunt necesare ca aerul. În locuri precum Spitalul „Sf. Spiridon”, maternitatea „Cuza Vodă”, Policlinica Mare, piața Alexandru, piața Nicolina, Colegiul „Negruzzi” sau Colegiul Național va fi tot timpul nevoie de locuri de parcare, așa cum a fost nevoie de ele dintotdeauna. Soluții există, doar să fie aplicate.

Doar idei
Pentru Spitalul „Sf. Spiridon” și Policlinica Mare a fost lansată acum câțiva ani buni ideea unei parcări supraterane. Așa a și murit, simplă idee. Acolo e în continuare extrem de aglomerat. În zonă există și esplanada din fața Universității de Medicină și Farmacie, sub care ar putea fi amenajată o a doua parcare, astfel încât strada Universității, care urcă spre Spitalul de Pneumoftiziologie să nu fie blocată constant de mașini. Pentru maternitatea „Cuza Vodă” există spațiu destul pentru o parcare subterană în parcul Teatrului Național sau sub parcarea existentă acum pe strada Dancu, în spatele Primăriei. Acolo ar putea fi instalată lejer și o parcare supraterană, mai ieftină și mai ușor de realizat, dacă se vrea.

Exemple gârlă
Pentru deservirea pieței Nicolina, cea mai la îndemână soluție ar fi tot o parcare supraterană, pe amplasamentul celei actuale. CFR are terenuri întinse, nefolosite, inclusiv în spatele pieței Alexandru. Pentru Colegiul Național, poate fi construită o parcare subterană în chiar Piața Unirii sau una supraterană în fața librăriei Junimea. Amenajarea încă câtorva niveluri la parcarea de lângă fostul sediu Romtelecom, amenajarea unei parcări ca lumea în spatele BRD sau peste drum de Hotel Europa, sub parc. Iar exemplele pot continua. Și vorbim de suprafețe destul de mari. Suficiente pentru câte 2-300 de locuri în fiecare din aceste locuri enumerate.

Variante simple
Dar oare ar fi din cale-afară de scump? Scoțienii au o vorbă: sunt prea sărac ca să mă îmbrac ieftin. Patronul hotelului „Unirea” a cheltuit 8.000 de euro pentru fiecare din cele 200 de locuri de parcare subterane pe care le-a amenajat lângă Starea Civilă. Iar aceasta, în condițiile în care a trebuit să scoată bani și pentru descărcarea arheologică, pentru că amplasamentul e în zona istorică a Iașului și a mai trebuit și să reamenajeze pe banii lui parcul din spatele blocurilor din Piața Unirii. Primăria Sectorului 6 a început în ultimii ani să amenajeze parcări supraterane după un patent sud-coreean. Pe scurt, e un lift circular care permite parcarea a 12 mașini pe o suprafață de 30-35 mp, adică suprafața necesară pentru maxim 3 locuri de parcare clasice. Până scoți sau bagi mașina într-un astfel de lift durează cam 150 de secunde, adică te miri ce și mai nimic. Un astfel de lift vertical se montează în 5 zile, fără a necesita alte lucrări de infrastructură decât racordul la rețeaua electrică. Funcționează 20-25 de ani, timp în care își amortizează toate costurile. E chiar așa de greu să ne uităm peste gard, la ce s-a făcut deja și să dăm clasicul copy/paste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *