Recoltă bună de prefecți. Marian Şerbescu, într-o încercare de ecologizare a Casei Pătrate

Râs cu plâns

Fiind atât de mulţi, foştii prefecţi ai Iaşului au început să se întâlnească în fiecare an la o mică agapă organizată la Casa Pătrată, precum absolvenţii de liceu sau facultate la reuniunile de promoţie. De altfel, numărul reprezentanţilor Guvernului la Iaşi a ajuns la borna 17, ceea ce, raportat la cei 30 de ani scurşi de la Revoluţie, duce la o medie de un prefect la circa un an şi jumătate de mandat. Oricum, la începutul acestei luni s-au reunit la Iaşi nouă prefecţi care, simbolic, au plantat în faţa Casei Pătrate un copac ciudat numit Arborele Prefectului. Marian Şerbescu, prefectul în funcţie, a făcut câteva însemnări despre acest eveniment administrativo – dendrologic. E, desigur, un pamflet.

– Nu ştiu căruia i-a venit ideea cu Arborele Prefectului, dar n-a fost rea, am mai făcut oleacă de mişcare cu ocazia asta. Cred că Nicuşor Păduraru a fost cu propunerea, la el potrivindu-se chestia asta cu pădurea, copacul etc. Pe de altă parte, e posibil ca micuţul copac să fi fost adus de Dan Cârlan, de la Tarcăul lui miraculos în care s-a retras de ceva vreme, ca un filosof specialist în mediu. Revenind, a fost mişto pentru că, iată, am pus şi noi mâna pe lopată. Unii ziceau că instrumentul se numeşte hârleţ, alţii că e corect să i se spună lopată. Nu ne-am mai uitat în DEX, ca să nu stârnim scandal pe tema asta. Oricum, fiecare a adus câte ceva ca să cinstim cum se cuvine Ziua Instituţiei Prefectului. De pildă, Neculai Apostol a zis că aduce un frigider plin cu carne. Dată fiind expresia ceva mai frivolă legată de acest aspect, am râs cu toţii, dar ne-am lins pe degete după câţiva cârnăciori, ceva slăninuţă, nişte kaiser… ce mai, o minune! Normal că Marian Grigoraş, deformat profesional de la Protecţia Consumatorului, a insistat să ia nişte probe organoleptice, dar i-am luat-o noi înainte cam cu două – trei îmbucături. Uscat cum e, nu ne-a mai ajuns din urmă. Romeo Olteanu a zis că aduce nişte cărţi, fapt ce a creat nervozitate. Cum naiba să vii în dar cu cărţi de Ziua Prefectului? Păi ce, noi suntem ca prăfuiţii ăia de la Cadastru? Când colo, omul a scos un pachet de cărţi de joc pentru Bridge şi ne-a plictisit vreo oră cu vrăjeala asta de joc, cică pentru aristocraţi. Dragomir Tomaşeschi părea cel mai amărât dintre toţi, explicându-ne ceva cu nu ştiu ce proces în care este condamnat, chestii din astea uzuale în vremurile actuale. L-am înveselit cu invitaţia de a săpa primul groapa arborelui. În fine, a fost o reuniune plăcută, la care ne-am simţit cu toţii ca acasă. Fie ea şi Pătrată.

Şerbescu (foto sus, pamflet): La câte suceli şi învârteli de prefecţi au fost la Iaşi după Revoluţie, mai bine plantam un arbore cotit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *