Reîncepe stagiunea de scandal la Opera Națională Iași

Râs cu plâns

Conflictul mocnit dintre managerul Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, și tenorul Cosmin Marcovici, actual secretar de stat în Ministerul Culturii, a răbufnit din nou cu ocazia începerii campaniei electorale. Totul a pornit de la apărarea pe care Marcovici i-a luat-o prim-balerinului Vlad Mărculescu, mai vechi protestatar anti Rancea și chemat recent în fața comisiei de disciplină a ONRI. Marcovici a comparat situația lui Mărculescu cu cenzura comunistă, scriind pe Facebook că „au murit oameni pentru ca orice om sau orice comunitate să-și poată exprima liber opiniile și ideile”. Recenta mutare a lui Rancea pare să fie cea câștigătoare: înscrierea în PNL. Totuși, la ONRI iar miroase a scandal, iar dialogul purtat discret de către Marcovici și Rancea oferă detalii despre desfășurarea ostilităților. (pamflet)

Cosmin Marcovici: – Doamna Rancea, de ce puneți pumnul în gură artiștilor de la Operă? De fapt, în cazul balerinului Vlad Mărculescu, i-ați dat la gioale, respectivele membre fiind cele care-l ajută să-și facă meseria. Credeți că avem mulți balerini de calitate în echipa Operei pentru a vă permite să-l tracasați pe șeful acestora? Omul trebuie să se concentreze, să nu încurce pașii când pășește pe scenă. Dacă în loc de Spărgătorul de nuci, bate un pas din Lacul lebedelor? Ce catastrofă!

Beatrice Rancea – Domnule Marcovici, lăsați-mă cu grija dumneavoastră pentru sănătatea corpului de balet. Era o vreme când păreați mai preocupat de soarta coristelor cu voci plăpânde, adolescentine, decât de gleznele colegilor de la balet. Domnul Mărculescu să facă bine și să vină în pas alergător la comisie. Sau în pas de deux, ca să nu-și piardă abilitățile de balerin.

Cosmin Marcovici – Da, după cum mă așteptam, insistați în aceeași notă ironică, dar să știți că nu vă ajută vocea. Vocalizele nu înseamnă să țipați la angajați, ci cu totul altceva. Dacă doriți, vă pot oferi eu câteva lecții de reglat tonul și volumul vocii, pe un platou izolat din munți, acolo unde acustica este extraordinară. Poate chiar la Babele, dar o să ziceți că fac apropouri necuviincioase.

Beatrice Rancea – Bine v-ați mai integrat în partidul lui Băsescu, aveți aceleași bune maniere! Eu întrerup aici această corespondență de un gust îndoielnic. V-aș fi chemat și pe dumneavoastră la o comisie, dar, din păcate, ați scăpat de sub bagheta mea managerială. Chiar dacă aveți voce puternică și o exersați pe culoarele ministeriale, tot eu voi învinge. Cui nu-i place de mine, să meargă să cânte la fanfara de la Zece Prăjini. Iar Mărculescu să danseze în deschidere la Zilele Comunei Bălțați!

Marcovici (foto, pamflet): Ah, lasă-mă, tocmai am ieșit de la un casting organizat de Beatrice Rancea. I-am cântat tot repertoriul lui Pavarotti, dar nu s-a lăsat până nu am dat și o probă de sânge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *