Raporturi şi rapoarte scandaloase cu Uniunea Scriitorilor. Dan Lungu, un scriitor aflat mereu în conflict cu USR

Satiră cu ștaif

Hotărât lucru, scandalurile se ţin lanţ în breasla artistică ieşeană. După ce s-a mai linişit procesul intentat de filosoful Gabriel Liiceanu poetului Liviu Antonesei, acum i-a venit rândul scriitorului Dan Lungu să fie dat în judecată de către conducerea Uniunii Scriitorilor din România. Parlamentarul de Iaşi a invocat un raport al Curţii de Conturi care ar fi relevat câte neregului în gestionarea banilor de către Uniune, fapt ce a atras supărarea mai marilor instituţiei. Mai multe despre această situaţie zbuciumată, am aflat din jurnalul scriitorului ieşean. (pamflet)

  • Hai că a început să-mi placă în politică. Dacă în alţi ani eram un mieluşel care scria despre Raiul găinilor, încep să devin un adevărat lup de mare investigaţie asupra conturilor scriitorilor. Ce-i drept, la înăsprirea blănii mele a contribuit şi biciul corector şi îndrumător al Cosettei Chichirău, femeia de oţel care duce mai departe stindardul anticorupţiei. Acum a venit rândul meu să mă aşez în fruntea contabililor statului şi să demasc matrapazlâcurile de la Uniunea Scriiitorilor. Hehe, o să-i scarmăn de-o să le iasă fulgii din pernele pe care şed regeşte la tot felul de lansări de carte. Nu m-au vrut preşedintele lor, foarte bine! Acum să vedem pe unde or să scoată cămaşa şi, mai ales, pana din călimara contabilităţii. Nu se mai poate aşa. Unde s-a mai pomenit în Balcani breaslă scriitoricească fără scandal şi furtişaguri? De aia nici nu luăm premiul Nobel pentru literatură. Pentru că facem bişniţă cu muze, bugete, sufragete, mazete şi alte găuri în care dispar banii. Se organizează tot felul de festivaluri, de gale, de sindrofii literare. La ce bun? Să se pupe între ei cei peste două mii de membri ai Uniunii Scriitorilor? Gata, de-ajuns cu risipa. De acum înainte, voi propune să se aloce bani doar pentru talentul real, palpabil. Vine Cărtărescu cu 800 de pagini de Solenoid? Apăi, dă-i tată, măcar 100 lei pe pagină. Vin eu cu „O babă comunistă”? Păi, dă-mi încă un mandat în Parlament, să salvez România. Bine că mi-am adus aminte. Ia să mă duc la masa de scris, să termin primul capitol din biografia eroinei noastre, Cosette. Ah, Victor Hugo, nici nu ştii cât de mic începi să fii!

Lungu (foto centru, pamflet): Îi sfătuiesc pe scriitorii şi poeţii români să coboare cu picioarele pe pământ şi să lase manevrele financiare din Uniunea Scriitorilor. Bine, la mine scaunul e de aşa natură că plutesc deasupra muritorilor, dar ce să fac, dacă soarta m-a făcut director şi senator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *